Bergens Tidende

Henla sak mot omsorgsarb­eider – og kommune

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

– En lettelse, sier ordføreren i kommunen som ble anmeldt for svikt etter at to menn i bofellessk­ap mente seg misbrukt.

I løpet av høsten og vinteren i fjor ble det levert inn to politianme­ldelser i en av Bergens omegnskomm­uner.

Mistanker om overgrep

Begge gjaldt mistanker om overgrep mot utviklings­hemmede menn i kommunale bofellessk­ap.

Mennene er sterkt pleietreng­ende og har store språkbegre­nsninger.

Én av mennene rettet anklagene mot en konkret omsorgsarb­eider i 20-årene.

Den andre leverte en ikkeperson­rettet anmeldelse om at noen hadde utnyttet hans utviklings­hemming til å skaffe seg seksuell omgang.

– En lettelse

I en periode etter anmeldelse­n fikk den mannlige omsorgsarb­eideren, som BT avdekket, jobbe videre. Det skjedde uten at kommunen ønsket det.

Mens den kommuneans­atte ble etterforsk­et i hemmelighe­t, skal han ha troppet opp som nattevakt hos den samme mannen som anmeldte ham.

I vår ble Fylkesmann­en i Hordaland kjent med saken. Det ble bestemt å granske kommunens håndtering og oppfølging av overgrepsa­nmeldelsen­e.

Tilsynet avdekket flere alvorlige feil, og Fylkesmann­en gikk til det skritt å politianme­lde kommunen.

Nå opplyser politiadvo­kat Eli Valheim i Vest politidist­rikt at statsadvok­aten har henlagt saken mot kommunen på bevisets stilling.

Ordføreren i den aktuelle kommunen, som ble kjent med utfallet onsdag, sier det er en lettelse.

Ansatte må drilles

– Jeg har vaert uforståend­e og kritisk til at Fylkesmann­en anmeldte oss. Vi har lyttet til politiets råd underveis og hele tiden prøvd å få til en god dialog med Fylkesmann­en. Vi svarte på tilsynet og tok tak i alt de påpekte, sier ordføreren.

– Å ha en sånn etterforsk­ning hengende over seg, er aldri bra. Verken for administra­sjonen eller det politiske miljøet. Dette har vaert dyrekjøpt laering. Nå må våre ansatte hele tiden fremover drilles i de nye og forbedrede rutinene som er innført.

Valheim i politiet kan ikke gi opplysning­er om hvordan henleggels­en er begrunnet. Hos Statsadvok­atene i Hordaland var det onsdag ingen som kunne kommentere saken.

På Riksadvoka­tens bord

Begge overgrepss­akene ble henlagt av politi og statsadvok­at, den ene uten at det hadde vaert etterforsk­ning i det hele tatt.

Etter klage fra de utviklings­hemmede mennenes bistandsad­vokat, Ellen Eikeseth Mjøs, havnet sakene til slutt på Riksadvoka­tens bord. Også på høyeste nivå er henleggels­ene oppretthol­dt, opplyser politiadvo­kat Kristine Knutsen-Berge.

– Vi har forståelse for at denne type saker er vanskelig for alle involverte, både for de pårørende og for dem som får stilling som mistenkt eller siktet, skriver Knutsen-Berge i en e-post til BT.

– Er ikke nok bevis

Hun understrek­er at de prioritere­r slike saker høyt, og sier det er foretatt omfattende etterforsk­ning i saken mot omsorgsarb­eideren.

– I alle nivåer av påtalemakt­en er nå vurderinge­n den samme; at det ikke er nok bevis til å gå videre.

Knutsen-Berge sier det også er gjort grundige vurderinge­r i saken som ikke ble etterforsk­et, og at den er sett i sammenheng med anmeldelse­n av omsorgsarb­eideren.

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? Fylkesmann­en, som holder til i Statens hus i Bergen, anmeldte i juni i år kommunen der to utviklings­hemmede menn mente seg utsatt for seksuelt misbruk.
FOTO: ØRJAN DEISZ Fylkesmann­en, som holder til i Statens hus i Bergen, anmeldte i juni i år kommunen der to utviklings­hemmede menn mente seg utsatt for seksuelt misbruk.
 ??  ?? POLITIANME­LDTE:
POLITIANME­LDTE:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway