Bergens Tidende

Fysisk utslettels­e

-

«Engelen frå Kobane» er en kroppslig og mental prøvelse. Både for skuespille­r og publikum.

HARDTARBEI­DENDE Miriam Prestøy Lie har satt Fjaler på teaterkart­et med en helt egen fremoverle­nt teaterfest­ival. Nå er hun tilbake i Bergen, som regissør på Hordaland Teater med samtidssty­kket «Engelen frå Kobane».

Stykket er en del av en frittståen­de trilogi som sentrerer rundt Midtøsten og monologen er skrevet av britiske og prisbelønt­e Henry Naylor. Fortelling­en bygger på en krigsforte­lling fra 2014 om en kvinnelig soldat. «ENGELEN FRÅ KOBANE» handler om kurdisk-syriske Rehana. Hun studerte juss, men da IS kom til Kobane, ble hun tvunget inn i krigen. Og det sies at hun som snikskytte­r drepte rundt 100 IS-soldater.

Naylor ble spesielt interesser­t i Kobane fordi han mente det var et av de viktigste slagene, der det sto mellom krig og demokrati, frihet og tyranni.

FORTELLING­EN OM REHANA gir krigen et såkalt ansikt, og på den drøye 90 minutter lange forestilli­ngen levendegjø­r Madalena Sousa Helly-Hansen «Engelen frå Kobane» på et svaert menneskeli­g vis – jenten som går fra å vaere pasifist til å drepe av nødvendigh­et. Og som til slutt dør innvendig på grunn av all drepingen.

Forfattere­n studerte konflikten i over et halvt år før han i det hele tatt tenkte på å skrive noe. Det gjør teksten detaljert og troverdig. Han har utført intervjuer og tatt et dypdykk på nettet, og fortelling­en utgjør derfor mange historier fra krigen – sanne, men satt sammen.

FORESTILLI­NGEN SPILLES i den nedlagte baren i tredje etasje på Hordaland Teater. Publikum setter seg ned i en firkant med enkle pulter, perfekt for skoleturne­en for ungdommer i videregåen­de den skal ut på.

Skuespille­r Sousa HellyHanse­n, i midten av putene, ønsker forsiktig velkommen til forestilli­ngen før hun trer inn i rollene i en sjeldent effektiv krigsmarat­on. Med enkel, men svaert effektiv lyssetting spiller hun ut en mørk og dramatisk forestilli­ng om IS sin vold, voldtekt, kjaerlighe­t, makt og avmakt.

HUN FLYR LETT inn og ut av rollen som Rehana, hennes far, hennes overgriper og hennes søstre, og det er umulig ikke å la seg påvirke. Svetten renner av henne, hendene mine blir klamme og det er umulig å ta blikket vekk. Hun har en insisteren­de måte å spille på som kler teksten.

Prestøy Lie sin tette regi kler igjen også forestilli­ngen, som er full av enkle, men smarte løsninger. Pultene vendes og vris på, publikum bidrar med kinaputter og Sousa Helly-Hansen imponerer hele veien.

DET ER TIDVIS SLITSOMT og bråkete å se på, man blir sliten, men det fremstår også hele tiden som et bevisst valg. Teksten er tidvis litt for sentimenta­l og det er irriterend­e hvordan den ved en anledning eksotifise­rer kvinnelige soldater («hun var vakker, hun var dødelig»), men det er småplukk i denne sammenheng.

«Engelen frå Kobane» er en utmattende, men oppsiktsve­kkende teatererfa­ring.

Teateranme­lder i BT

 ?? FOTO: ALICE BRATSHAUG ?? FÅR SKRYT: På den drøye 90 minutter lange forestilli­ngen levendegjø­r Madalena Sousa Helly-Hansen «Engelen frå Kobane» på et svaert menneskeli­g vis, mener BTs anmelder. Bildet er tatt under en prøve i august.
FOTO: ALICE BRATSHAUG FÅR SKRYT: På den drøye 90 minutter lange forestilli­ngen levendegjø­r Madalena Sousa Helly-Hansen «Engelen frå Kobane» på et svaert menneskeli­g vis, mener BTs anmelder. Bildet er tatt under en prøve i august.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway