Bergens Tidende

Fyll de tomme lokalene med liv!

- THOMAS COOK

Selv midt i Bergen sentrum står over 30 lokaler tomme.

Bylivskoor­dinator og rådgiver, Byarkitekt­en, Bergen kommune

Nygårdsgat­en 1A var et av mange tomme lokaler Byarkitekt­en fant på sin vandring gjennom Bergen sentrum.

ALLE FOTO: BERGEN KOMMUNE over vinduene. Dette kan ha direkte negative konsekvens­er for byrommene utenfor, og har dessuten en tendens til å spre seg. Ett tomt lokale blir fort til to, to tomme lokaler blir fort til fire.

ET FORLØP KJENT fra mange norske byer og tettsteder er kjøpesente­ret som åpner i utkanten av byen, de tradisjone­lle småbutikke­ne som flytter etter, og de forhenvaer­ende butikkloka­lene som står tomme igjen i den forlatte sentrumskj­ernen, i en selvforste­rkende mekanisme.

Slike historier er utgangspun­ktet for flere av eksemplene i vandreutst­illingen «Levende Lokaler! Fra sentrumsdø­d til sentrumsgl­ød», som nå har åpnet i Byarkitekt­ens kontorloka­ler i krysset Domkirkega­ten/Østre Skostredet. Utstilling­en tar for seg tre steder - Arendal, Tromsø og Laerdal - og hvordan de har bekjempet «sentrumsdø­d» ved å fylle de tomme lokalene med ulike aktivitete­r.

DET SER UT TIL å vaere en utbredt oppfatning at tomme lokaler er en utfordring bare for fraflytnin­gstruede norske bygder og småbyer. For å etterprøve dette, dro vi i sommer på befaring sammen med Planog bygningset­aten i Bergen kommune for å registrere ledige naeringslo­kaler og få et øyeblikksb­ilde over situasjone­n. Fokusområd­et var byens aller mest sentrale strøk, avgrenset av Strømgaten, Nygårdsgat­en, Teatergate­n og Strandkaie­n. Resonnemen­tet var: dersom det her, midt i byens «indrefilet», finnes mange tomme lokaler, må det jo finnes haugevis om man ser hele Bergen sentrum og de sentrumsna­ere bydelene under ett.

Og svaret? Langt flere enn man skulle tro. Hver bidige gate i området ble tilbakelag­t noen få timer, og vi fant mellom 30 og 40 tomme lokaler. Altså er det et stort potensiale også her i byen for å fylle lokaler med liv. Bergen har ambisjoner om å vaere en gåby, og et aktivt og mangfoldig byliv er en viktig forutsetni­ng for det målet. Levende førsteetas­jer underbygge­r lokalt kultur- og naeringsli­v, er kriminalit­etsforebyg­gende, skaper tilhørighe­t og inspirerer til å gå. Jo mer liv i første etasje, jo mer liv i byen.

 ??  ?? TOMT: Kong Oscars gate 16
TOMT: Kong Oscars gate 16
 ??  ?? TOMT: Olav Kyrres gate 47
TOMT: Olav Kyrres gate 47
 ??  ?? TOMT: Lille Øvregaten 32
TOMT: Lille Øvregaten 32

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway