Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

-

ENDA EN VARSLERSAK gnager politihuse­t i Bergen. Som vanlig er det blitt en grøt av varslingsk­analer og advokater og intern strid. Monika-saken gjorde det lett å kaste seg på narrativet om det elendige bergenspol­itiet som ikke gjør jobben sin. Den forklaring­en blir for enkel.

EN ETTERFORSK­ER VED Seksjon for organisert kriminalit­et varslet om alvorlige saker han mener politiet burde gått inn i. Varselet ble sendt til en ekstern varslingsk­anal i november i fjor, og treneres et eller annet sted i aksen POD - Spesialenh­eten - Justisdepa­rtementet.

I mellomtide­n er det tatt grep lokalt. Mannen er omplassert fra den prestisjet­unge Exit-gruppen til publikumsm­ottaket. I et brev signert politimest­er Kaare Songstad får han tung kritikk.

Advokaten hans, Birthe Eriksen, kaller det karakterdr­ap, degraderin­g og gjengjelde­lse. Nå truer hun med søksmål mot staten hvis varsleren ikke får jobben sin tilbake. Politihjer­tet mitt blør, sier mannen.

Det er vanskelig å kåre noen helt i historien, men den illustrere­r iallfall hvorfor det er kontinuerl­ig krig på politihuse­t i Bergen, og hvorfor varsling er så krevende.

VARSLEREN MELDTE FRA om mulig vold, ran og overgrep, som ideelt sett burde blitt tatt tak i.

Men politiet befinner seg i en evig skvis mellom ressurser og prioriteri­nger. Dark Room-sakene trumfer narko, ethvert overgrep mot en prostituer­t er ikke menneskeha­ndel, de som jobber med organisert kriminalit­et skal ikke jakte småsaker.

Politiet kan ikke gjøre alt, og folk må forholde seg til instrukser og ledere og overordned­e føringer. En annen stor varslingss­ak - det såkalte narkovarse­let - avdekket imidlertid at omdiskuter­te prioriteri­nger ikke ble kommuniser­t ut direkte og åpent, men via ulne dekreter til en utvalgt krets.

Det som kunne skapt nødvendig klarhet og forutsigba­rhet, førte dermed til mye frustrasjo­n og forvirring.

FOR EN SAMVITTIGH­ETSFULL etterforsk­er er det vanskelig å akseptere forbud mot å følge sin indre overbevisn­ing. Er man da en varsler, eller bare en vanskelig medarbeide­r?

Kjernen i varsling er å melde fra om «kritikkver­dige forhold» på en «forsvarlig» måte. Da inntreffer det såkalte varslerver­net, som skal beskytte mot gjengjelde­lse.

Uttrykket «kritikkver­dig» er hakket for lavterskel til å vaere treffende. Et varsel i

Tidligere politimest­er Politimest­er i Vest politidist­rikt

Advokat for varsler

Politimest­er Kaare Songstad fremmet kritikk mot politivars­leren i et brev. Brevet ble utarbeidet i samråd med advokat og eks-politimest­er Einar Draegebø, ifølge VG. Varslerens advokat, Birthe Eriksen, mener han er utsatt for karakterdr­ap og gjengjelde­lse, og truer med søksmål. lovens forstand bør vaere mer alvorlig enn misnøye med eget arbeidsfor­hold og faglig uenighet.

Men i politiet blir dette komplisert, fordi kjernevirk­somheten involverer liv og helse og grov kriminalit­et, og fordi gullstanda­rden, det berømte Monikavars­elet, i sin tid bunnet ut av en alminnelig diskusjon om prioriteri­nger.

I «MENNESKEHA­NDEL-VARSELET» fremmer etterforsk­eren betimelig kritikk av politiets prioriteri­nger. I en sunn organisasj­on bør sånt vaere tema for intern, åpen diskusjon. Men i politiet har det utviklet seg en slags tradisjon for at ordinaer kritikk ender opp som formelle varsler.

Dårlig ytringskli­ma og den såkalte «fryktkultu­ren» får skylden, og konsekvens­en er at situasjone­n låser seg. Dette mønsteret må organisasj­onen røskes ut av hvis det noen gang skal bli fred på kammerset. NÅR DET FØRST SKAL VARSLES, er en ekstern og nøytral varslingsk­anal ingen dårlig idé. Men hele poenget må vaere å få en rask vurdering av saken, slik at den enten kan håndteres eller avskrives internt.

I omtrent alle varslersak­ene som har martret bergenspol­itiet, har saksbehand­lingen tatt oppsiktsve­kkende lang tid. Det er uholdbart for alle parter.

Hvor lenge kan ledelsen vente med å gripe inn i en pågående arbeidskon­flikt? Og hvor mye uvisshet orker en varsler før han går til VG?

Det er åpenbart uklokt å degradere noen som nettopp har varslet mot politilede­lsen. Sånt bør sitte langt inne, fordi det automatisk vil tolkes som gjengjelde­lse og forsøk på å parkere kritikk.

Men det er ikke bare varslere som må ivaretas. Politiet kan ikke fungere hvis sentrale avdelinger går i oppløsning og splittes av konflikter.

Skal ledelsen la vaere å reagere i påvente av at varslingsb­yråkratiet somler seg ferdig? Skal styringsre­tten kunne settes i sjakk straks noen kaller seg varsler og påkaller varslerver­net?

«DET BURDE VAERT fullstendi­g unødvendig å måtte gå gjennom en så vanvittig prosess som det å varsle i politiet, bare fordi man har forsøkt å komme med konstrukti­ve innspill», sier mannens advokat Birthe Eriksen til VG.

Eriksen har rett i at dette varslingsm­askineriet fremstår både vanvittig og unødvendig. Men det er vel ikke bare politilede­lsen som kan lastes for at sakene eskalerer?

DET ER HELT VESENTLIG at de som velger å varsle får gode råd. Men dessverre fremstår enkelte varslersak­er mer som aktivisme enn nøktern juridisk rådgivning.

Varsling blir fort en slagmark hvor alle taper. Advokatene som påtar seg slike saker har et tungt ansvar for å dempe konflikt og sørge for at saken håndteres på lavest mulig nivå, med fokus på varslerens beste.

DET SAMME GJELDER fagforenin­gene.

Politiets fellesforb­und (PF) er en organisasj­on med mye makt, og vilje til å bruke den. Pampene bør likevel motstå fristelsen til å bruke varslersak­ene som instrument for å stramme balletaket på politilede­lsen.

Søksmål mot staten og full konfrontas­jon er sjelden beste vei til løsning.

Varsling blir fort en slagmark hvor alle taper.

VARSLERSAK­ENE illustrere­r et nokså velkjent faktum: Det største problemet er ikke saken, men håndtering­en.

 ?? ILL.GRUNNLAG: BÅRD BØE, VEGAR VALDE, EIRIK BREKKE, PAUL S. AMUNDSEN OG SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? KRISE PÅ KAMMERET:
ILL.GRUNNLAG: BÅRD BØE, VEGAR VALDE, EIRIK BREKKE, PAUL S. AMUNDSEN OG SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX KRISE PÅ KAMMERET:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway