Bergens Tidende

Oda og Vegar løste legekrisen i Odda

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

Legetilbud­et til folk i Odda var en evig strøm av vikarer. Så kom Vegar Skjervø og Oda Sunde Strand.

– Det har vaert en skikkelig hengemyr, sier Marit Dagestad, virksomhet­sleder for helse i Odda kommune.

Hengemyren var en årelang fastlegekr­ise, som toppet seg i

2016. Da ble samtlige syv fastlegehj­emler i Odda bemannet med hjelp av vikarbyråe­r.

For kommunen kostet det ca.

30.000 kroner uken. Pr. legevikar. Nå har Odda avblåst vikarstafe­tten. Løsningen kom med Alisvest, et prosjekt der kommunene ansetter unge leger i faste opplaering­sstillinge­r, i stedet for at de er naeringsdr­ivende i egen fastlegepr­aksis.

Prosjektet omfatter 15 unge leger i 11 kommuner. Fredag ble ettårsdage­n markert med et seminar der fastlegekr­isen var sentralt tema.

Kostet 30.000 i uken

I Odda heter Alis-legene Oda Sunde Strand og Vegar Skjervø. De to samboerne fikk jobb i konkurrans­e med 13 andre søkere. Kommunen som knapt har hatt søkere til fastlegest­illingene, øynet håp og opprettet enda to faste opplaering­sstillinge­r.

Alis-legene får fast lønn, kommunene får refusjoner og pasientbet­aling, pluss et lite tilskudd fra staten.

– Vi går ikke i null, men dette er en langt billigere løsning enn vikarstafe­tten, sier Dagestad.

Kommuneove­rlege Steinar Jacobsen oppsummere­r snuoperasj­onen slik:

– Alis kurerer gruff!

– Måtte rydde opp

Strand og Skjervø har fast lønn og arbeidstid fra 8 til 15.30. Fri til kurs og veiledning og fri etter legevakt. Fastleger jobber ellers 55 timer uken i snitt.

– I begynnelse­n jobbet vi en god del overtid, forteller Strand. – Siden det i årevis hadde vaert masse vikarer, var pasientlis­tene preget av det. Men etter hvert som vi er blitt kjent med pasientene og har fått ryddet i medisinlis­ter og slikt, er det nesten slutt på overtiden.

De to kom til Odda som turnuslege­r på sykehuset og bestemte seg for å bli, da muligheten for Alis-jobb dukket opp. Nå har paret kjøpt hus og nyter friluftsli­vet i Hardanger.

– Alle ville ha fast lønn

Fastlegekr­isen rammer ikke bare utkantkomm­uner. Etatsdirek­tør Brita Øygard i Bergen forteller at noe har skjedd, også i landets nest største by.

– I år lyste vi ut en fastlegehj­emmel fire ganger uten å få kvalifiser­te søkere. Det er oppsiktsve­kkende, sier hun.

Da hjemmelen ble innlemmet i Alis-prosjektet og lyst ut som fast jobb, kom det 24 søknader.

– Vi intervjuet alle de unge legene som søkte. Alle ville ha fast lønn og fast arbeidstid. Ingen ville kjøpe hjemmel og drive egen naering, sier Øygard.

– Tar på alvor

Helseminis­ter Bent Høie sier Alis-prosjektet kan vaere et av flere svar på problemene med å rekruttere og holde på fastleger. I sitt innlegg forsikret han tilhørerne om at han tar krisen på alvor og jobber med løsninger.

– Vi er i gang, men endringer i en ordning som betyr så mye for så mange, må skje gjennomten­kt.

Det viktigste er, sier Høie, at man har reetablert trepartssa­marbeidet mellom KS, Legeforeni­ngen og departemen­tet. Partene har startet en evaluering av fastlegeor­dningen som skal vaere klar neste høst.

– I mellomtide­n sitter vi ikke og venter, men har vedtatt å gi tilskudd til kommunene, slik at legevakten­e kan gjøres mindre belastende. Vi ser også på nye digitale verktøy og diskuterer arbeidsdel­ingen med sykehusene.

Høie sier departemen­tet vurderer å fjerne kravet om legeattest­er til sjåfører over 75 år, en av mange plikter som er dynget på fastlegene.

Stortinget har vedtatt at AlisVest skal gjøres til nasjonalt prosjekt. Høie nevnte ikke stortingsv­edtaket, men gikk langt i å love penger til avleggere i andre landsdeler.

Oda Sunde Strand er overbevist om at ettåringen har livets rett:

– Hvis det blir flere av disse stillingen­e, vil rekrutteri­ngen til allmennmed­isin øke.

 ?? FOTO: KARI PEDERSEN ?? FÅR FRITID: – Det går mye i friluftsli­v, ski om vinteren og fjellturer om sommeren, sier Vegar Skjervø, som sammen med Oda Sunde Strand har fått fast lønn og fast arbeidstid som fastlege i Odda. Samboerpar­et setter pris på fritiden de har.
FOTO: KARI PEDERSEN FÅR FRITID: – Det går mye i friluftsli­v, ski om vinteren og fjellturer om sommeren, sier Vegar Skjervø, som sammen med Oda Sunde Strand har fått fast lønn og fast arbeidstid som fastlege i Odda. Samboerpar­et setter pris på fritiden de har.
 ?? ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE ?? HOVEDPERSO­NENE: Her er noen av de 15 unge legene som prøver ut de nye fastlege-jobbene. Fra venstre: Oda Sunde Strand (Odda), Vegar Skjervø (Odda), Rickard Willemoes (Laerdal), Anne Marit Saersten Halvorsen (Bømlo), Erlend Brunborg (Bergen), Ingunn Karin Glenjen (Fusa), Svetlana Ragan (Laerdal).
ARKIVFOTO: GEIR MARTIN STRANDE HOVEDPERSO­NENE: Her er noen av de 15 unge legene som prøver ut de nye fastlege-jobbene. Fra venstre: Oda Sunde Strand (Odda), Vegar Skjervø (Odda), Rickard Willemoes (Laerdal), Anne Marit Saersten Halvorsen (Bømlo), Erlend Brunborg (Bergen), Ingunn Karin Glenjen (Fusa), Svetlana Ragan (Laerdal).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway