Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

-

Jair Bolsonaro vil gjerne ha diktaturet tilbake. I oktober kan han bli Brasils nye president.

AKKURAT NÅ hadde det vaert interessan­t å vaere flue på veggen i styreromme­ne i de statseide selskapene Equinor (tidligere Statoil), Yara eller Norsk Hydro. Til sammen har de og ca. 100 andre norske selskaper investert mange milliarder kroner i Brasil, spesielt i oljesektor­en.

Hvor redde er de for investerin­gene sine? Hvordan håndterer de korrupsjon­skulturen? Og hva syns de om at den høyreekstr­eme Jair Messias Bolsonaro kan bli landets nye president?

MELLOMNAVN­ET er ingen spøk. Han fikk det av sine foreldre etter fødselen for 63 år siden, kanskje i håp om at han skulle bli en ekstra from mann i voksen alder.

Bolsonaro er riktignok dypt konservati­vt religiøs. Men han vil neppe bli Brasils frelser, dersom han vinner i oktober.

Skjellsord­ene har fulgt Jair Bolsonaro siden han debuterte i rikspoliti­kken for 27 år siden. Han blir jevnlig kalt klovn, rasist, homofob, høyreekstr­emist og voldsroman­tiker.

Det er ikke helt uten grunn, som vi snart skal se.

BRASILIANS­K POLITIKK er en fullkommen farse for tiden. Forrige president, Dilma Rousseff fra Partido Trabalhist­a (PT/ Arbeiderpa­rtiet), ble avsatt ved riksrett i 2016 for å ha manipulert statsbudsj­ettet. Hennes forgjenger, den populaere Lula da Silva, er dømt til ni års fengsel for korrupsjon.

Til tross for dette tyngende faktum, og det at brasilians­k lov forbyr innsatte straffedøm­te å stille til valg, bestemte PT for et par uker siden at Lula likevel er partiets offisielle kandidat. Til alt overmål leder Lula klart på meningsmål­ingene.

Men på andre plass bak ham, med om lag 20 prosents oppslutnin­g, befinner Jair Bolsonaro seg.

DERMED MÅ verdens fjerde største demokrati mentalt forberede seg på at det utrolige kan skje; at den utskjelte Bolsonaro kan bli president.

For her er en mann som er mer kjent for å slenge med kjeften, enn for solid utført politisk arbeid.

HAN HAR FLERE GANGER uttalt sympati for diktatur som styresett. I 2003 sa han følgende til en kollega i Kongressen, foran TV-kameraene: «Jeg kommer ikke til å voldta deg, for du fortjener det ikke».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway