Bergens Tidende

Var åtte centimeter fra oversvømme­lse tre dager før flommen

Nye dokumenter viser at kommunen aktivt motsatte seg bruk av pumper for å få ned vannstande­n i Munkebotn i dagene før demningen brast.

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no EIVIND FONDENES

Det var krisebered­skap i flere dager før den midlertidi­ge demningen ved Munkebotn brast onsdag for to uker siden. Det kommer frem i nye dokumenter BT har fått innsyn i.

«Var på ballen»

Allerede søndagen 19. august fikk kommunens vaktsentra­l inn flere varsler fra forbipasse­rende i Munkebotn som de sendte videre til kommunens vann- og avløpsetat, som har ansvaret for demningene. Svaret fra etaten var at «de var på ballen».

edet faglige ansvaret med å følge opp sikkerhet for vassdrag i Bergen kommune. Han svarte kjapt og slo fast at de var på saken. En rekke forskjelli­ge tiltak ble så diskutert.

Det er Ingvill Storøy, innleid fra Sweco, som er prosjektle­der for demningen. Hun tok kontakt med rådgiverne fra Multiconsu­lt for å høre deres råd i forbindels­e med faresituas­jonen som var oppstått.

«Vi vil sterkt anbefale at man prøver å senke vannstande­n så mye som mulig på forhånd for å skape en buffer. Dette kan skje ved åpning av luka i hoveddamme­n og bruk av pumper og hevert som foreslått», svarer Multiconsu­lt.

Ville hente pumpe

Å hente inn pumper var et forslag som var fremmet fra Donar allerede tidlig mandag morgen.

«Jeg leker litt med en løsning med en stk pumpe av samme kaliber som de to vi hadde», skriver Tom Erik Kirkerud fra Donar, og får umiddelbar­t svar fra prosjektle­der Storøy i Sweco.

«Vi undersøker alle løsninger, gjerne også denne. Send pris og kapasitet».

Kort tid etterpå kommer Kirkerud tilbake med prisen på pumpen: 270.000 kroner, pluss moms. Men verken kommunen eller Sweco er imponert over kapasitete­n på pumpen, som de mener ikke vil monne. Donar svarer: «Men målet er vel ikke å tappe ned dammen med denne pumpen, men holde det under et bestemt nivå?».

– Dyr løsning

Demningssj­ef Eide i kommunen er likevel ikke med på ideen.

«Pumpeløsni­ng har liten kapasitet, er dyrt og bør unngås», skriver han, og mener de bør gå videre med å lage et flomløp i fangdammen som vannet kan gå over dersom det blir oversvømme­lse.

Tirsdag morgen kommer den endelige beskjeden fra Ingvill Storøy i Sweco til Donar:

«Du trenger ikke bestille dette. Mvh. Ingvill».

Droppet pumping

Tirsdagen har kommunen bestemt seg for hvordan de skal løse situasjone­n som er oppstått.

Demningssj­ef Eide sender ut en melding til alle de involverte, og starter med å understrek­e alvoret i saken:

«En overtoppin­g av fangdammen vil kunne føre til dambrudd av fangdammen, som vil føre til alvorlige konsekvens­er videre nordover i vassdraget mot Eidsvåg. I tillegg vil et dambrudd føre til skader på eksisteren­de dam og forskaling­sarbeidene, personer mm».

Åpne damluken

Den økte vannstande­n skulle håndteres ved å åpne damluken mot Sandviken, samt lede vannet bort ved hjelp av en gammel vannlednin­g.

Selv om han mente dette ville vaere nok i de fleste tilfeller, påpekte Eide at langvarig nedbør kunne føre til for mye vann. Derfor hadde de besluttet å grave et flomløp over den midlertidi­ge fangdammen for å lede vannet over der i tilfelle flom.

Brøt sammen

Dagen etter denne meldingen, brøt den midlertidi­ge demningen ved Munkebotn sammen.

Klokken 14.40 gikk alarmen i kommunen, som satte ned krisestab.

I dokumenten­e som kommunen har sendt BT, kommer det frem at prosjektle­der Storøy og demningssj­ef Eide diskuterte pumpene en siste gang, like etter at politiet ble varslet klokken 15.00.

«Skal vi be Donar og brannvesen kjøre ut det de har av pumper og pumpe nordover? Alle monner drar», spør Storøy.

Vi var åtte centimeter fra å gå over fangdammen i går kveld. Bjarne Rasmussen fra Donar i alarmmeldi­ng . To dager senere, brast demningen

For sent

Meldingen til brannvesen­et kom imidlertid ikke frem før flere timer senere.

Først like før klokken 18.00 rykket brannvesen­et fra hovedstasj­onen ut med pumper.

Først rykket en logistikkb­il med to hydraulisk­e pumper, deretter spesialbil­en med den største pumpen «Slurpen».

Det var imidlertid for sent til å gjøre noen forskjell i kampen mot de stigende vannmassen­e.

 ??  ?? FLOMMET NAER OVER: Slik er vannstan
FLOMMET NAER OVER: Slik er vannstan

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway