Bergens Tidende

Ledelse er mer enn kjønn

Likestilli­ngsministe­rens kritikk av Telenor er hul. Bedrifter kan ikke styres av kjønnspoli­tikk alene.

-

BERIT SVENDSEN var en av tre kvinner i Telenors konsernled­else. Nå slutter hun etter 30 år i selskapet, etter å ha avvist tilbud om andre interne toppjobber. Svendsens avgang fikk likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland (H) til å rykke ut og klandre Telenor-ledelsen for uholdbart mangel på mangfold. Det er useriøs og utidig innblandin­g fra regjerings­hold.

Likestilli­ngsministe­ren burde vite å spille kortene sine bedre, og ikke rope ulv, ulv bare fordi en kvinne forlater en toppstilli­ng.

DERSOM HELLELAND hadde gjort bitte litt research før hun løp til kanonene, ville hun raskt blitt klar over at Telenor har 37 prosent kvinner i staben, og en tredjedel kvinner i ledelsen. Det er ikke ille for et internasjo­nalt børsnotert selskap.

Likevel gir Helleland konsernsje­f Sigve Brekke beskjed om å «ta grep».

Det lyder hult, saerlig når det kommer fra en Høyre-minister. Høyre er mot kjønnskvot­ering fordi det er illiberalt. Da blir det prinsipplø­st å kreve at bedriftene likevel skal levere på alle kjønnskvot­eringens mål og tiltak.

DA JON FREDRIK BAKSAAS ga seg som Telenor-sjef i 2015, ble nåvaerende konsernsje­f Sigve Brekke valgt til fordel for Berit Svendsen.

Brekke-ansettelse­n var preget av at davaerende styreleder Sven Aaser trosset naeringsmi­nisterens oppfordrin­g om å velge en kvinne, og at han ikke var helt sannferdig i forsikring­en om at begge kjønn var represente­rt i sluttrunde­n.

Dermed blir mange fristet til å forklare Svendsens avgang i et kjønnspers­pektiv, der Brekke har villet kvitte seg med henne.

DE FLESTE KONSERNDIR­EKTØRENE i Telenor sitter på tidsbegren­sede kontrakter, nettopp for å sikre sirkulasjo­n i ledergrupp­en. Svendsen har vaert sjef for Telenor Norge siden 2011, og hennes kontrakt løp ut i høst, ifølge DN.

– Dels ønsket vi å la andre slippe til og dels ønsket vi at Berit Svendsen skulle utvide sin kompetanse på et annet område, helst i Asia, sier Brekke til DN.

Den forklaring­en er både plausibel og forståelig. Som politisk redaktør Trine Eilertsen skriver i Aftenposte­n: Svendsen er ikke hellig verken fordi

Likestilli­ng i norsk naeringsli­v står og faller ikke med at Svendsen fortsetter i Telenor.

hun er kvinne eller fordi hun har levert gode resultater.

Likestilli­ng i norsk naeringsli­v står og faller ikke med at Svendsen fortsetter i Telenor. Norske bedrifter verken kan eller skal styres av kjønnspoli­tikk, og lederavgan­ger har som regel bedre og mer komplekse årsaker enn kjønn. Såpass bør en likestilli­ngsministe­r fra Høyre forstå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway