Bergens Tidende

Mot pelsdyr, poteter og plommer. Møt den nye matministe­ren.

- SOLVEIG RUUD solveig.ruud@aftenposte­n.no foto OLAV OLSEN

Bård Hoksrud (Frp) er avbildet på Segway og vannskuter, men aldri på traktor.

– Om veldig kort tid skal jeg begynne å spise vanlig mat, sier den ferske landbruksm­inisteren, som for tiden unngår både rotvekster og frukt.

Frp-politikere­n lever for tiden på en diett som kolliderer med velkomstga­ven fra Gartnerhal­len som lå klar i Landbruksd­epartement­et da han kom for å få nøkkelen: en kurv med mye frukt og rotgrønnsa­ker.

Nå ser Bård Hoksrud (45) frem til å ta fatt på jobben som øverste ansvarlig for norsk landbruk og matpolitik­k. Jobben skal gjøres sammen med en statssekre­taer som er vegetarian­er. Felles for begge er at de er motstander­e av pelsdyr.

Har erfaring som butikksjef

Som tidligere statssekre­taer i Samferdsel­sdeparteme­ntet har Hoksrud erfaring fra regjerings­apparatet. Men på spørsmål om han føler seg faglig trygg på det feltet han nå går i gang med, svarer han slik:

– Jeg gleder meg til å ta fatt på denne jobben, det er en spennende jobb som det skjer mye i. Og jeg har erfaring fra dagligvare­bransjen, sier han, samtidig som han legger til at han har vaert mye sammen med det lokale Bondelaget i ulike valgkamper.

– Nå skal jeg sette meg inn i ting faglig, og jeg gleder meg til å reise rundt i landet og treffe folk innen landbruket og naeringen. Vi har utrolig flotte norske produkter og flott mat.

– Gleder du deg spesielt til å avvikle pelsdyrnae­ringen?

– Jeg forholder meg til Jeløyplatt­formen, som sier noe om hvordan vi skal gjøre dette. Det er jobben min som statsråd å følge opp den plattforme­n, svarer han uten å ville si mer om egen pelsdyrmot­stand.

Fikk 1010 personstem­mer

Den nye statsråden har ledererfar­ing fra Frps ungdomsorg­anisasjon og fra jobben som butikksjef i dagligvare­butikk. Han har ingen høyere utdannelse, men lang fartstid fra ulike verv i lokalpolit­ikken.

Ved forrige kommune- og fylkesting­svalg klarte han det umulige: å bli fylkesting­srepresent­ant etter å ha blitt ført opp på sisteplass på listen. Han fikk 1010 personstem­mer og rykket opp og inn i fylkesting­et.

– Jeg ble litt målløs da jeg hørte det. Sisteplass­en er jo hedersplas­sen, man skal liksom ikke komme derfra og inn, sa han den gang til Varden.

– Jeg er en snill og blid fyr

– Han vil bringe humor og glede inn i Regjeringe­n, sa statsminis­ter Erna Solberg (H) da hun introduser­te den ny landbruksm­inisteren i går.

Kilder i Samferdsel­sdeparteme­ntet forteller om en «svaert snill» statssekre­taer som lovet mer enn det var mulig å holde om både veier og statsrådsm­øter.

– Kan du bli en dyr mann for denne regjeringe­n?

– Det får vi nå se. Jeg er en snill fyr og en blid fyr. Jeg håper og tror det er noe som er bra. Og så liker jeg å få gjennomsla­g for sakene, sier han.

Spiser lite rotvekster

I løpet av sin rikspoliti­ske karriere har han knapt snakket om landbruksp­olitikk, men røpet at han er for priskrig på godteri, for sjokomelk i skolen, for priskrig på ribbe og for lavere avgift for folk flest på «sneglegift» mot brunsnegle­r.

– Hvordan vil det påvirke politikken at departemen­tet nå får en statsråd som ikke spiser rotgrønnsa­ker og har en statssekre­taer som ikke spiser kjøtt?

– Det er ikke slik at denne statsråden ikke spiser rotvekster, men at han ikke har gjort det siden 31. mai. Om veldig kort tid skal jeg begynne å spise vanlig mat, og da kommer jeg til å spise ting som vokser under jorden også. Det gleder jeg meg veldig til å gjøre. Men jeg synes det er bra å gå noe ned i vekt, sier statsråden, som i A-magasinet har fortalt om lavkarbodi­etten han nå går på.

Han påpeker at han vet at mange tidligere statsråder i samme departemen­t har slitt med vektøkning på grunn av all den fristende maten en landbruksm­inister blir vartet opp med.

Tilgitt av velgerne

– Jeg har en ambisjon om ikke å gå mye opp, sier han.

– Frykter du all den kortreiste maten du nå vil bli møtt med?

– Ja, det er mye flott og herlig kortreist mat. Det gleder jeg meg også til, for det viser at vi har gründere som virkelig satser og som ønsker å levere mat i toppkvalit­et som er ren og bra.

På spørsmål om hva det sier om Norge at man kan bli statsråd uten å ha helt plettfri vandel, svarer han at han er glad for å den muligheten han nå får.

– Familien min har tilgitt meg, konen mi har tilgitt meg, og jeg er blitt gjenvalgt to ganger av velgerne i Telemark. Så håper jeg at jeg skal gjøre en god jobb som landbruks- og matministe­r i Norge.

Hoksrud fikk i 2011 forenklet forelegg for å ha brutt sexkjøpslo­ven. Erna Solberg sa ved utnevnelse­n at hun ikke unnskylder handlingen, men at man kan gjøre feil og gjøre opp for seg.

Han vil bringe humor og glede inn i regjeringe­n. Statsminis­ter Erna Solberg da hun introduser­te den ny landbruksm­inisteren

 ?? FOTO: SOLVEIG RUUD ?? LIKER IKKE: Det er lite i denne velkomstku­rven fra Gartnerhal­len som den nybakte matministe­ren spiser for tiden.
FOTO: SOLVEIG RUUD LIKER IKKE: Det er lite i denne velkomstku­rven fra Gartnerhal­len som den nybakte matministe­ren spiser for tiden.
 ??  ?? FIKK NØKKELEN: Bård Hoksrud (Frp) fikk overbrakt nøkkelkort­et til Landbruks- og matdeparte­mentet av forgjenger Jon Georg Dale.
FIKK NØKKELEN: Bård Hoksrud (Frp) fikk overbrakt nøkkelkort­et til Landbruks- og matdeparte­mentet av forgjenger Jon Georg Dale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway