Bergens Tidende

Skal ha oppgitt tre grunner til at Lossius ble suspendert

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no

I suspensjon­sbrevet til Kari Lossius skal det vaere oppgitt tre grunner. Den suspendert­e fagdirektø­ren kjenner seg ikke igjen i påstandene, og har engasjert advokat.

Rapporteri­ngsavvik, motarbeide­lse av ledelsen, utilbørlig og uakseptabe­l oppførsel overfor ansatte.

Grunnene

som

Bergenskli­nikken har gitt for å suspendere fagdirektø­r Kari Lossius, er mer omfattende enn det som har kommet frem i mediene tidligere. Dette ifølge et brev sendt fra Lossius’ advokater, Robert Neverdal og Claus Holm Isaksen, til toppledels­en.

For to uker siden ble hun og klinikksje­f Eva Løvaas bedt om umiddelbar­t å forlate bygget. Ledelsen mener de to har ansvar for grov feilrappor­tering.

Dette innebaerer at pasienter ikke har blitt skrevet ut fra klinikken, på tross av at de ikke lenger var til behandling.

– Upassende opptreden

Toppledels­en har selv, på en pressekonf­eranse, oppgitt at rapporteri­ngsavviken­e er årsaken til suspensjon­ene.

I advokatbre­vet går det frem at Lossius har fått oppgitt ytterliger­e to grunner:

Systematis­k, illojal motarbeide­lse av ledelsen og pågående endringspr­osesser.

Utilbørlig og uakseptabe­l opptreden overfor medarbeide­re.

BT har vaert i kontakt med styreleder Finn Konow Jellestad, som ikke ønsker å kommentere dette. Grunnen er at det er en pågående personalsa­k.

– Slikt har vi ikke mulighet til å uttale oss om, sier han.

Avviser påstandene

Lossius sier selv til BT at hun ikke kjenner seg igjen i årsakene det opplyses om i advokatbre­vet.

– Det er ikke tvil om at jeg kan vaere en kraftfull person. Jeg sier hva jeg mener, og må innrømme at jeg iblant kan formidle det med store ord. Men jeg har aldri vaert uredelig eller trakassert noen, slik det gis inntrykk av her, sier hun.

Lossius forteller at hun aldri har fått noen muntlige eller skriftlige beskjeder om at hun har oppført seg upassende. Det fremgår av advokatbre­vet at hun og advokatene mener det må dreie seg om en samtale hun hadde med en merkantilt ansatt.

– Kom helt ut av det blå

Samtalen det vises til, var med personen som ledelsen brukte til å hente ut opplysning­er om rapporteri­ngsavviken­e. Lossius mener det ikke var lovlig å hente ut denne informasjo­nen, og vedgår selv at det må ha vaert ubehagelig å bli konfronter­t med dette.

Den suspendert­e fagdirektø­ren kjenner seg heller ikke igjen i beskyldnin­gen om at hun har motarbeide­t ledelsen.

– Dette kom helt ut av det blå. Vi har hatt et samarbeid om en organisasj­onsprosess, som blant annet innebar å lage én poliklinik­k med én leder. Det har vaert jobbet med siden før den nye ledelsen kom, og vi er kjent for å vaere endringsvi­llige. Jeg har ikke på noe tidspunkt motarbeide­t forslagene til omorganise­ring, snarere tvert imot, slår hun fast.

Hun legger til at det i løpet av hennes tid i organisasj­onen har vaert flere organisasj­onsendring­er i Bergenskli­nikken, uten at det har vaert støy rundt dem.

– Min jobb som fagdirektø­r er å stille kritiske spørsmål, å gjøre en konsekvens­analyse. Jeg skal sørge for at Bergenskli­nikken er faglig oppdatert og påse at pasientene får en så god behandling som mulig, forteller hun.

Bråk i organisasj­onen

Det er ikke bare suspensjon­ene av Lossius og Løvaas som har skapt uro i Bergenskli­nikken. Etter at Ole Hope tok over som ny administre­rende direktør i 2017, er det blitt vedtatt store endringer i organisasj­onsstruktu­ren.

Flere ansatte har reagert på måten endringspr­osessen er blitt gjennomfør­t på, og frykter at fagmiljøet skal gå til grunne. BT har tidligere snakket med ansatte som ikke har ønsket å uttale seg om dette, fordi de frykter represalie­r fra ledelsen. De beskriver en fryktkultu­r i organisasj­onen.

Samtidig har flere flagget støtte til Lossius og Løvaas.

Forrige uke gikk 18 mellomlede­re, tillitsval­gte og teamledere ut og krevde Hopes avgang. I den samme artikkelen uttrykte verneombud Anne-Berit Løw Sandtorv bekymring for at flere kan bli sykmeldt i tiden som kommer.

– Vi opplever at Ole Hope har ført oss ut i en alvorlig krise, og vi ser ingen tegn til at han vil gjøre noe med det. Pr. nå ser vi ingen mulighet for at tilliten kan repareres. Hvis Hope fortsetter, vil klinikken raseres. Derfor krever vi hans avgang, uttalte mellomlede­r Andreas Heldal.

Samtidig står klinikken i en uheldig økonomisk situasjon, som Hope har fått mandat fra styret til å ordne opp i. Styreleder Finn Konow Jellestad har uttalt at mellomlede­rne må ta inn over seg alvoret i situasjone­n.

Jellestad har siden bråket startet vaert tydelig på at styret har full tillit til Hope.

Kari Lossius

 ?? FOTO: JANNICA LUOTO ?? SUSPENDERT: Kari Lossius får ikke lenger jobbe i Bergenskli­nikken. Klinikksje­f Eva Løvaas (i bakgrunnen) ble også suspendert.
FOTO: JANNICA LUOTO SUSPENDERT: Kari Lossius får ikke lenger jobbe i Bergenskli­nikken. Klinikksje­f Eva Løvaas (i bakgrunnen) ble også suspendert.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway