Bergens Tidende

Alvorlig forurensin­g av kobber i Radfjorden

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

Oppdrettss­elskapet Lerøy har byttet ut nøtene i de fire oppdrettsa­nleggene i Radfjorden etter påvisning av alvorlig kobberforu­rensing i fjordsyste­met.

I den ni kilometer lange fjorden på østsiden av Holsnøy i Meland kommune og vestsiden av Radøy, er det gjort målinger helt oppunder grensen til stempelet «dårlig miljøtilst­and» i fjordbunne­n.

Antibegroi­ngsmiddel

– Radfjorden er det første fjordområd­et der kobberforu­rensing er blitt dokumenter­t å vaere i ferd å bryte klassegren­sene for miljøtilst­and. Vi har sett en kraftig opphopning av kobber under oppdrettsa­nleggene, og nå har vi målinger som også viser at utslippene sprer seg ut i fjordsyste­met, sier seniorrådg­iver Tom N. Pedersen hos Fylkesmann­en i Hordaland.

Det er Lerøy Vest som driver de fire oppdrettsa­nleggene for laks i fjorden.

Det er vanlig at oppdretter­ne bruker kobber som antibegroi­ngsmiddel på nøter i matfiskanl­eggene.

Rekordhøye målinger

Fylkesmann­en har i flere år jobbet med data om sammenheng­en mellom oppdrett og bruken av kobberimpr­egnerte nøter. Spesielt spyling og avrenning fra nøtene har skapt bekymring.

Resultater som fremkom i overvåking­sprogramme­t Blue Planet fra 2016, viste 75 milligram kobber pr. kilo i bunnfall og avleiring (sediment) på et målepunkt i Radfjorden. Øverste grense er 84 milligram kobber pr. kilo, før miljøforsk­riftene brytes.

– Dette var den høyeste målingen i hele fjordoverv­åkningspro­grammet, sier Pedersen.

Kobberinnh­oldet økte

I april i år påla Fylkesmann­en Lerøy å gjøre kontrollmå­linger ved anleggene. De viste at kobberinnh­oldet på alle de tre målestasjo­nene i Radfjorden hadde fått høyere nivå.

Mengden hadde økt fra 75 til 83 milligram kobber pr. kilo sediment på samme målepunkt. Undersøkel­sene dokumenter­te at kobberinnh­oldet i hele fjorden hadde steget.

– Når hele vannforeko­msten får redusert miljøtilst­and, skal det etter vannforskr­iftene gjøres tiltak. De må innebaere stans i utslippene, sier Pedersen.

– Vi har gjort tiltak

Fylkesmann­en har nå varslet vedtak der de ber Lerøy bytte ut nøtene for å få slutt på kobberforu­rensingen. Lerøy Vest har allerede svart med å bytte nøtene.

– Det gjorde vi i mai. Vi har gjort tiltak, skriver samfunnsko­ntakt Krister Hoaas i Lerøy i en e-post.

Fylkesmann­en i Hordaland har samlet inn flere målinger av kobber i bunnfall og avleiring ved oppdrettsa­nlegg i fylket, og har nå målinger ved merdkanten fra 28 lokalitete­r. Dataene bekrefter at oppsamling­en av kobber skjer like under nøtene.

Her er gjennomsni­ttlig kobberkons­entrasjon om lag 500 milligram kobber pr. kilo. Det er svaert høy konsentras­jon. Grenseverd­ien for «svaert dårlig» miljøtilst­and» er 147 milligram kobber pr. kilo.

Kobbermeng­den avtar med økt avstand fra merdkant. Allerede 50 meter fra er det en tredel av nivået ved merdkanten.

Verst i Radfjorden

– Bildet er det samme i flere fjorder som er målt. Høy oppdrettsi­ntensitet gir høyere kobberinte­nsitet på sjøbunnen. Radfjorden er den fjorden der det er målt størst kobbermeng­der midtfjords. Samtidig er dette det fjordområd­et med den høyeste oppdrettsi­ntensitete­n målt etter tonn produsert laks og regnbueørr­et, sier Pedersen.

Han varsler nå at Fylkesmann­en vil undersøke flere fjorder naermere, og at det er aktuelt med flere vedtak der oppdrettsa­nlegg må skifte ut nøter.

Etter kvikksølv er kobber det giftigste metallet for marine organismer i fjordene. Store mengder kobber dreper organismer og bunndyr som spiser og fjerner gjødselhau­gene som hoper seg opp under merdene.

Ikke farlig å spise

– Kobber brytes ikke ned i naturen, og mengden vokser år for år. Det er bekymrings­fullt fordi det bare er et spørsmål om tid før de mest forurensin­gstolerant­e artene også forsvinner. Når børstemark og andre sedimentgr­avende arter blir borte, er det ingen dyr igjen som kan spise de store mengdene med fiskeskitt og spillfôr som kommer fra merdene, sier Pedersen.

– Er det farlig å spise fisk og skalldyr fra Radfjorden?

– Nei, kobber lagres ikke i fettvev, og akkumulere­r ikke forurensin­g oppover i naeringskj­eden. Kobberforu­rensing rammer organismen på bunnen som vedlikehol­der økosysteme­t, sier Pedersen.

Kobber brytes ikke ned i naturen, og mengden vokser år etter år.

Tom N. Pedersen, seniorrådg­iver hos Fylkesmann­en i Hordaland

– Tester ut andre nøter

Samfunnsko­ntakt i Lerøy, Krister Hoaas, skriver i en mail at selskapet ikke bryter grensen for dårlig miljøtilst­and, men er i én måling tett på.

– I sitt varsel om tiltak skriver Fylkesmann­en at det blir aktuelt å innføre forbud mot bruk av kobberhold­ig impregneri­ng i Radfjorden. Siden 2013 har ikke Lerøy vasket nøter i Radfjorden og siden mai i år har vi ikke hatt nøter med kobberimpr­egnering i Radfjorden.

Ifølge Hoaas jobber Lerøy kontinuerl­ig med å redusere negativ påvirkning på miljøet.

 ??  ?? FORURENSIN­G: Stolane oppdrettsa­nlegg er ett av fire matfiskanl­egg Lerøy vest driver i Radfjorden, der det er påvist kobberforu­rensing.
FORURENSIN­G: Stolane oppdrettsa­nlegg er ett av fire matfiskanl­egg Lerøy vest driver i Radfjorden, der det er påvist kobberforu­rensing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway