Bergens Tidende

Mann (49) chattet om grove overgrep mot nyfødt barn

- MARIANNE NILSEN marianne.nilsen@bt.no

En 49 år gammel mann lastet ned 229 grove overgrepsb­ilder og sendte ett av dem videre til kjaeresten sin.

Mandag i forrige uke måtte

49-åringen møte i Bergen tingrett, tiltalt for blant annet å ha chattet om og delt bilder som viser grove seksuelle overgrep mot barn under to år, samt å vaere i besittelse av 229 grove overgrepsb­ilder av spedbarn og barn.

– Det ble en konkurrans­e om å vaere grovest mulig. Det er ikke noe jeg er stolt over, og ville aldri ha gjort dette i edru tilstand, sa

49-åringen i retten tirsdag i forrige uke.

Nå er han dømt til to år og tre måneders fengsel i Bergen tingrett.

– Jeg er ikke fornøyd med straffeutm­ålingen. Straffen ble betydelig lavere enn det jeg påsto, sier politiadvo­kat Trond Eide, som ba retten dømme mannen til fengsel i tre år og to måneder.

Oppkonstru­ert forklaring

Mannen har erkjent delvis straffskyl­d for å ha hatt overgrepsb­ilder, men sa i retten at han lastet ned 229 grove bilder ved et uhell, og at han slettet dem med en gang.

Retten fester imidlertid ikke lit til mannens forklaring, og mener den fremstår som oppkonstru­ert og ikke troverdig.

Dommerne viser også til at mannen gjentatte ganger har oppsøkt denne typen grovt materiale, og at han valgte å sende et av bildene videre til sin kjaereste.

Dette passer dårlig med forklaring­en om at han umiddelbar­t slettet bildene, mener retten.

– Det er ikke det smarteste, men det var alkohol inne i bildet, svarte 49-åringen, da dommeren under rettssaken ville vite hvorfor han hadde videresend­t bildet.

Nyfødt barn

To etterforsk­ere har forklart at de har identifise­rt 390 ulovlige chatter tilknyttet tre profiler som tilhørte 49-åringen.

I dommen gjengis et utdrag fra en av de grovere chattene, der 49-åringen og en annen person snakker om overgrep på et nyfødt barn.

Der går de i detalj om hva de ønsker å gjøre med spedbarnet:

– «And when she cant breathe, that’s her problem»

– «yes, she needs fix that problem herself»

– «we can fuck her 2 or 3 days also when she is dead»

Retten bemerker at chatten har vaert akkompagne­rt av meget grove overgrepsb­ilder av spedbarn, noe som etter deres syn fremstår som klart skjerpende.

«Brutale overgrep»

Retten mener at mannen utvilsomt har brukt svaert mye tid på overgrepsm­ateriale på internett, og at han har delt slik materiale i hundrevis av chatter.

I dommen står det at teksten i chattene beskriver i detalj brutale overgrep mot spedbarn, og at overgrepsb­ildene er svaert grove.

Dommerne mener at det er skjerpende at mannen er dømt for samme type forhold tidligere, seinest i 2013.

– Jeg var veldig forsiktig etter den første dommen og brukte lovlige sider. Jeg hadde ikke interesse av å havne i samme situasjon igjen, men det gjorde jeg dessverre, sa han fra tiltalebok­sen.

Mannen ga i retten uttrykk for at han «skammer seg». Retten mener imidlertid at han ikke hadde innsett alvoret i de forhold han nå er domfelt for.

Mannens forklaring om at han var alkoholpåv­irket er ikke formidlend­e, mener retten.

Dommerne baserer straffen på tilsvarend­e saker.

– Jeg synes det er en streng reaksjon, men jeg kan ikke kommentere mer før jeg har lest dommen, sier 49-åringens forsvarer, Fredrik Verling.

Det er ikke det smarteste, men det var alkohol inne i bildet. 49-åringen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway