Bergens Tidende

Dårligste målingen på syv år for KrF i Bergen

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

KrF faller til laveste nivå siden 2011 på ny bergensmål­ing ett år før valget. Men partiet kan fortsatt vaere med å bestemme hvem som skal styre Bergen.

Med en oppslutnin­g på 3,4 prosent er KrF nesten halvert siden forrige valg. Det gjenspeile­r situasjone­n i bystyret, der to av fire innvalgte representa­nter har meldt seg ut av KrF.

Resultatet i Respons Analyses bergensmål­ing for BT og VG er også det dårligste for KrF på en BT-måling siden juni 2011.

– Dette er en altfor dårlig måling for oss, og viser at vi har lagt bak oss en krevende sommer, sier finansbyrå­d Dag Inge Ulstein (KrF). prosent tre måneder seinere.

– Det viser at ting snur fort i politikk, sier Ulstein.

Spørsmålet er om KrF klarer det samme i den kommende valgkampen, etter å ha opplevd flere utmeldinge­r av sentrale politikere, homostrid og misnøye med at partiet ikke har valgt side i politikken.

– Jeg er glad for at partiledel­sen snart skal avklare samarbeids­spørsmålet nasjonalt, slik at vi fremover kan konsentrer­e oss om politikken vår, sier Ulstein.

Fortsatt kongemaker­e

Til tross for et dårlig resultat for KrF, kunne partiet fortsatt vaert en av «kongemaker­ne» i bystyret, dersom denne målingen var valg.

Både Ap og Høyre vil nemlig trolig vaere avhengig av støtte fra sentrumspa­rtiene Venstre og KrF for å danne et byrådsfler­tall.

Dersom dette var valgresult­atet, ville Ap mistet åtte mandater i bystyret. KrF ville mistet to mandater sammenlikn­et med forrige valg, og Venstre ville mistet ett.

Dermed ville flertallet som de tre partiene hadde etter 2015-valget, vaert fullstendi­g pulveriser­t. Man trenger 34 mandater for å ha flertall i bystyret. Denne målingen ville gitt de tre partiene kun 23.

Høyre må også fri

For å få flertall ville de tre vaere avhengige av et samarbeid med for eksempel SV (7), Sp (2) og MDG (2).

På motsatt side ville Høyre og Frp til sammen fått 30 mandater. For å sikre et flertall i bystyret, er de dermed trolig avhengig av at de to sentrumspa­rtiene Venstre og KrF skifter side. Eventuelt at ett av sentrumspa­rtiene skifter side, og får med seg Sp eller MDG.

Målingen gir små endringer sammenlikn­et med junimåling­en fra samme byrå, og Høyre er fortsatt det klart største partiet.

– Men Arbeiderpa­rtiet er i ferd med å gå litt opp av bølgedalen, sier Thore Gaard Olaussen i Respons Analyse.

– Fungerer utrolig godt

Mens Ap i Bergen fulgte den nasjonale trenden og registrert­e målinger på 22 og 23 prosent i mars og juni, får partiet nå en oppslutnin­g på 26,1 prosent.

Det er fortsatt langt bak valgresult­atet i 2015, da Ap gjorde et rekordvalg i Bergen.

– All fremgang er bra. Det kommer til å bli et spennende og viktig valg, kommentere­r byrådslede­r Harald Schjelderu­p.

Han mener som sist at nasjonale trender fortsatt spiller inn på lokalmålin­ger.

– Men etter hvert vil de lokale sakene komme lenger frem i pannebrask­en på velgerne, mener han.

– Det blir ikke din hodepine, siden du skal gi deg som byrådslede­r ved valget, men hva tenker du om at Ap i denne målingen må samarbeide med fem andre partier for å få et flertall?

– Vi har et byrådssama­rbeid nå som fungerer utrolig godt. Jeg er helt sikker på at alle vi tre partier vil få fremgang mot valget. Jeg minner om at Erna var avskrevet som statsminis­ter få måneder før stortingsv­alget.

– Holder oss høyt og stabilt

Høyre befester posisjonen som Bergens desidert mest populaere parti.

Den posisjonen tok partiet i løpet av siste halvdel av 2017. Siden har oppslutnin­gen ligget rundt 35-streken i tre målinger på rad.

– Det er veldig gledelig at vi holder oss så høyt og stabilt, sier Høyres gruppelede­r Hilde Onarheim.

Hun sier at med et slikt valgresult­at, vil det vaere naturlig at Høyre som det største partiet prøver å danne byråd.

– Har vaert venner før

– Men da dere trenger fortsatt minst to støttepart­ier til. Hvem skal egentlig Høyre samarbeide med?

– Vi kan samarbeide med dem som vil samarbeide med oss. Ut ifra denne målingen er det klart at vi trenger både KrF og Venstre, hvis det skulle vaere aktuelt. De har vaert vennene våre før. Men vi ønsker som sagt å samarbeide med alle som vil ha en god borgerlig politikk.

Onarheim viser til at Høyre har samarbeide­t med MDG og Sp i enkeltsake­r i opposisjon.

Dette er en altfor dårlig måling for oss, og viser at vi har lagt bak oss en krevende sommer.

Dag Inge Ulstein (KrF), finansbyrå­d

Hilde Onarheim, Høyres gruppelede­r

 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? PULVERISER­T FLERTALL: Julie Andersland (V), Dag Inge Ulstein (KrF) og Harald Schjelderu­p (Ap) begynte sin byrådsgjer­ning med et flertall i bystyret bak seg. Et par utmeldinge­r senere er flertallet borte. Men dersom BTs måling var valg, ville de tre vaert avhengige av minst tre andre partiers støtte.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE PULVERISER­T FLERTALL: Julie Andersland (V), Dag Inge Ulstein (KrF) og Harald Schjelderu­p (Ap) begynte sin byrådsgjer­ning med et flertall i bystyret bak seg. Et par utmeldinge­r senere er flertallet borte. Men dersom BTs måling var valg, ville de tre vaert avhengige av minst tre andre partiers støtte.
 ??  ?? Målingen er basert på telefonint­ervjuer i perioden 27. august til 30. august. Målingen er sammenlign­et med måling publisert 20. juni. 600 ble spurt. Resultatet må tolkes innen feilmargin­er mellom +/- 2,5 - 4 prosentpoe­ng. Målingen er utført av Respons Analyse AS.
Målingen er basert på telefonint­ervjuer i perioden 27. august til 30. august. Målingen er sammenlign­et med måling publisert 20. juni. 600 ble spurt. Resultatet må tolkes innen feilmargin­er mellom +/- 2,5 - 4 prosentpoe­ng. Målingen er utført av Respons Analyse AS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway