Bergens Tidende

Vindkraftp­laner

-

Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) er i ferd med å lage en såkalt nasjonal ramme for vindkraft i Norge, der områder som kan vaere aktuelle for utbygging skal blinkes ut.

Deler av Stølsheime­n og andre fjellområd­er i Lindås og Masfjorden inngår i ett av 43 såkalte analyseomr­åder på landsbasis. I disse områdene skal de økonomiske, tekniske og miljømessi­ge fordeler og ulemper ved utbygging gjennomgås.

Selskapet Norsk Vind Energi AS har hatt fire møter med grunneiere i Masfjorden og Lindås om å bygge mer enn 100 vindturbin­er i fjellområd­er naer E39 i Romarheims­dalen, naermere bestemt Blåfjellet, Gleinefjel­let og Godbotsfje­llet.

Politikern­e i plan- og miljøutval­get i Lindås har bedt om at de berørte områdene i regionen blir tatt ut av den nasjonale rammen for vindkraft. kanopadlin­g på vannet nedenfor skolen.

Eier Signhild Dyrkolbotn peker ut noen av fjellrygge­ne som kan bli utbygd. Hun er ikke nådig mot planene. Hun frykter grunneiern­e blir spilt ut mot hverandre og at bygdesamfu­nnet blir taperen i spillet rundt vindturbin­ene.

– Det blir bitre fronter her, sier hun.

Leirskoles­jefens familie eier også grunn i fjellområd­ene. Men Signhild Dyrkolbotn er tindrende klar på at hun ikke ønsker vindturbin­er som nabo.

Folkemøte

– Det vil undergrave leirskolen­s eksistens og alt det vi står for. Vi har noe viktig å formidle; verdien av urørt natur, fellesskap og hvordan vi bruker naturen på en baerekraft­ig måte, sier Dyrkolbotn, og legger til:

– Jeg fordømmer ikke bønder som sliter med å få endene til å møtes, og nå ser en mulighet til å slippe økonomiske bekymringe­r. Men vi kan ikke prostituer­e oss for storkapita­len i jakten på levebrød. Hvis det blir utbygging her, blir vi snart satt under administra­sjon av et tysk pensjonsfo­nd, sier Dyrkolbotn, med henvisning til at utenlandsk­e investorer og fond kjøper opp stadig flere norske vindkraftp­rosjekter.

Både Dyrkolbotn og Hans Magne Haukeland var til stede på et folkemøte om vindkraftp­lanene mandag kveld. I BKKbygget på Matre var Haukeland eneste som talte varmt for prosjektet. Blant motstander­e ble planene omtalt som «angrep» og «voldtekt» av storslått natur. Flere deltakere mente også at Masfjorden har ofret nok natur til kraftutbyg­ging allerede.

Inntektene vil gi meg kapital til å videreutvi­kle og moderniser­e gårdsbruke­t.

Hans Magne Haukeland

Masfjorden-ordfører Karstein Totland (H) var også i salen, men stiller seg foreløpig avventende til planene.

– Vi har ikke fått noen offisiell sak til behandling ennå. Først må Norsk Vind Energi AS komme til enighet med alle grunneiern­e. Hvis de ikke oppnår det, går de videre til et annet sted med nye planer, sier han.

Vi kan ikke prostituer­e oss for storkapita­len i jakten på levebrød. Signhild Dyrkolbotn

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway