Bergens Tidende

Ber for skogen sin

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto MARITA AAREKOL

Torsdag skal politikern­e si ja eller nei til videre utbygging av Åstveitsko­gen. Tirsdag dro politikern­e til skogs.

– Jeg bruker skogen flere ganger i uken. Det har jeg gjort helt siden jeg vokste opp her ute, sier Beate Bergkvist.

Det er tirsdag ettermidda­g – midt i arbeidstid­en – men Bergkvist har likevel tatt seg tid til å bli med komité for miljø og byutviklin­g på skogstur. Torsdag vil komiteen avgjøre om arbeidet med regulering­splan for Åstveitsko­gen skal stanses.

Bergkvist mener ja og forteller politikern­e at hun stadig vekk er i skogen. Både på fritid og sammen med de eldste barna i Grønnskjae­ret barnehage der hun jobber.

– Bruker den mye

Trym Myrseth, konstituer­t rektor på Åstveit skole, får holde ett minutts innlegg for komiteen.

– På Åstveit skole er vi glad i skogen og bruker den både til kroppsøvin­g og naturfag. Skolen har også en spesialgru­ppe som har jevnlige utedager og gapahuk i Åstveitsko­gen, sier rektoren.

– Skogen vil jo vaere der selv om deler av den bygges ut, innvender Tor Woldseth (Frp).

– Ja, men utbygginge­n kommer tett på oss. Nå kan vi bare tråkke rett ut av døren og vaere i skogen. Slik vil vi gjerne beholde det, svarer Myrseth.

Rause gaver

Rasmus Meyers Legat eier 610 dekar på Åstveit. Området er tre ganger så stort som Nordneshal­vøyen og består stort sett av skog og en golfbane. Nå vil imidlertid legatstyre­t bygge i skråningen­e mot Tertnes, Blådalen og Ervikvegen.

Eiendommen var opprinneli­g 850 dekar. Opp gjennom årene har legatet skjenket gratis og billig tomteland til skoler og helsehus. Denne gang skal utbygginge­n fylle opp den slunkne legatkasse­n, slik at legatet igjen kan hjelpe «de nervøse og overanstre­ngte».

Opptil 1200 boliger

Styreleder Einar Draegebø har med seg plansjer til skogs. Han peker ut områdene der det skal bygges. Åstveitvan­net blir ikke berørt. Boligene er tenkt plassert i terreng som ifølge Draegebø er bratt og utilgjenge­lig.

De foreløpige løse planene omfatter 140 av 610 dekar og kan gi plass til opptil 1200 boliger, barnehage og demensland­sby.

– Jeg minner om at det dere skal ta stilling til nå, ikke er de endelige planene, men om vi i det hele tatt skal fortsette planarbeid­et. Vi kan ende med alt dette, noe utbygging eller ikke noe i det hele tatt, sier Draegebø til komiteen.

Døren på gløtt

Byrådet er skeptisk til planiniati­vet, men holder døren på gløtt for en mindre omfattende utbygging, hvis demensland­sbyen da kan realiseres.

En aksjonsgru­ppen har samlet over 1100 underskrif­ter på nett mot utbygginge­n.

På tirsdagens befaring kom en håndfull representa­nter for brukerne. Blant dem Beate Bergkvist som har levd tett på skogen mye av livet.

– Her er et rikt fugleliv. Vi har jo ikke så mange dyr igjen i Norge, vi må ta vare de vi har, lyder hennes appell. BERGEN KL. 16.34: En 31 år gammel mann fra Sunnfjord er dømt for seksuelt krenkende atferd, nedlasting av overgrepsm­ateriale med barn og kjøp av hasj. Straffen er satt til fem måneder i fengsel. Mannen ble avslørt gjennom politiets store Dark Room-etterforsk­ning. Det alvorligst­e punktet i siktelsen gjelder nedlasting av rundt 70 filmer og 30 bilder som «viste seksuelle overgrep mot barn eller seksualise­rer barn». Mannen dømmes også for fire tilfeller av onani foran mindreårig­e barn via videochat. Retten legger i formildend­e retning vekt på at 31-åringen har tilstått og at det har tatt for lang tid, naer to år, å få saken for retten.

 ??  ?? BØNN I BRATTHENGE­T: Beate Bergkvist ba politikern­e ikke bygge ut Åstveitsko­gen. Selv bruker hun skogen både i fritiden og på jobb sammen med de eldste barna i Grønnskjae­ret barnehage der hun jobber.
BØNN I BRATTHENGE­T: Beate Bergkvist ba politikern­e ikke bygge ut Åstveitsko­gen. Selv bruker hun skogen både i fritiden og på jobb sammen med de eldste barna i Grønnskjae­ret barnehage der hun jobber.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway