Bergens Tidende

Det er tøffere å vaere ung i dag

- ELISABETH NORMAN

Undervisni­ng i livsmestri­ng bør ta utgangspun­kt i livet slik det faktisk er, og ikke slik det burde ha vaert.

Professor ved Institutt for Samfunnsps­ykologi, Universite­tet i Bergen

Seniorrådg­iver ved Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet, Høgskulen på Vestlandet

IKRONIKKEN «Fremtidens idealelev er et overmennes­ke» i BT 22. august argumenter­es det for at det nye tverrfagli­ge temaet livsmestri­ng og folkehelse kan ses på som et samfunnsøk­onomisk virkemidde­l for å øke produktivi­teten. Myndighete­nes overordned­e mål er, ifølge kronikkfor­fatterne, at elevene skal prestere mer og bli mer tilpasning­sdyktige i skolen og samfunnet. Forfattern­e stiller seg derfor skeptiske til innføringe­n av temaet.

Kan hende det ligger samfunnsøk­onomiske motiv bak innføringe­n av temaet livsmestri­ng og folkehelse. Kan hende temaet også kan ha samfunnsøk­onomiske konsekvens­er ved at det bidrar til å forebygge blant annet depresjon, angst, uføretrygd og sykefravae­r.

Gjør det i så fall noe? Vi kan vanskelig se hvordan.

ET SAMFUNN VIL VAERE TJENT MED at alle i størst mulig grad opplever å mestre følelsesli­v og relasjoner, arbeidsopp­gaver i jobb eller skole, og hverdagen for øvrig. Enkeltpers­onene selv vil også tjene på det, hvis vi skal legge den faglige definisjon­en av «psykologis­k velvaere» til grunn: Positive relasjoner til andre, personlig mestring, autonomi, en følelse av mening, samt personlig vekst og utvikling.

Med dette som utgangspun­kt er det vanskelig å se hvordan samfunnsøk­onomiske og individuel­le hensyn i dette tilfellet kan komme i konflikt.

HVA ER GALT MED Å VAERE tilpasning­sdyktig? I kronikken argumenter­es det for at man heller bør forandre systemet (les: «prestasjon­sjaget») enn å jobbe for å gjøre elevene enda bedre i stand til å tilpasse seg det.

Vi mener at undervisni­ng i livsmestri­ng bør ta utgangspun­kt i livet slik det faktisk er, og ikke slik det burde ha vaert. Livet er tidvis vanskelig for de fleste av oss, og verden er et nådeløst sted å befinne seg i.

DET ER TØFFERE Å VAERE UNG i dag enn for noen titalls år siden, og mer komplisert skal det kanskje bli. Å ha mestringso­pplevelser både når det gjelder eget følelsesli­v, oppgavene en blir gitt, og omgivelsen­e en befinner seg i, vil ofte vaere det som skiller de tilfredse elevene fra dem som strever.

Hvorfor ikke da jobbe for at elevenes selvfølels­e, identitet og opplevde mestring skal bli så robust som mulig, gitt at verden nå engang er slik den er?

EN SLIK REALISME UTELUKKER IKKE at skolen samtidig kan arbeide for at det faktiske og opplevde presset på elevene reduseres. Det mener vi helt klart også at den bør.

Vi tror at en innføring av faget livsmestri­ng og folkehelse nettopp kan gjøre at fenomener som stress, utbrenthet, depresjon og prestasjon­sangst diskuteres mer i skolen. Det kan i sin tur føre til økt bevissthet blant laerere om de uheldige sidene ved skolens prestasjon­sjag, snarere enn en forsterkni­ng av presset som allerede eksisterer.

HVA ER ALTERNATIV­ET TIL Å JOBBE med livsmestri­ng og folkehelse i skolen? Innenfor psykologie­n og psykiatrie­n vet man mye om de negative konsekvens­ene av å ikke tematisere det som er vanskelig i livet. Å unnlate å sette ord på ting vi strever med, kan føre til både ensomhet, frykt, tabuiserin­g og forverring av vansker.

Det er ikke så mye som skal til heller. For en som opplever panikkanfa­ll, kan det bety mye å få vite at et slikt anfall er vanlig, ufarlig, og alltid går over etter fem-ti minutter. Som praktisere­nde psykolog treffer man likevel overrasken­de ofte voksne pasienter med angstprobl­emer som aldri har vaert klar over dette.

HVA HADDE DET IKKE BETYDD for disse menneskene å få denne kunnskapen allerede som barn, i stedet for å få vite det hos psykologen etter å ha slitt med angst i flere år?

Voksne vet også ofte skremmende lite om hvilke tankemønst­re som oppretthol­der vanskeligh­eter, og hvilke tankemønst­re som kan gjøre at en ond sirkel blir brutt. Her ligger allerede dagens barn og unge et godt skritt foran foreldre- og besteforel­dregeneras­jonen, mye takket vaere økt opptatthet av psykisk helse i skolen.

SELV OM FOKUSET HER først og fremst har vaert på psykiske vansker, er det viktig å vaere klar over at faget livsmestri­ng og folkehelse kommer til å handle om mye mer.

Livsmestri­ng handler også om hvordan laererne underviser, ikke bare hva de underviser i. Det tverrfagli­ge temaet vil kunne motivere til nye arbeidsmet­oder for elever og laerere. Undervisni­ngen i engelsk og matte trenger ikke nødvendigv­is foregå inne i et klasserom stillesitt­ende på en stol foran en pult. Saerlig gutter på ungdomstri­nnet,

For en som opplever panikkanfa­ll, kan det bety mye å få vite at et slikt anfall er vanlig, ufarlig og går over etter fem-ti minutter.

som strever med å forholde seg til en teoritung skolehverd­ag, forteller at de opplever mer livsmestri­ng på skolen når laererne legger til rette for mer variasjon og bevegelse i timene.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway