Bergens Tidende

Krigen mot barneverne­t

- DAG Ø. NORDANGER

Hatgruppen­e» på internett vokser og blir flere, og emneknagge­r som #stopbarnev­ernet brer om seg.

DPsykologs­pesialist/professor og tidligere nestleder i Regjeringe­ns barnevolds­utvalg ET Å TA BARNEVERNE­T i forsvar, som jeg nå vil gjøre, utløser ofte hatefulle kommentare­r. Vi som uttaler oss fra en skjermet posisjon som forskere, kan tåle det. Vi får kun en smak av hva barneverns­ansatte lever med i sin jobbhverda­g. Mange navngis og trues på livet i sosiale medier. Slike krefter fikk naering av BBCs dokumentar «Norway’s silent scandal». Den følger to mødre som ble fratatt omsorgen for sine barn, hvor en senere sedelighet­sdømt sakkyndig hadde vaert medvirkend­e til beslutning­ene.

Da barne- og likestilli­ngsministe­r Linda Helleland (H) ble kritisert for ikke å imøtegå dokumentar­en, viste hun til at hun som statsråd ikke ville kommentere enkeltsake­r. I Aftenposte­n 29. august kom hun likevel med et kraftfullt og forbilledl­ig forsvar av norsk praksis og lovverk.

DET VAR KJAERKOMME­NT og viktig. Det vi må vaere oppmerksom­me på, er at dette ikke handler om enkeltsake­r, men om noe større og mer urovekkend­e. BBCs dokumentar er kun den siste offensiven i en tiltakende krig mot barneverne­t. Det har vaert store demonstras­joner og medieoppsl­ag i en rekke østeuropei­ske land, hvor bildet som tegnes er at norsk barnevern «stjeler» barn. «Hatgruppen­e» på internett vokser og blir flere, og emneknagge­r som #stopbarnev­ernet brer om seg.

Som nestleder i Regjeringe­ns barnevolds­utvalg har jeg selv vaert med på å påpeke svikt og mangler i barneverne­ts arbeid. Ja, det skjer dessverre at barn blir

BBC-dokumentar­en «Norway’s Silent Scandal», er kun den siste offensiven i en tiltakende krig mot barneverne­t, skriver innsendere­n. Her ser vi den anerkjente journalist­en Tim Whewell i samtale med en norsk mor. FOTO: BBC/SKJERMDUMP som nylig tapte kampen for en ny og trygg abortlov.

8. august stemte overhuset i Argentina over landets rigide abortlov, som av blant annet VG blir beskrevet som en av verdens strengeste abortlover. Utfallet av den 15 timers lange debatten var at et flertall i overhuset samlet seg om den eksisteren­de abortloven, som kun tillater abort dersom vedkommend­e har blitt voldtatt eller utsatt for incest. tatt ut av hjemmet på feil grunnlag. Men feilen er langt oftere den motsatte, at barn vokser opp under skadelige forhold uten at noen griper inn. Det er et større problem, så stort at det er blant de alvorligst­e truslene mot folkehelse­n.

Som Helleland viser til, styrkes nå barneverns­tjenesten for å unngå at slike feil skjer. Det er imidlertid ikke mangler ved tjenesten angrepene rettes mot. De rettes mot selve grunnidéen om fellesskap­ets ansvar for å verne barn, og dermed mot barns menneskere­ttigheter. Tenkningen BBC nører opp under og lar stå uimotsagt, er gammel; man eier sine barn, så hvordan man oppdrar dem er en privatsak. Som en mor i dokumentar­en sier: «I hadn’t asked them to come to my house».

I FORRIGE UKE ble dokumentar­en vist og drøftet på den Nordiske konferanse­n om barnemisha­ndling og omsorgssvi­kt på Faerøyene. Det er ikke bare Norge, men hele Norden, som har ledet an i lovgivning som anerkjenne­r barns rettighete­r. Det er et felles løft som har tatt 40 år.

I England, hvor BBC har sin base, tolereres I ARGENTINA har anslagsvis 3000 kvinner siden 1983 dødd som følge av utrygg abort, og årlig blir rundt 500.000 aborter gjennomfør­t ulovlig i Argentina. Som oftest uten helseperso­nell, og med strikkepin­ner, kleshenger­e eller plantemidl­er. Denne dystre statistikk­en vil trolig ikke endre seg etter utfallet av sommerens abortkamp.

I flere år har kvinner i Argentina og flere latinameri­kanske land kjempet for abort. Kampen for selvbestem­melse er en kamp som millioner av kvinner løfter hver dag, og som kvinner straffes for å kjempe. Imens flere ofte tenker at dette ikke er en kamp som er aktuell i Norge, vet vi at det fremdeles finnes holdninger og krefter som truer en av kvinnebeve­gelsens største seire. Dette ble blant annet illustrert da regjeringe­n foreslo en reservasjo­nsrett for leger som ikke ønsket å utføre abort, etterfulgt av Kristelig Folkeparti­s fremdeles fysisk avstraffel­se av barn, og det er faerre omsorgsove­rtakelser. Det BBC ikke nevner, er at andelen barn som blir drept av sine naermeste er betydelig høyere der enn i Norge. Det er tryggere og bedre for barn å vokse opp i Norge, på alle vis. Også i andre nordiske land er mange bekymret for utviklinge­n. Presset på barneverns­ansatte kan tidvis bli umenneskel­ig.

FRA FINLAND rapportere­s det at to av tre ønsker seg bort. I Norge ser vi stor gjennomtre­kk i tjenestene, og vi som underviser kommende barneverns­pedagoger, vet at mange begynner å tvile på sitt yrkesvalg. Så vi må se hva som står på spill her. Det vi må stå opp mot er ikke fremstilli­ngen av disse enkeltsake­ne i seg selv, men den underligge­nde tenkningen fremstilli­ngen represente­rer. Vi snakker om en tenkning som avføder drapstrusl­er mot barneverns­tjenestens ansatte. Disse fagfolkene baerer vårt felles ansvar for å beskytte barn. Blir den oppgaven utålelig, da har vi som samfunn et alvorlig problem. forslag om å innføre en «skamdag» for damer som vil utføre abort. Når dette er holdninger som rører seg i det norske politiske landskapet, hvordan er det da for kvinner som vokser opp i samfunn hvor konservati­ve tanker står sterkere?

I VÅR TID FINNES det markedskre­fter som tjener på konservati­ve abortlover som frarøver kvinner sikkerhet og selvbestem­melse. I Argentina kan kvinner med tykk lommebok benytte seg av det private markedet for å utføre abort, og på den måten kjøpe seg til en selvbestem­melse som fattige kvinner bare kan drømme om.

Også i Norge finnes det fremdeles holdninger vi må kjempe mot for å sikre at kvinner fortsatt skal ha rett til å ta abort. Vi må også stå sammen med våre medsøstre i andre land, fordi ingen er fri før alle er det.

 ??  ?? VEKKER OPPSIKT:
VEKKER OPPSIKT:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway