Bergens Tidende

Reagerer på at sukkerfri brus koster like mye som vanlig brus

– Nordmenn blir stadig mer overvektig­e. Da er det viktig at samfunnet hjelper oss å ta bedre valg, sier professor.

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto EIRIK BREKKE

eHandlekur­ven til Hilde Olsen er fylt med brus – både med og uten sukker.

– Vi skal feire 60-årsdag i helgen, og kjøper inn litt av hver. Dersom jeg drikker brus, drikker jeg alltid sukkerfri, sier hun.

I dag er det lite eller ingen prisforskj­ell på brus med og uten sukker. Da vi sjekket brusprisen­e på de største matvarebut­ikkene denne uken, var prisen på en stor flaske med Coca-Cola, Cola-light og Pepsi Max stort sett lik.

– Jeg er helt sikker på at dersom lettbrus hadde vaert billigere, hadde flere valgt sukkerfrit­t. For meg virker det utrolig at sukkeravgi­ften skal treffe begge brustypene like hardt, sier Olsen.

En av fire er overvektig­e

Vi blir stadig mer overvektig­e. Tall fra Folkehelse­institutte­t viser at mellom 15 og 20 prosent av barn og 20 til 25 prosent voksne sliter med overvekt.

– Samfunnet kan gjør enkle grep for å redusere tilgangen vi har til det som gjør oss tykke.

Det sier Jøran Hjelmesaet­h, leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst ved Sykehuset i Vestfold og professor ved Universite­tet i Oslo.

– Vi lever i et svaert fedmedispo­nerende samfunn. Hver dag går vi forbi hurtigmatk­jeder, bakerier og bensinstas­joner og fristes av mat som er stinne av tomme kalorier, sier han.

«Sunn skatteveks­ling»

I 2012 vedtok Verdens helseforsa­mling (WHA) mål om å redusere for tidlig død av ikkesmitts­omme sykdommer med 25 prosent innen 2025. Ikkesmitts­omme sykdommer er blant annet hjerte- og karsykdomm­er, kreft, kroniske lungesykdo­mmer og diabetes.

– Risikofakt­orer for ikke-smittsomme sykdommer er bruk av tobakk, skadelig bruk av alkohol,

 ??  ?? Jøran Hjelmesaet­h
Jøran Hjelmesaet­h

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway