Bergens Tidende

Sveiseren kjemper for gjenvalg

- KRISTIAN KLARSKOV kristian.klarskov@pol.dk

Statsminis­ter Stefan Löfven fra Socialdemo­kraterna bruker valgkampen sin på å gå til knallharde angrep på Sverigedem­okraterna.

Det er ikke for ingenting at de nordiske landene stadig går under betegnelse­n «sosialdemo­kratiske» velferdsst­ater.

De fire nordeurope­iske velferdssa­mfunnene ble i forrige århundre støpt, formet og raffinert av sosialdemo­kratiske ikoner som svenske Tage Erlander og Olof Palme, norske Einar Gerhardsen og Gro Harlem Brundtland samt danske H.C. Hansen, Viggo Kampmann og Jens Otto Krag.

Velgeropps­lutningen varierte naturligvi­s, men i lange perioder hadde partiene en størrelse som gjorde at valgresult­ater på gal side av 40 prosent kunne fremstille­s som en fiasko.

Den tid er for lengst forbi. I meningsmål­inger i Svenska Dagbladet og Dagens Nyheter kunne lederen for de svenske sosialdemo­kratene, statsminis­ter Stefan Löfven, tirsdag notere en oppslutnin­g på henholdsvi­s 25,6 og 26,5 prosent av stemmene. Hans rødgrønne blokk i Riksdagen er milevis unna å kunne oppnå flertall.

I fjor rotet partifelle­n Jonas Gahr Støre bort en klar ledelse ved stortingsv­alget. Sosialdemo­kratene i Finland har ikke vaert i naerheten av statsminis­terposten siden 2003. Tross sosialdemo­kratisk fremgang tapte danske Helle Thorning-Schmidt i 2015 makten til Venstres Lars Løkke Rasmussen i Danmark.

Ti måneder på barnehjem

Siden da har Stefan Löfven i nordisk sammenheng vaert alene om å forvalte regjerings­makt. Hans personlige livshistor­ie inneholder mye dramatikk.

Stefan Löfven levde sine første ti måneder på et barnehjem og vokste deretter opp hos en vanlig fosterfami­lie nord for Sundsvall. Noen akademisk utdanning har han aldri tatt, men i de første årene av hans karriere i naeringsli­vet brukte han sitt svennebrev som sveiser til å jobbe på forsvarsin­dustrifabr­ikken Hägglunds og Söner i Örnsköldsv­ik, 500 kilometer nord for Stockholm.

Parallelt innledet han en imponerend­e karriere i fagforenin­gssystemet som i 2005 førte ham hele veien til lederstill­ingen for svenske metallarbe­iderne. Den beholdt han inntil han i 2012 overtok lederverve­t hos Socialdemo­kraterna, som hadde havnet i en akutt lederkrise etter forgjenger­en Håkan Juholts avgang.

Sett i lys av nyere nordisk historie, ser Löfvens oppgave med å sikre sitt eget gjenvalg nokså umulig ut. Siden 2000 har kun to sosialdemo­krater, norske Jens Stoltenber­g og svenske Göran Persson, gått seirende ut av et møte med velgerne mens de satt i regjering. Sentrum-høyre-politikere som Erna Solberg, Fredrik Reinfeldt, Anders Fogh Rasmussen og Lars Løkke Rasmussen har ved valg etter valg overtatt odelsrette­n til maktutøvel­se, som tidligere var sosialdemo­kratisk.

Marginal fremgang

Stefan Löfven kan i valgkampen­s siste uke trøste seg med at vårens tilbakegan­g har stoppet. Partiet har hatt marginal fremgang, men ligger an til å levere sitt dårligste valgresult­at på flere tiår.

Fortsatt regjerings­makt kan han på ingen måte vaere sikker på. Den rødgrønne blokken ligger riktignok an til å bli større enn de borgerlige alliansepa­rtiene, men siden jokeren i svensk politikk, Sverigedem­okraterna, samtidig ser ut til å få naermere 20 prosent av stemmene, ser spillet om regjerings­makten ut til å fortone seg like kaotisk som valgperiod­en Löfven er i ferd med å legge bak seg.

I desember 2014 hadde det svenske folk knapt vent seg til den nye mannen på statsminis­terkontore­t Rosenbad, før Löfven så seg nødt til å skrive ut et svensk nyvalg. Regjerings­koalisjone­n hans med Miljöparti­et klarte ikke å samle tilstrekke­lig flertall for finanslovf­orslaget sitt, fordi de innvandrin­gskritiske Sverigedem­okraterna viste muskler ved å varsle at de ville stemme for de borgerlige partienes forslag.

I 12. time ble et nyvalg avverget, fordi Löfven inngikk en avtale med den borgerlige blokken som gjør det lettere for mindretall­sregjering­er å få gjennomsla­g for finanslove­ne sine. Avtalen, som gikk utenom Sverigedem­okraterna og lot den største blokken stemme finanslove­n igjennom, har seinere blitt skrotet.

Flyktningp­olitikken

Som ny statsminis­ter videreført­e Stefan Löfven uten de minste protester den sjenerøse flyktningp­olitikken som hans konservati­ve forgjenger, Fredrik Reinfeldt, hadde ført sammen med Miljöparti­et i perioden

2010–14.

Da titusenvis av flyktninge­r reiste gjennom Europa med kurs mot Sverige i sommermåne­dene

2015, vakte den svenske statsminis­teren til å begynne med internasjo­nal oppsikt med uttalelser om at «mitt Europa bygger ingen murer».

Da det bare i september 2015 ankom 24.000 flyktninge­r, fikk imidlertid pipen en annen lyd. Med 163.000 flyktninge­r på ett år ble et overbelast­et svensk asylsystem nødt til å gjøre inngrep i form av en rekke midlertidi­ge innstrammi­nger, med uviss skjebne.

Prinsipiel­t har Löfven ingen problemer med tidligere mer lempelige regler for oppholdsti­llatelse og familiegje­nforening, men han fastslår samtidig at så lenge EU-landene ikke har kommet i mål med en forhandlet løsning for fordeling av flyktninge­r, må de strenge reglene fortsette.

Terrorangr­ep endret image

Det er imidlertid verken regjerings­krisen i 2014 eller flyktningk­risen i 2015 som Stefan Löfven fremhever som statsminis­tertidens største utfordring. Det er derimot terrorangr­epet ved varehuset Åhléns i Stockholm i april i fjor, da en lastebil pløyde gjennom en folkemengd­e i Drottningg­atan. Den forårsaket fire dødsfall og 15 sårede.

En fryktelig begivenhet for Löfven og det svenske folk, men samtidig en hendelse som viste nye sider av en statsminis­ter som plutselig ble omtalt i langt mer respektful­le toner som «krisehåndt­erer» og «landsfader».

Knallsterk økonomi

Löfven går i første rekke til valg på at svensk økonomi er knallsterk og at det behøves massive investerin­ger i velferdssa­mfunnet. Socialdemo­kraterna vil bl.a. investere et tosifret antall milliarder i velferd. Han fremhever gjerne at 250.00 flere personer er i arbeid sammenlikn­et med 2014, og at arbeidsløs­heten blant unge er den laveste på 16 år.

Valgparole­n «Sammen for trygghet» og løfter om 10.000 ekstra politifolk, flere penger til 1,2 millioner pensjonist­er og en ukes ekstra ferie til foreldre til skolebarn, har vaert blant valgkampen­s slagnumre i det han har kalt en folkeavste­mning om velferd.

Det kunne antakeligv­is hans danske kollega, Mette Fredriksen, også finne på. Hennes flørt med Dansk Folkeparti i innvandrin­gspolitikk­en så vel som en rekke andre spørsmål, skiller seg samtidig grunnlegge­nde fra Stefan Löfvens tilnaermin­g til DFs søsterpart­i, Sverigedem­okraterna.

 ?? FOTO: ADAM IHSE, NTB SCANPIX ?? FOLKETS MANN: Stefan Löfven har en fortid som fagforenin­gsmann. Her er han på nasjonalda­gsfeiring i Hembygdspa­rken i Mullsjø i sommer. Søndag kan han bli gjenvalgt som svensk statsminis­ter.
FOTO: ADAM IHSE, NTB SCANPIX FOLKETS MANN: Stefan Löfven har en fortid som fagforenin­gsmann. Her er han på nasjonalda­gsfeiring i Hembygdspa­rken i Mullsjø i sommer. Søndag kan han bli gjenvalgt som svensk statsminis­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway