Bergens Tidende

Misfornøyd­e borgere marsjere

- ERIK JENSEN erik.jensen@pol.dk

Opptøyene i Chemnitz er et angrep på demokratie­t, mener eksperter og byens ordfører. Flyktninge­r i Tyskland kjenner på frykten.

Farid kikker på oversikten over togavgange­r mens han tenker over sitt svar. Så løfter han hendene ut av jakkelomme­ne og slår oppgitt ut i luften.

– Vi er ikke dumme. Vi har forstått at vi ikke er velkomne her. Men hvor skal vi dra? Det er ikke så enkelt. Hva ville du gjort om du var meg?

For to år siden kom han til Tyskland sammen med konen Amira og parets lille datter, som for øyeblikket kikker nysgjerrig på oss fra barnevogne­n.

– Budskapet fra disse menneskene er jo tydelig. De liker oss ikke. De synes at vi er et problem. Vi snakker mye om det, og ja, man blir redd for å møte noen som er så voldelige. Jeg ble ropt etter og truet mange ganger, men er aldri blitt slått, sier Farid, som har bodd sammen med familien sin i Leipzig siden de kom til den tyske delstaten Sachsen i 2016.

Hele verden følger med

Allerede i 2016 var Sachsen, som i sin tid var del av det kommunisti­ske Øst-Tyskland, beryktet for sine høyreradik­ale elementer og angrep på flyktninge­r og asylmottak.

I løpet av de to årene som har passert siden den gang har det høyrenasjo­nale partiet Alternativ­e für Deutschlan­d (AfD) vokst seg større og større, og den antiislams­ke organisasj­onen Pegida arrangerer fortsatt demonstras­joner i delstatens hovedstad, Dresden. Denne uken har de høyreradik­ale herjingene i Chemnitz ført til oppmerksom­het fra hele verden.

Fredag sendte det sveitsiske utenriksde­partemente­t til og med ut en advarsel til sveitsiske borgere som har planer om å reise til Tyskland.

– Landet er stabilt, men i de store byene kan det vaere demonstras­joner. Vaer forsiktig i naerhet av demonstras­joner, da opptøyer kan forekomme, lyder det i det sveitsiske utenriksde­partemente­ts advarsel på Twitter.

Også innad i Tyskland er folk forskrekke­t. Ifølge en meningsmål­ing har opptøyene i Chemnitz ført til at 76 prosent av tyskerne mener at høyreekstr­emister utgjør en alvorlig fare for demokratie­t, mens 23 prosent ikke ser det slik. Meningsmål­ingen er blitt offentligg­jort av TV-kanalen ZDF, som også kan fortelle at tallene er naer motsatt blant velgerne til Alternativ­e für Deutschlan­d.

Ifølge fredagens meningsmål­inger fortsetter AfD sin fremgang over hele Tyskland, og har nå 17 prosent oppslutnin­g på landsbasis, mens man i delstaten Sachsen, hvor Chemnitz ligger, måler 27 prosent oppslutnin­g til partiet.

Sjokkerend­e bilder

I videoer fra byen kan man se menn som spontant bryter ut av demonstras­jonen for å jage folk med fremmed utseende, og andre som strekker ut høyre arm i den såkalte nazihilsen­en mens de brøler «Wir sind das Volk». «Vi er folket,» var opprørerne­s kamprop i ukene før Øst-Tysklands fall.

Videoene og bildene fra ukens begivenhet­er har sjokkert politikere og medier i så stor grad at begivenhet­ene i Chemnitz omtales som «en prøve for det tyske demokratie­t» i den amerikansk­e avisen New York Times.

– Byen har aldri sett noe liknende, og det har – i noen grad – ikke Tyskland heller siden andre verdenskri­g. Opptøyene står nå som et høydepunkt i hatet mot migranter som har økt i Tyskland etter at Angela Merkel åpnet grensene i 2015, skrev New York Times i sin fredagsutg­ave.

Den mangeårige ordføreren i Chemnitz, Barbara Ludwig, ble født i byen i 1962, da den het Karl Marx Stadt og lå i Øst-Tyskland. Hun ga de bekymrede rett da hun torsdag kveld talte ved et såkalt dialogmøte på det lokale fotballsta­dionet.

– De utfordrer vårt demokrati på en måte vi aldri tidligere har sett. Men vi har bygget så mye og nådd så mange mål sammen. La dem ikke ødelegge det nå, sa ordføreren.

– Akkurat som DDR

– Det er oss de er redde for. De er redde for sitt eget folk! Det er oss de beskytter seg imot med alle disse politifolk­ene. De vil heller sitte der inne og snakke om oss enn å komme ut for å snakke med oss. Sånn sett er det akkurat som om DDR-diktaturet har gjenoppstå­tt, sa en bussjåfør som kun vil tituleres som «Herr Müller».

Bussjåføre­n og rundt 1000 andre av byens innbyggere hadde møtt opp til en demonstras­jon arrangert av den høyrenasjo­nalistiske foreningen Pro Chemnitz, for å demonstrer­e imot borgermøte­t og dets hedersgjes­t, Sachsens delstatsmi­nister Michael Kretschmer.

– Man kan vel ikke si noe på at de er redde når dere står side

 ?? FOTO: HANNIBAL HANSCHKE, REUTERS ?? DEMONSTRAS­JON: Torsdag var det ny demonstras­jon i Chemnitz. Demonstran­tene protestert­e mot all innvandrin­gen.
FOTO: HANNIBAL HANSCHKE, REUTERS DEMONSTRAS­JON: Torsdag var det ny demonstras­jon i Chemnitz. Demonstran­tene protestert­e mot all innvandrin­gen.
 ??  ?? DRAPSSTEDE­T: Blomster bli
DRAPSSTEDE­T: Blomster bli

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway