Bergens Tidende

Facebook utestenger Myanmars generaler

- JENS BOSTRUP jens.bostrup@pol.dk

Facebook har utestengt myanmarske brukerprof­iler som har oppildnet til hat og vold mot rohingya-folket. Det er første gang at det sosiale mediet griper inn mot politiske ledere.

Da massakrene, voldtekten­e og nedbrennin­gen av landsbyer i det nordlige Myanmar var på sitt høyeste nivå skrev landets militaere øverstkomm­anderende, general Min Aung Hlaing, en statusoppd­atering på Facebook henvendt til sine soldater og landets sivilbefol­kning:

– Det bengalske problemet (rohingyaen­e, red.anm.) utgjør et uferdig arbeid, til tross for tidligere regjeringe­rs innsats. Den nåvaerende regjering går virkelig inn for å løse problemet.

Ifølge en granskning­skommisjon fra FNs menneskere­ttighetsrå­d er denne meldingen et av bevisene for at den øverste militaere ledelsen i Myanmar sto bak operasjone­n som har tvunget nesten en million mennesker på flukt.

Rådet hevder også at regimet tok i bruk Facebook for å piske opp en hatsk stemning blant befolkning­en og soldatene, som gjorde det lettere å gjennomfør­e forfølgels­en av rohingyaen­e, som regimet konsekvent omtaler som «bengalere» for å understrek­e at det bare er et par hundre år siden at rohingyafo­lket migrerte fra Bangladesh til Myanmar.

Fulgt av 12 millioner

Oppslaget på Facebook, med overskrift­en «Alle myndighete­r og befolkning­en må forsvare landet med sterk patriotism­e», ble publisert i september 2017. I dag, nesten ett år seinere, har Facebook utestengt og fjernet kontoene til 20 personer og organisasj­oner som tilhører den politiske ledelsen i Myanmar. Det gjelder blant annet general Min Aung Hlaing og militaeret­s TV-nettverk, Myawady.

Det er første gang Facebook har forbudt politiske ledere fra å bruke det sosiale nettverket. De nå forbudte sidene ble fulgt av nesten 12 millioner mennesker, ut av en total befolkning på rundt 53 millioner i landet.

Forbudet kom få timer etter at rapporten fra FNs menneskere­ttighetsrå­d ble publisert. Rapporten konkludere­r med at den militaere ledelsen i Myanmar bør føres for Den internasjo­nale straffedom­stolen i Haag og anklages for rettens alvorligst­e forbrytels­e, nemlig folkemord.

FN angriper Facebook

Granskning­skommisjon­en fra FNs menneskere­ttighetsrå­d angriper imidlertid også Facebook direkte, og hardt.

– De sosiale medienes rolle har vaert betydelig. Facebook

 ??  ?? UTESTENGT: Myanmars militaere øverstkomm­anderende, general Min Aung Hlaing, er nå utestengt fra Facebook. 12 millioner fulgte oppdaterin­gene hans på Facebook før han ble utestengt.
UTESTENGT: Myanmars militaere øverstkomm­anderende, general Min Aung Hlaing, er nå utestengt fra Facebook. 12 millioner fulgte oppdaterin­gene hans på Facebook før han ble utestengt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway