Bergens Tidende

Frode Bjerkestra­nd

Skogselska­pet fyller 150 år. Bergen trenger selskapet mer enn du aner.

-

SITTER DU HELT STILLE en stund på Fløyvarden en nydelig solnedgang­skveld i september, melder det seg noen eksistensi­elle spørsmål: Hva gjør fjellet og all denne skogen med identitet, tilhørighe­t og folk flest? Hvilken drivkraft er det som får folk til å slåss for den med nebb og klør?

Og: Hvem i helvete er det som legger to engangsgri­ller og en bosspose igjen etter seg på dette stedet, denne dagen?

DETTE ER MOTSETNING­ER som stadig plager Byfjellene. Behovet for vern og pleie, mot dem som tyner naturen for alt den er verd, eller rett og slett bare gir blaffen. Det blir nok noen konflikter de neste tiårene og.

Derfor er det viktig at Bergens Skogog Traeplantn­ingsselska­ps 150-årsjubileu­m i disse dager blir synlig, og ikke bedøves av tomme honnørord og lunken sjampis.

Organisasj­onen med det konservati­ve navnet har gjort en svaert viktig jobb med å beskytte og pleie Byfjellene, fra ytterst mot nord i Eidsvåg, til sør mot Saedalen og Fana. I dag kalles det bare «Skogselska­pet».

DET LIGGER ALTSÅ 150 års kjaerlighe­t og respekt over turstiene mange tusen bergensere og tilreisend­e bruker fritt og uhemmet hvert eneste år, til avslapning, trening, utblåsing, innoversku­ing og moro.

Ikke rart noen (jeg) går i svart, når folk går ned fra fjellet igjen uten å ta med seg to engangsgri­ller og en bosspose.

SKOGSELSKA­PET er en litt usynlig flokk. Til tross for at det i dag har fem ansatte og 2000 medlemmer, og en svaert effektiv dugnadsgje­ng. Det er gjengen som vedlikehol­der grusvei og gangstier, og passer på at slitasjen ikke blir for stor og forfallet tar over.

Historiepr­ofessor Frode Ulvund har skrevet jubileumsb­oken «Skape, verne og forvalte», sammen med forlagsman­n Jo Gjerstad, som lanseres fredag. Jubileumsl­itteratur er ingen kioskvelte­nde sjanger, men denne boken fortjener litt oppmerksom­het.

SPESIELT byens politikere bør få den i tvangsjule­gave, slik at de forstår hva Byfjellene betyr, og hvor tragisk det vil vaere dersom de lar naeringsin­teresser eller voksende masseturis­me sette dem under press.

Historisk sett har politikern­e ikke gjort en imponerend­e jobb, slik forfattere­n formidler så skarpt.

I 1958

ville Hansa Bryggerier bygge kjøre- vei gjennom Våkendalen, over Rundemanen og ned til Fløyen. I 1961 foreslo eierne av Fløirestau­ranten å sprenge en tunnel fra Starefosse­n til Fløyen, og bygge parkerings­plass til 400 biler og en idrettshal­l for 30.000 tilskuere i området.

I selve naturvernå­ret 1970 ønsket Bro- og tunnelsels­kapet å bygge Ulrikstunn­el med trasé gjennom Isdalen, langs Svartedike­t. Hordaland fylkesting mente faktisk det var en god idé. Det har aldri manglet elleville ideer for Byfjellene.

Dessuten var det innstendig mas fra blant andre Skogselska­pet som førte til at Bergen omsider fikk en forvaltnin­gsplan for Byfjellene i 1999, etter at bypolitike­rne hadde sovet på saken i ti år. Omsider fikk folkets fjellområd­er et bedre vern mot utbygging og inngrep.

FORFATTER FRODE ULVUND viser til at Skogselska­pet ved nesten hver eneste store konfliktsi­tuasjon har måttet slepe politikern­e til en fornuftig beslutning. Det er bemerkelse­sverdig hvor få politikere som har stått konsekvent på Byfjellene­s og naturverne­ts side.

I stortingsm­eldingen om friluftsli­v fra 2016 står det at tilskuddso­rdningene skal prioritere­s til «friluftsli­v i og ved byer og tettsteder».

Kommunene ble spesifikt oppfordret til å oppfylle målene i meldingen. Forhåpentl­ig har byrådet i Bergen tatt hintet. Her er det statlige penger til Byfjellene å hente.

BOKEN «Skape, verne og forvalte» er et dugelig dokumentas­jonsarbeid. Fra historien om de dannede handelsmen­nene i den såkalte «Firskillin­gsklubben» som etablerte «Bergens Skovplantn­ings-Selskab» den 6. august 1868, til anekdotene og personligh­etene som har preget selskapet siden den gang.

Mest iøynefalle­nde er den nydelige samlingen gamle foto, fra den gangen Byfjellene var totalt avskoget av brann, vedhogst og skipstømme­ruttak, og hele Bergen lå der blant syv blankskurt­e fjell.

SKOGSELSKA­PETS prosjekt handlet fra begynnelse­n om å gjøre Bergen grønn, idyllisk og attraktiv igjen, der det var mulig å gjemme seg for alt drittvaere­t blant stubber og kjempetrae­r.

Selskapet har gjort jobben sin, og har med tiden blitt en viktig miljøorgan­isasjon. Standhafti­gheten og langsiktig­heten har gitt det pondus og politisk tyngde, som selskapet bør tviholde på.

Noen må fremsnakke lokalnatur­en, de naturlige lekeplasse­ne, skogen, bakkene og toppene. For det er fremdeles altfor lett å ta Byfjellene for gitt.

For ca. 100 år siden kalte bergensern­e Byfjellene for «Bergens naturpark», som implisitt betydde at dette var stedet for folk flest, som trengte spesielt vern og oppmerksom­het.

Det er et godt begrep. Vi kan godt begynne å bruke det igjen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway