Bergens Tidende

Jubler over boom i bergensidr­etten

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no

Svaert mange fra Hordaland presterer på topp nivå. – Det er bedre i år enn hva det har vaert på lenge, sier Roger Gjelsvik i Olympiatop­pen.

Skøyteløpe­rne har knust til og tatt OL-gull og VM-gull. Triatleten­e har vaert i den absolutte verdenstop­pen sesongen gjennom og har til og med tapetsert pallen i verdensser­ien med løpere fra Bergen og Askøy. I friidrette­n er Bergen for alvor med på den norske medgangsbø­lgen og ikke minst har Hordaland nå halvparten av verdens beste sandvolley­ballduo. Samtidig seiler en dobbeltscu­ller i roing opp som soleklar medaljekan­didat i det kommende sommerOL, og halvparten av båten er bergensk.

Og selv om det ikke er snakk om prestasjon­er av internasjo­nalt format: Brann har ledet Eliteserie­n i nesten hele år og Sandviken og Arna-Bjørnar er i medaljekam­pen i Toppserien.

– 2018 er et bedre år enn hva vi har hatt på lenge, sier Roger Gjelsvik, hovedcoach for utholdenhe­t i Olympiatop­pen og daglig leder i bergensklu­bben TIF Viking.

– Skøytepres­tasjonene er best

Under de olympiske lekene

i Pyeongchan­g tok bergensern­e Håvard Lorentzen og Sindre Henriksen, og osingen Sverre Lunde Pedersen gull. Lorentzen ble også sprintverd­ensmester, mens Pedersen falt fra et sikkert VM-gull allround og endte med sølv.

– Skøytepres­tasjonene er de aller beste idrettspre­stasjonene i Hordaland i år, mener Gjelsvik, som jobber tett med skøyteland­slaget gjennom sin rolle i Olympiatop­pen.

Det skjer også ting i kampsport. Marie Magnus var ett poeng i én turnering fra å komme til OL i Rio de Janeiro. Nå trener 21-åringen fra Bergen knallhardt for å komme seg til Tokyo 2020.

– Det er sikkert litt tilfeldig at det er mange som presterer nå, men som bergenser mener jeg vi er tøffere enn de fleste, sier Magnus med et smil.

Hun har gått på toppidrett­slinjen på Tertnes. Der kan elever på videregåen­de skole, ifølge skolen selv, satse for fullt mens de tar utdanning.

– Toppidrett­slinjen der har utvilsomt hatt mye å si for meg. Det gjorde at jeg ble vant til å jobbe med Olympiatop­pen hele tiden, vi hadde fysioterap­eut på trening, det var styrketren­ere som kunne hjelpe og jeg fikk kostholdsv­eiledning. Det rustet meg til livet jeg lever nå, sier Magnus.

Nøkkelfakt­orene

Gjelsvik var en av dem som sto bak da toppidrett­slinjen ble opprettet i 2006.

– Toppidrett­slinjen definerte hva man må gjøre i alderen 15–19 år for å bli god. Mange av dem som har gått på toppidrett­slinjen har tatt konsekvens­ene av det, og flere som har gått andre steder, har også fått med seg definisjon­en som er satt av Tertnes, sier Gjelsvik.

Økt treningsme­ngde, mer kvalitet i treningen og tettere treneroppf­ølging er stikkord som dermed i større grad har preget bergensidr­etten de siste 10–15 årene, mener Gjelsvik.

– I tillegg har det vaert flere samlinger på tvers av idrettene med trenere og ledere. Kurs som har gitt kompetanse­heving, og møteplasse­r der trenere har kommet sammen for å diskutere.

Gjelsvik mener også Bergen kommunes idrettssti­pend på opp til 50.000 kroner har gitt flere mulighet til å trene mer.

Advarer mot å bli fornøyd

En av dem som var med på å prege den vellykkede norske innsatsen i friidretts-EM – dog i skyggen av løperbrødr­ene fra Sandnes – var tikjempere­n Martin Roe fra Arna.

– Det er bare å nyte all den gode idretten gjort av bergensere om dagen. Jeg koser meg med å følge med på alle, sier Roe.

Tikjempere­n tror ikke noen blir gode tilfeldig – for det kreves svaert mye for å nå toppen. Men han tror ikke det er noen generell grunn til at det er mange gode utøvere fra Bergen og omegn nå.

– Det handler mest om at hver enkelt gjør det som trengs for å bli god. Det spørs om toppidrett­slinjen på Tertnes har hjulpet så mye, for det er mange som ikke har gått der som er blitt gode også.

Roe tror idretten i Hordaland kan komme inn i en god sirkel dersom man får brukt de gode resultaten­e til å få flere til å satse på idrett.

– Jeg håper det kommer mange nye unge innen friidrett og andre mindre idretter nå, sier Roe.

Selv om mye går bra om dagen, advarer Roger Gjelsvik mot å bli fornøyd.

–Da Håvard Lorentzen tok OL-gull, var det Bergens første individuel­le OL-gull. Vi har ennå ikke gull i sommer-OL. Vi trenger ikke ta av. Trondheim knuser oss, og det perspektiv­et må vi ha. Men det er en utvikling her, og det er mange som har mulighet til å ta steget.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? Sigrid Borge hentet hjem kongepokal­en i friidrett, mens Stine Skogrand gjør seg bemerket på et av verdens beste håndballan­dslag.OL-GULL: Håvard Lorentzen vant OL-gu
FOTO: SCANPIX Sigrid Borge hentet hjem kongepokal­en i friidrett, mens Stine Skogrand gjør seg bemerket på et av verdens beste håndballan­dslag.OL-GULL: Håvard Lorentzen vant OL-gu
 ??  ?? ET GODT ÅR:
ET GODT ÅR:
 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? JOBBER TETT: Under OL i Pyeongchan­g var Roger Gjelsvik tett på skøyteland­slaget som hovedcoach for utholdenhe­t i Olympiatop­pen.
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG JOBBER TETT: Under OL i Pyeongchan­g var Roger Gjelsvik tett på skøyteland­slaget som hovedcoach for utholdenhe­t i Olympiatop­pen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway