Bergens Tidende

«Diamantrek­ken» mot «gullrekken»

TV 2 har aldri hatt en så sterk fredag, men kommer ikke til å vinne TV-krigen mot NRK, mener redaktør for medienetts­tedet Kampanje.

- TONJE AURSLAND tonje.aursland@bt.no

TV 2 har rappet Fredrik Skavlan fra NRK, og fredag er de klar for å presentere det som internt i kanalen har fått navnet «diamantrek­ken». Idol, Skavlan og Senkveld skal konkurrere mot NRKs «gullrekke» med Beat for Beat, Nytt på nytt og Lindmo.

Knut Kristian Hauger, redaktør for nettstedet Kampanje, mener TV 2s satsing både er ambisiøs og kostbar.

– Med Skavlan i stallen blåser TV 2 liv i den gamle TVkrigen igjen. Det blir Lindmo vs. Skavlan. Jeg tror ikke NRKs fredagsheg­emoni står for fall, men TV 2 har aldri hatt en sterkere fredag.

Hauger mener at fredagen er dagen da seerne er mest mottakelig for å se på TV på gamlemåten.

Dyr «diamant»

e– Internt i TV 2 snakkes det om at de har fått sin diamantrek­ke, ikke fordi den nødvendigv­is vil gjøre det bedre enn NRKs gullrekke, men fordi den koster så mye, sier Hauger.

TV 2 vil ikke opplyse hva det har kostet å overta hele produksjon­en av Skavlan. Men Kampanje har skrevet at kanalen la inn et atskillig høyere bud enn NRK. Statskanal­en betalte i underkant av 25 millioner kroner for Skavlan i året.

– Koster det mer enn det smaker?

– Vanskelig å si, men jeg tror TV 2 er veldig happy dersom Skavlan drar en halv million seere. Jeg tror det først og fremst er reklamekro­nene som vil avgjøre om denne satsingen er lønnsom eller ikke. Skavlan tiltrekker seg eldre seere og jeg sliter litt med å se at han skal selge veldig mange abonnement på strømmetje­nesten Sumo, sier Hauger.

– Gammel mann

Professor ved Universite­tet i Stavanger, Helle Sjøvaag, mener TV 2 sender et paradoksal­t signal med sin nye «diamantrek­ke».

– Nå har man snakket om lineaer-TVs død i mange år. Da er et interessan­t at TV 2 satser på det, sier hun.

Sjøvaag mener TV 2 ikke tar noen sjanser, men holder seg til trygge og velprøvde program.

– Jeg forstår ikke helt hvorfor de bruker så mange penger på Skavlan. Han er en forholdsvi­s gammel mann som snakker til seere som TV 2 allerede har. Det er vanskelig å se at han skal trekke til seg så mange nye yngre seergruppe­r, sier hun.

Sjøvaag tror likevel at mange kommer til å samle seg rundt fjernsynsa­pparatet for å se hvordan Skavlan ser ut i ny kanal.

– Jeg tror mange er interesser­t i premieren. Men om man kan snakke om en «Skavlan-»effekt på sikt, gjenstår å se, sier hun.

De gamle er fremdeles eldst viser tall fra kantor TNS. I fjor høst hadde NRK en markedsand­el på nesten 36 prosent i prime time (mellom 18.30 og 23.30), mens TV 2 hadde vel 25 prosent.

 ?? SKJERMDUMP: NRK ?? – I høst blir det en talkshow-krig à la det vi har vaert vant til fra USA, og denne høsten skal vi kåre en ny talkshow-konge eller dronning i landet. Det blir Lindmo vs. Skavlan. Skal jeg tippe tror jeg Lindmo får flest seere, sier Knut Kristian Hauger, redaktør for nettstedet Kampanje.DIAMANTREK­KEN: Dette er TV 2s nye fredagsgje­ng. Fra TV 2s høstlanser­ing
SKJERMDUMP: NRK – I høst blir det en talkshow-krig à la det vi har vaert vant til fra USA, og denne høsten skal vi kåre en ny talkshow-konge eller dronning i landet. Det blir Lindmo vs. Skavlan. Skal jeg tippe tror jeg Lindmo får flest seere, sier Knut Kristian Hauger, redaktør for nettstedet Kampanje.DIAMANTREK­KEN: Dette er TV 2s nye fredagsgje­ng. Fra TV 2s høstlanser­ing

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway