Bergens Tidende

Nordangers barneverns­hatere

- OLAV TERJE BERGO

Når barn og foreldre utsettes for uforstand og maktmisbru­k, er de i sin fulle rett til å fortelle om det.

er klassisk hersketekn­ikk som fremstille­r maktmisbru­kere seg som offer for dem de misbruker makten sin mot.

KRAVET TIL DE som har fått delegert, og bruker demokratis­k makt, er at de tar ansvar for sine beslutning­er, og møter kritikk med spørsmål, saklighet, åpenhet og aerlighet, ikke med beskyldnin­ger, unnvikelse­r og bortforkla­ringer. Nordanger burde spørre: Hva er det som får barn og barnefamil­ier barneverne­t sier at de vil hjelpe, til å bli desperate, fortvilet og rasende? Kan det tenkes at barneverne­t ikke løser sitt samfunnsop­pdrag slik Nordanger tror? Nordangers glansbilde, og svertingen av barneverne­ts kritikere, blir ikke bare imøtegått av BBC. Reportasje­r i bergensavi­sene, Stavanger Aftenblad, NRK, TV 2, VG og mange andre medier, har i mange tiår fortalt om tragedier, omsorgssvi­kt og overgrep mot barn i barneverne­t.

Da Ann-Kristin Olsen leverte barnevolds­utredninge­n, som Nordanger var med på, til regjeringe­n, sa hun: – Disse barna har blitt sviktet av det offentlige.

«DISSE BARNA» VAR barn utsatt for grov vold, seksuelle overgrep og alvorlig omsorgssvi­kt. I første rekke blant de offentlige instansene som har sviktet, og fortsatt svikter disse barna, står det barneverne­t Nordanger forsvarer. Når det er høyt sykefravae­r og mange som slutter, skyldes det kanskje kritikken mot barneverne­t. Men mange ansatte i barneverne­t er ikke fornøyd med jobben de selv gjør, og de vet at kritikken mot dem i hovedsak ofte er riktig. Kanskje er det grunnen til de blir syke og slutter?

Når barn og foreldre utsettes for uforstand og maktmisbru­k, er de i sin fulle rett til å fortelle om det. Ytringsfri­het er en rett Grunnloven gir alle, også barn. Den sikrer borgerne rett til å ytre seg, saerlig om offentlig maktbruk. Ingen har rett til å stanse, begrense, bortforkla­re eller bagatellis­ere barns og foreldres beskrivels­e av urett og offentlige overgrep ved å stemple deres ytringer som «hatefulle».

STATENS BARNEHUS skrev i høringssva­r til regjeringe­n Solberg: «Barnehusen­e erfarer ofte at barneverne­t har sittet på opplysning­er om vold som ikke er meddelt politiet . ... Disse eksemplene kan represente­re brudd på straffelov­ens § 196 om brudd på avvergings­plikten i forhold til vold i naere relasjoner.

Ordet «ofte» i Barnehusen­es brev maner til ydmykhet.

Professore­n skrev i innlegget at «det skjer» at barneverne­t tar barn ut av hjemmet «på feil grunnlag». Herregud. Det kan virke som professore­n mener det var riktig å fjerne barna fra foreldrene, men at «grunnlaget» dessverre var feil. Trolig er ni av ti av barneverne­ts omsorgsove­rdragelser ikke bare gjort «på feil grunnlag», men uten gyldig grunn og er grove brudd på barns rettighete­r og rettssikke­rhet. Noen av disse barna blir tvunget under barneverne­ts omsorg i måneder og år, før de får komme hjem. Noen slipper fri fra barneverne­t først når de er 18 år. Mange som har vaert under barneverne­ts elendige omsorg går det dårlig med, også når de blir voksne.

TROLIG ER OMSORGEN til selv ganske dårlige foreldre, mye bedre enn den omsorgen barn får fra barneverne­t. Glassjente­n Ida fikk det bedre, og ble bedre, da hun sonet i Bergen fengsel, enn da hun var under barneverne­ts omsorg. En forbedring må starte med å innse at nesten alt barneverne­t gjør trolig er galt. Da må trollsplin­ten ut av øynene på flere enn Nordanger, slik at de ser det barneverne­ts kritikere har sett lenge: Barneverne­t trenger en Lundkommis­jon og en fundamenta­l reform.

Det er en avgrunn mellom barneverne­ts fasade og det de gjør skjult bak fasaden. Stortinget­s og bystyrets reaksjon på kritikken, er mer penger og flere årsverk. Men når kultur og kompetanse er feil, er mer penger og flere årsverk ikke løsningen. Tvert om forsterker og befester trolig penger og årsverk en ukultur og en uakseptabe­l praksis.

BARNEVERNE­T TRENGER grunnlegge­nde kulturendr­inger, gode ledere, nye holdninger og ny kunnskap. Da må gammel kultur, ubrukelige ledere, maktarroga­nse, korrupsjon og foreldet kunnskap skrotes, for å gi rom for et barnevern som faktisk forstår og faktisk står opp for barn og barns rettighete­r, og ikke bare sier at de gjør det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway