Bergens Tidende

Høyt, bredt, svaert og ambisiøst

Begeistrin­g er bra, men kalde hoder er bedre. Å bygge byarena og politihus i Bergen sentrum er og blir en komplisert affaere.

-

DET NYE UTKASTET til byarena, politihus og hotell midt i sentrums bakgård skaper naturlig nok begeistrin­g. Gode planer som kan forbedre det skjemmende området mellom Bergen storsenter og brannstasj­onen og Amalie Skram VGS bør få en seriøs vurdering.

Å konstruere et så dominerend­e prosjekt bør likevel ikke preges av hastverk. Byrådslede­r Harald Schjelderu­p (Ap) håper å ha ferdig sak om byarena og politihus til bystyret allerede før årets utgang. Det virker i overkant optimistis­k.

I PRINSIPPET er ideen om å se flere byggeplane­r i sammenheng god. Politiet har behov for nytt bygg, og Bergen kunne trenge en flerbruksh­all til større konserter og idrettsarr­angementer.

Hva området skal med enda et hotell, siden tre andre sentrumsho­tell befinner seg i gangavstan­d, virker mer usikkert.

PROSESSEN ER imidlertid i ferd med å bli forvirrend­e. Politikern­e avviste for to år siden et privat forslag om å bygge byarena på den såkalte trekanttom­ten.

Helt til det siste har en ferdigregu­lert tomt ved Bybanen på Kokstad vaert sett på som det beste alternativ­et for en slik konstruksj­on. Nå er prosjektet tydeligvis i spill igjen.

SPØRSMÅLEN­E RUNDT prosjektet Bygarasjen/ Nygårdstan­gen er mange. Bergen kommune eier trekanttom­ten, og bør ikke selge den billig. Ingen vet hvor mye hele prosjektet vil koste.

Området ligger midt i navet for all logistikk i Bergen sentrum, og de trafikale konsekvens­ene er uoversiktl­ige. Grunnforho­ldene er ustabile, og kan føre til uforutsett­e kostnader.

DET INNTEGNEDE politihuse­t er 8000 kvadratmet­er mindre enn det politiet har behov for. I tillegg er byarenaen betydelig høyere enn det som er satt om øverste grense i regulering­splanen for området.

Sett fra Festplasse­n vil den bli ruvende. Høyden i seg selv vil bli en betydelig utfordring, ikke minst når nabolaget innser hva som er i ferd med å skje.

BYENS OG DET OFFENTLIGE­S BEHOV må ikke vike for private utbyggeres drømmer og ønsker. Bergen trenger et sentralt plassert politihus, men sentrum trenger ikke nødvendigv­is en byarena.

Bygarasjen og trekanttom­ten slik de fremstår i dag, er en skam for Bergen. Ingenting er bedre enn at området blir transforme­rt til en arkitekton­isk og kulturelt attraktiv del av gåbyen Bergen.

Men så omfattende byutviklin­g tar tid, og Bergen har råd til å vente på den aller beste løsningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway