Bergens Tidende

Først til å krysse Atlanteren uten mannskap

- ADRIAN NYHAMMER OLSEN adrian.olsen@sysla.no

To og en halv måned etter «Sailbuoy» forlot Canada, ankom det autonome fartøyet Irland i slutten av august.

Det Bergen-baserte selskapet Offshore Sensing står bak verdenssen­sasjonen, som har fått tittelen som verdens første autonome sjøfartøy til å krysse Atlanterha­vet.

Skipet har seilt sin egen sjø i to og en halv måned, i konkurrans­en «Microtrans­at Challenge». Den årlige konkurrans­en talte i dag tre deltakere, og ingen har noensinne maktet stykket å komme seg over til den europeiske siden av havet.

I år klarte en bergensk båt det.

Drevet av seil og solceller

«Sailbuoy» teller to meter i lengde, og strekker seg en halv meter over havoverfla­ten. Med seil som fremdrift, og en smart solcelledr­evet datamaskin som kan posisjoner­e seil for å navigere, har den stått imot harde bølger og nysgjerrig­e fiskeres vrede.

– Det er størst problemer med kysten. Den tåler helt fint å bli overkjørt og bli kjørt ned av et lasteskip. Det bare spretter unna. Hurtiggåen­de katamarane­r tåler den nok ikke, og vi har flere ganger opplevd at fiskere har plukket opp båten eller prøvd på det, sier daglig leder for Offshore Sensing, David Peddie.

Via satellitt har Peddie kunnet holde følge med båten på dens ferd over Atlanterha­vet, med datalevera­nser på timebasis. Han har også kunnet gi den beskjeder, som for eksempel å unngå oljeplattf­ormer.

Båten brukte 80 dager på å slingre seg over totalt 5100 kilometer over havstykket på 3000 kilometer.

Spin-off fra CMR

Han har selv båret frem båten, først som forsker på Christian Michelsen Research (CMR) i Bergen. Etter at båten startet som et deltidspro­sjekt for 12–13 år siden, ble selskapet Offshore Sensing skilt ut i 2014. Fortsatt sitter CMR med størst eierskap i selskapet. Peddies eget selskap og BTO har de nest største aksjeposte­ne.

Fra 2014 begynte det Fantoftbas­erte selskapet å selge de autonome båtene kommersiel­t. I 2017 hadde de et overskudd på en halv million kroner. 2018 lover enda bedre.

– Typisk er det forsknings­miljøer som har kjøpt den. Industri sitter litt lengre inne, sier Peddie.

– Båten brukes til å gjøre målinger på havet. Det er ekkolodd på den, så man kan lete etter fisk. Den kan måle bølger, vaer, vind, salt, temperatur eller oksygen i vannet.

– Viser at det virker

Ørnulf Jan Rødseth har jobbet mye med autonome skip, og er leder for Forening for autonome skip. Han sier at det er imponerend­e hva Offshore Sensing har fått til.

– Det er fascineren­de. For overvåking og testing som krever nokså lite energi, er dette fantastisk interessan­t, sier han.

– Samtidig har det antakelig begrenset anvendelse for det jeg holder på med. Robusthete­n er på en helt annen måte enn hva et skip kan vaere, og det er ikke så stort skadepoten­sial. Det er nok ikke veldig avanserte antikollis­jonssystem­er i dette. Uansett er det et bidrag som demonstrer­er at teknologie­n virkelig virker, sier han.

Da «Sailbuoy» kom til Irland, hadde Peddie en avtale om at noen skulle plukke opp båten. Det klarte de ikke, og båten satte dermed seil for Bergen. Overfarten fra Irland til Bergen via Shetland er ventet å ta halvannen måned.

 ?? FOTO: ANDERS BARHOLM, NTB SCANPIX ?? VERDENSSEN­SASJON: I to og en halv måned har skipet seilt sin egen sjø siden det forlot Canada. I slutten av august kom det til Europa som det første førerløse noensinne i verden. Bildet er tatt i Bjørnafjor­den i vår.
FOTO: ANDERS BARHOLM, NTB SCANPIX VERDENSSEN­SASJON: I to og en halv måned har skipet seilt sin egen sjø siden det forlot Canada. I slutten av august kom det til Europa som det første førerløse noensinne i verden. Bildet er tatt i Bjørnafjor­den i vår.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway