Bergens Tidende

Hordaland kan sette VM-rekord neste år

- PETTER FLØTTUM petter.flottum@bt.no

I 2011 bidro Hordalands­fotballen med fem av spillerne som spilte VM i Tyskland. Neste sommer kan den rekorden slås. Toppspille­rutvikler Stein Arve Lone spår en boom av lokale spillere på landslaget i årene fremover.

Da Norge tirsdag kveld slo regjerende europamest­er Nederland og sikret plassen i neste sommers VM i Frankrike og OL i 2020, var det med de to forhenvaer­ende Arna-Bjørnarpro­filene Maren Mjelde (28) og Kristine Minde (26) fra start. På benken satt tidligere ArnaBjørna­r-spiller Ingrid Rydland

(29) sammen med de nåvaerende Arna-Bjørnar-spillerne Vilde Bøe Risa (23) og Maria Dybwad Brochmann (25). I tillegg var Sandvikens Ingrid Marie Spord

(24) med i troppen.

Seks av de 19 spillerne Martin Sjögren stolte på for å ta Norge til det gjeveste selskap var altså lokale, og enda flere kan det bli når landslaget setter seg på flyet mot Frankrike i juni 2019.

– Utenom de to i troppen (Risa og Brochmann), har vi trefire som har potensial til å kvalifiser­e seg, mener Arna-Bjørnars spillerutv­ikler Stein Arve Lone.

Han ramser opp Emilie Nautnes (19), Lisa Fjeldstad Naalsund

(23), Elise Stenevik (18) og Thea Bjelde (18), som alle ifølge ham banker på A-landslagsd­øren.

19 år gamle Nautnes har fått prøve seg på U23-landslaget, men legger ikke skjul på at hun sikter høyere – helt mot seniorVM.

– Det hadde selvfølgel­ig vaert veldig artig. Det var veldig kjekt å se at de gikk videre, og det gir motivasjon. Når du er på nivået rett under, er A-laget neste steg, sier den unge Arna-Bjørnarang­riperen.

Det hjelper også på motivasjon­en å naermest vasse i VM-klare landslagss­pillere på treningsfe­ltet til daglig. Det å se at lagvenninn­ene er gode nok, øker lysten til selv å få prøve seg.

–Det er kjekt å se at det er mulig hvis du jobber riktig, trener riktig og tar de rette valgene, sier 19-åringen.

Viktig for de unge

Sandviken-trener Alexander Straus, som også er ansvarlig for det norske U23-landslaget, trekker frem akkurat dét poenget som en viktig faktor. Fra hans Sandviken var Ingrid Marie Spord med i troppen til Norges avgjørende kvalifiser­ingskamper, i tillegg til at kamerunske Ajara Nchout Njoya og trinidader­en Kennya «Yaya» Cornder fremdeles kjemper om VM-plass med sine respektive landslag.

–Det er en referanse for de yngre spillerne i Sandviken når Ingrid er på trening hos oss. Det betyr mye for dem at de vet hvor listen ligger, sier han.

At Norge sikret VM- og OLplassen, er ifølge Straus ikke bare er viktig for norsk kvinnefotb­all, men også for kvinnefotb­allen i Hordaland.

– Det er utrolig hyggelig at det er så mange bergensere med i landslagst­roppen. Det viser at det blir gjort en veldig god jobb her, sier Sandvikent­reneren.

Spår landslagsb­oom

Også Straus tror han har flere spillere i troppen som kan vaere med og kjempe om en plass i VM-troppen. Han viser til at landslagss­jef Martin Sjögren selv trakk frem Nora Gjøen, Stine Hovland og Karoline Bakke som mulige utfordrere, da han besøkte Stemmemyre­n i starten av august.

Selv om det allerede er en sterk kontingent med bergensere og hordalendi­nger på landslaget, tror Lone i Arna-Bjørnar at det vil bli enda flere i årene som kommer.

– Det er veldig mye spennende som skjer nå og vi har mange unge og gode spillere med høyt nivå. Jeg forventer nesten an landslagsb­oom om noen år, sier toppspille­rutviklere­n.

 ?? FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX ?? PÅ VEI TIL VM: Maren Mjelde, Kristine Minde, Vilde Bøe Risa, Maria Dybwad Brochmann, Ingrid Rydland og Ingrid Marie Spord jublet tirsdag kveld for billett til VM i 2019 og OL i 2020, etter at de slo Nederland i siste kvalifiser­ingskamp.
FOTO: CORNELIUS POPPE, NTB SCANPIX PÅ VEI TIL VM: Maren Mjelde, Kristine Minde, Vilde Bøe Risa, Maria Dybwad Brochmann, Ingrid Rydland og Ingrid Marie Spord jublet tirsdag kveld for billett til VM i 2019 og OL i 2020, etter at de slo Nederland i siste kvalifiser­ingskamp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway