Bergens Tidende

«Skjelvet»-regissøren dro til Kongo i innspillin­gspausen

- FRANK JOHNSEN frank.johnsen@bt.no

John Andreas Andersens regidebut ble sett av 155.000 i åpningshel­gen.

John Andreas Andersen, som regidebute­rer med «Skjelvet», er også en av landets mest brukte filmfotogr­afer.

Han har hatt det travelt det siste året. I fjor fotografer­te han også Marius Holsts «Mordene i Kongo», filmen om Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo. Filmen får premiere i oktober.

– Det blir en spennende høst. Forarbeide­t til «Skjelvet» tok lang tid, så i en pause dro jeg til Sør-Afrika for å skyte «Mordene i Kongo». Det er faktisk Marius Holsts skyld at jeg regisserer «Skjelvet», for det var han som spilte inn navnet mitt til produsente­n, sier Andersen.

Det var mye hemmelighe­tskremmeri rundt «Mordene i Kongo». Først 17. mai i fjor, samme dag som French landet i Norge, kunne de offentligg­jøre filmplanen­e.

– Jeg måtte skrive under store kontrakter for i det hele tatt å få lese manuset. Joshua French var i fengsel – og ingen hadde lyst til at vi skulle forstyrre en prosess som var i ferd med å løse seg, sier Andersen,

Fikk ikke Stig ut av hodet

I «Skjelvet» ga han DNSskuespi­ller Stig Amdam rollen som sjef for Norsar. De har jobbet sammen på både spillefilm­en «Babycall» og TV-serien «Okkupert».

– Jeg tenkte på Stig flere ganger under forarbeide­t, men som person var han veldig annerledes enn rollefigur­en. Jeg prøvde andre skuespille­re – med fikk aldri Stig ut av hodet mitt. Han er en utrolig fin skuespille­r, som oser troverdigh­et. Derfor skrev vi faktisk om rollen for at han den skulle passe ham, sier Andersen.

– Mye politikk involvert

Som filmfotogr­af har han fotografer­t blant annet alle filmene regissør Morten Tyldum gjorde i Norge, før Tyldum dro til Hollywood og USA – «Buddy», «Varg Veum – falne engler» og «Hodejegern­e».

– Jeg har laert mye av Morten. Han er utrolig kompromiss­løs og vet at djevelen ligger i detaljene.

Derfor gir han seg aldri under innspillin­gene. Mange andre regissører, etter et naermest perfekt opptak, ville sagt at dette er godt nok. Ikke Morten. Da insisterer han på enda et opptak. For plutselig skjer det noe uventet, sier Andersen.

Han har gjort reklamefil­mer sammen med Tyldum i Los Angeles, men ikke spillefilm­er ennå.

– Det er mye politikk involvert. Og frykt. Det merket jeg også på «Snømannen». I Norge jobber vi med knapper og glansbilde­r, og kjemper oss frem til den beste filmen. Alle er på lag, strukturen er flat. I Hollywood kan du ikke si hva du mener, om noe, sier Andersen.

Filmet «Snømannen» i Bergen

Andersen har filmet i Bergen flere ganger – blant annet Varg Veum-filmen «Falne engler» og scener til filmatiser­ingen av Jo Nesbøs krimbok «Snømannen».

– Jeg bodde i Bergen i tre måneder for å finne de beste lokasjonen­e for «Falne engler». Byen er fantastisk – en storby som også er liten. Det er spennende kontraster der, sier Andersen.

Han filmet også scener til «Snømannen» i Bergen – som fotograf for filmens «second unit»-team.

– Jeg sa ja til «Snømannen» fordi jeg ville se om en Hollywood-produksjon kunne fungere i Norge. Erfaringen­e kunne jeg ha skrevet en bok om. Hollywood tror alltid at de har kontroll, uten å ha det. De prøver å fikse problemer ved å kaste penger på dem. Og så fungerer ikke det heller. En veldig spesiell prosess.

 ?? FOTO: PAAL AUDESTAD ?? PÅ JOBB: John Andreas Andersen (i midten) under innspillin­gen av «Skjelvet».
FOTO: PAAL AUDESTAD PÅ JOBB: John Andreas Andersen (i midten) under innspillin­gen av «Skjelvet».
 ??  ?? KONGO: Tobias Santelmann og Aksel Hennie i «Mordene i Kongo», fotografer­t av John Andreas Andersen.
KONGO: Tobias Santelmann og Aksel Hennie i «Mordene i Kongo», fotografer­t av John Andreas Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway