Bergens Tidende

Politiets VM-regning steg fra 36 millioner til 69 millioner

Endringer i gjennomfør­ingen av sykkel-VM og en høyere terrorbere­dskap er to grunner politiet gir for at VM-regningen ble nesten doblet.

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no

– Dette er totalkostn­aden politiet hadde for å gjennomfør­e sykkelVM, sier Trond Arne Aglen, leder for stab for virksomhet­sstyring i Vest politidist­rikt.

Polititopp­en møter BT i en av de øverste etasjene i Politihuse­t i Bergen. Nesten et år har det tatt å få oversikt over alle kostnadene ved fjorårets sykkel-VM i Bergen, Øygarden, Fjell og Askøy. Nå viser regnestykk­et at politiets utgifter knyttet til verdensmes­terskapet var på 69 millioner kroner. Frem til nå har det vaert offentlig kjent at utgiftene var 36 millioner kroner.

–Dette er et litt annet bilde enn det som har tegnet seg tidligere, medgir Aglen.

– Hvordan kunne utgiftene stige så mye?

– En av grunnene til at vi brukte for mye penger, er endringer i selve gjennomfør­ingen. For eksempel at arrangøren­e ikke klarte å åpne veiene tidsnok om kvelden. Det førte til mye overtid for oss, sier Aglen.

Høyere terrorbere­dskap

I april 2017 hevet Politiets sikkerhets­tjeneste trusselniv­ået i Norge. De gikk fra å vurdere det som «mulig» til «sannsynlig» at Norge ville bli angrepet av terroriste­r i løpet av de kommende 12 månedene. Dette medførte at politiet måtte ta høyde for det verst tenkelige: At en terrorist kjørte inn i folkemengd­en, for deretter angripe med kniv eller skytevåpen og så stikke av. Og at det kunne skje på steder som Torgallmen­ningen eller Bryggen.

Nå er Aglen klar på at terror- faren gjorde at VM ble dyrere for politiet, uten at han laster VMarrangør­ene for det.

– At trusselvur­deringen ble hevet var en viktig årsak til

at kostnadene økte, sier Aglen.

– Bare tull

Flere av kostnadene politiet hadde handlet om ting som ikke kunne relateres direkte til VM. For eksempel at det skulle komme mange tilreisend­e.

Derfor har politiet fakturert Bergen 2017 – selskapet som sto bak sykkel-VM – for drøyt 13 millioner kroner. Dette kravet er nå rettet mot konkursboe­t etter sykkel-VM.

Harald Tiedemann Hansen var leder for sykkelVM og Bergen 2017. Han er enig i at terrortrus­selen gjorde VM dyrere for både politiet og VM-arrangøren­e, og at dette ikke var noe noen kunne gjøre noe med. Men han aksepterer ikke politiets forklaring om at endringer i gjennomfør­ingen av VM økte politiets kostnader.

– Det er tull fra ende til annen. Hele grunnen er at politiet ikke begynte å tenke på dette før et halvt år før VM. Det kostet

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? UNDER VM: Harald Tiedemann Hansen snakker med politifolk under sykkel-VM. Han aksepterer ikke politiets forklaring om at endringer i gjennomfør­ingen økte politiets kostnader.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX UNDER VM: Harald Tiedemann Hansen snakker med politifolk under sykkel-VM. Han aksepterer ikke politiets forklaring om at endringer i gjennomfør­ingen økte politiets kostnader.
 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? STORE PENGER: 69 millioner kroner er mye penger for politiet. Penger som kunne vaert brukt på noe annet.– Vi kunne kjøpt cirka 65 nye politibile­r, for eksempel, sier Trond Arne Aglen.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN STORE PENGER: 69 millioner kroner er mye penger for politiet. Penger som kunne vaert brukt på noe annet.– Vi kunne kjøpt cirka 65 nye politibile­r, for eksempel, sier Trond Arne Aglen.
 ??  ?? MANGE OPPGAVER: Rundt 900 politifolk var i sving under sykkel-VM i fjor. Nå viser regnestykk­et at politiets utgif
MANGE OPPGAVER: Rundt 900 politifolk var i sving under sykkel-VM i fjor. Nå viser regnestykk­et at politiets utgif

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway