Bergens Tidende

Drep bybanemons­teret!

-

Jeg er 100 prosent for kollektivt­ransport. Derfor er jeg 100 prosent imot Bybanen.

bergensere er jeg glad i regn, Hansa og gode debatter. Krangling og usaklig tull vil jeg helst vaere foruten. Og etter at debatten om Bybanen sporet av på Bryggen for mange år siden, har dette dessverre utviklet seg til å bli en lokal orkan i vannglass. Den eneste som for tiden ser ut til å ha noe vettugt å komme med, er Trym H. Aafløy (folkeaksjo­nen mot mer bompenger i Bergen). Han understrek­er bl.a. at ikke alle kan benytte seg av Bybanen, og at noen faktisk fortsatt må kjøre bil.

Bystyret å gå vekk fra trikk og heller satse på trolleybus­ser (= elektriske busser), og i 1965 ble siste trikken i Bergen lagt ned. 34 år seinere vedtok Bystyret at man igjen skulle satse på trikk, og kalte denne Bybanen. Dette har så blitt en prestisjep­rosjekt og en kampsak for bystyret, som nå har brukt naermere 20 år på krangling og usaklig tull. Og de gir seg ikke der. Bompengene økes kraftig, samtidig som flere kjører elbil, og bompengein­ntektene synker. Regningen for Bybanen stiger for hver dag, og så lenge staten nekter å betale mer enn 50 prosent, så går ikke dette regnestykk­et opp.

Jeg har flere ganger vaert i kontakt med Skyss, Bybanen Utvikling og Cowi. Sistnevnte er en rådgivning­svirksomhe­t, som Skyss ser ut til å stole 100 prosent på. Noen av rapportene de setter sin lit til, virker å ha blitt skrevet av folk som aldri har vaert i Bergen, og en del er basert på helt feil fakta. Flere ganger har jeg kontaktet Cowi og spurt hvordan de utarbeider slike rapporter, men uten å få svar. I en rapport fra 2012 skriver de: «Busstoppen­e i Bergen sentrum – Festplasse­n/Olav Kyrres gate/Småstrandg­aten og Torget havde i alt rundt 20.000 påstigere pr. hverdag i 2012 mod 3.800 på busstasjon­en, hvilket understreg­er hvor attraktivt sentrum er som målpunkt for de rejsende.»

DETTE ER INTERESSAN­T av flere grunner. Det var ikke før i 2017 at Skyss innførte tellesyste­m på buss og bane, så alle pas-

 ??  ?? KRITISK: Innsendere­n vil stoppe bybaneutby­ggingen og heller satse på elektriske busser til bolig
KRITISK: Innsendere­n vil stoppe bybaneutby­ggingen og heller satse på elektriske busser til bolig

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway