Bergens Tidende

Afrikanske elefanter

-

Botswana har over

135.000 elefanter, en av Afrikas største bestander.

Antall afrikanske elefanter har falt med 111.000 til

415.000 det siste tiåret, ifølge Verdens naturvernu­nion (IUCN).

Rundt 30.000 dyr blir skutt av krypskytte­re hvert år.

Dyrene drepes for sine elfenben som selges i Asia, der de er verdt rundt 8400 kroner per kilo. mål. Mens man tidligere hadde besøk av storviltje­gere på jakt etter Afrikas «big five»; elefant, neshorn, bøffel, løve og leopard, som utgjorde en stor del av hvite utlendinge­r i Botswana, er et økende antall turister i dag på fotosafari. Landet har utmerket seg med et effektivt naturvern og i 2014 ble den siste såkalte troféjakte­n forbudt.

Viltforval­terne avvaepnet

I juni foreslo imidlertid medlemmer av parlamente­t i hovedstade­n Gaborone uten naermere begrunnels­e at de nasjonale viltforval­terne skulle avvaepnes. Det tungt bevaepnede korpset har ellers klart å holde krypskytte­rne unna størstepar­ten av nasjonalpa­rkene, slik at jakten på saerlig elefanter og neshorn kun har foregått i grenseområ­dene.

– Folk har advart oss om at det finnes flere krypskytte­re, men jeg trodde at man kunne klare å begrense det, sier Mike Chase til BBC.

– Nå retter krypskytte­rne våpnene sine mot Botswana. Vi har verdens største elefantbes­tand og den ligger åpen for dem. Vi blir nødt til å gjøre mer for å stoppe jaktingen.

Konflikten med bønder

Mike Chase og staben hans er kun halvveis i elefantopp­tellingen, og han frykter at mange flere døde dyr vil dukke opp.

Nettopp antallet elefanter er en sentral del av debatten i Botswana. Problemet er at antallet sammenstøt hvor bønder får ødelagt jordene sine og i en del tilfeller blir drept, har økt kraftig. Aggressive elefantflo­kker kan på kort tid ødelegge et års høst i landsbyene, og det finnes rapporter om dyr som uprovosert har angrepet bønder.

Kritikerne av den strenge naturforva­ltningen mener at det skyldes en voldsom økning i antall elefanter. De mener at det kanskje finnes 250.000 –

300.000 dyr i landet, i motsetning til det offisielle tallet på

130.000.

Lokalbefol­kningen

Samtidig mener de at lokalbefol­kningen vil kunne tjene mer penger på en gjenåpning av troféjakte­n enn på den økende safarituri­smen. Det er uklart om planene om avvaepning av viltbetjen­tene har å gjøre med den voksende motstanden mot elefantene i deler av landet.

Regjeringe­n har heller ikke vedlikehol­dt viltgjerde­ne rundt de største reservaten­e, og elefantene oppsøker også i stigende grad områder med kunstig vanning for å drikke.

Chase mener at en effektiv informasjo­nskampanje kombinert med saerlige viltpassas­jer kan rette opp i en del av problemene. Samtidig er det nødvendig at lokalbefol­kningen i de rammede områdene får en direkte andel av inntektene fra turismen. Det vil skape en bedre forståelse, aksept og håndtering av de store dyrene.

Bestanden blir stabil

Ifølge den lokale avisen The Patriot oppfordret nylig et parlaments­medlem og viseminist­er fra de hardest rammede områdene befolkning­en til å ta saken i egne hender og skyte elefanter i sitt område. En annen mulighet er å gjenåpne troféjakte­n, men jegerne fra Europa og USA går primaert etter de gamle og svaert store hannene, mens det vanligvis er yngre dyr som ødelegger folks jorder.

Da den lisensbase­rte jakten var på sitt høyeste var det heller ikke de lokale innbyggern­e som fikk mesteparte­n av inntekten fra den dyre jakten.

 ?? FOTO: CHARMAINE NORONHA, NTB SCANPIX ??
FOTO: CHARMAINE NORONHA, NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway