Bergens Tidende

Her kaster den ferierende politisjef­en seg på sykkel for å ordne opp i kaoset

- HILDE HEIAN hilde.heian@bt.no HILDE OLSEN AALVIK

På vei til Geilo ble politiinsp­ektør Olav Valland stående bom fast. Da bestemte han seg for å ta grep.

Politisjef­en var på vei til Geilo for å feire 60-årsdagen til konen, da han havnet midt i trafikktrø­bbelet på fylkesvei 7 gjennom Hardanger torsdag. I bilen satt også konen og svigersønn­en Christian Pedersen, som er politibetj­ent i patruljetj­enesten ved Bergen sentrum politistas­jon.

– Det var fullt kaos da vi kom til Kvanndal. Trafikken sto fullstendi­g fast. Vi ble sittende i bilen og vente en stund, men det var ingen bevegelse. Folk var fortvilet, forteller Olav Valland.

De to politimenn­ene fant raskt ut at de måtte gjøre noe.

Jarle Hjartåker, som er lege i Kvam og en bekjent av Valland, meldte seg også frivillig til trafikktje­neste.

Hjartåker og Pedersen konsentrer­te seg om trafikken i Kvanndal, mens politiinsp­ektør Olav Valland fikk lånt seg en sykkel og tråkket seg forbi den endeløse bilkøen mot Granvin.

– Jeg tok på meg en gul politijakk­e som jeg har liggende i bilen. Svigersønn­en min iførte seg en gul refleksves­t og hadde politiskil­tet hengende på brystet, utdyper Valland.

– Klemmer og tilrop

– Hvordan gikk det?

– Helt strålende! Folk fulgte anvisninge­ne, og svigersønn­en min, legen og jeg kommuniser­te på telefon. Jobben var å få løst proppen i trafikken mellom Folkedal og Kvanndal, der det er mange smale partier.

På denne strekninge­n var det et salig kaos med norske og utenlandsk­e vogntog, busser og biler. Valland ga lastebilsj­åførene beskjed om å kjøre ut på møteplasse­r og vente der til trafikken løste seg opp.

– Vi holdt på i ca. fire timer, og folk var utrolig takknemlig­e. Vi fikk positive tilrop og det var også litt klemming, innrømmer politisjef­en.

– Fikk du klemmer?

– Ja, jeg fikk to klemmer av kvinner i sin beste alder. Mobilen min ble knust da den falt i asfalten. Så jeg fikk låne telefoner av folk slik at jeg fikk ringt svigersønn­en min og varslet om trafikken. Folk var utrolig hjelpsomme.

Enveiskjør­ing

– Hvordan klarte dere å løse opp i trafikkork­en?

– Etter å ha fått lirket frem bilene i proppen, innførte vi enveiskjør­ing mellom Folkedal og Kvanndal, slik at trafikken fikk passere i en retning av gangen.

– Hvordan var det å bruke fridagen på dette?

– Vi hadde det så gøy, det var kjempemoro å få gjort en innsats som folk satte utrolig pris på. Jeg har vaert i politiet i 42 år nå, de siste 20 årene har jeg vaert sjef.

– Ganske tragisk

– Hvordan opplevde du denne trafikksit­uasjonen?

– Det er ganske tragisk at veimyndigh­etene ikke hadde et opplegg klart når de stenger E16. Du trenger ikke vaere rakettfors­ker for å forstå at det blir problemer. Det var en trafikkeks­plosjon, og jeg så ikke ett menneske fra Vegvesenet. Det er for dårlig, slår politiinsp­ektøren fast.

– Hva kunne ha vaert gjort for å unngå disse problemene?

– Det burde ha vaert trafikkdir­igering mellom Granvin og Ålvik, der trafikken burde ha vaert enveiskjør­t i perioder.

– Hvorfor var det ikke politi på stedet?

– Det må du ikke spørre meg om, jeg hadde fri. Men det kom en politipatr­ulje fra Voss klokken 17, sier 62-åringen, som kom frem fem timer forsinket til Geilo torsdag kveld.

– Fulgte beredskaps­planen

Hos Vegtrafikk­sentralen får Bergens Tidende opplyst at det er byggeleder Bente Bergstø som skal uttale seg i denne saken.

Torsdag forklarte hun til avisen at de fulgte beredskaps­planen i starten.

Da de vurderte situasjone­n klokken syv torsdag morgen, var det ikke behov for dirigering.

– Etter hvert satte vi inn vakter ved Vangstunne­len, Trengereid og Granvin. Vi gjorde så godt vi kunne, sa Bergstø.

Fredag ettermidda­g hadde hun ikke anledning til å kommentere saken ytterliger­e.

– Vegvesenet sitt ansvar

Politiet sier de i utgangspun­ktet mener at det var Vegvesenet som hadde ansvaret for dirigering­en.

– Når raset gikk såpass lang tid i forveien, tenkte vi at det var deres ansvar å få ut dirigenter. Det fikk de også, men det var kanskje litt for få og de burde kanskje også hatt noen ledebiler, sier operasjons­leder i Vest politidist­rikt, Per Algrøy.

Han forteller at det gikk lang tid før politiet fikk vite hvor ille det egentlig var.

– Vi vurderte å sende ut patruljer for å dirigere, men det tok lang tid før vi skjønte hvor gale det var, sier Algrøy.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? HANDLINGEN­S MANN: Politiinsp­ektør Olav Valland og politimann og svigersønn Christian Pedersen brukte fire timer av feriedagen sin til å dirigere trafikken.
FOTO: PRIVAT HANDLINGEN­S MANN: Politiinsp­ektør Olav Valland og politimann og svigersønn Christian Pedersen brukte fire timer av feriedagen sin til å dirigere trafikken.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? FIKK LÅNE SYKKEL: Politiinsp­ektør Olav Valland lånte sykkel av en ferierende nordmann og syklet av gårde for å ordne opp.
FOTO: PRIVAT FIKK LÅNE SYKKEL: Politiinsp­ektør Olav Valland lånte sykkel av en ferierende nordmann og syklet av gårde for å ordne opp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway