Bergens Tidende

– Et troverdig portrett

-

Geir Lippestad mener filmen «22 July» gir en troverdig gjengivels­e av hans tidligere klient Anders Behring Breivik.

Filmen er sterk, men viktig, mener han.

Paul Greengrass’ Netflixfil­m om terrorangr­epene 22. juli hadde verdenspre­miere under filmfestiv­alen i Venezia onsdag.

Ulike kritikker

Lippestad er en av få blant aktørene og de berørte som har sett filmen før den får ordinaer premiere 10. oktober.

Han mener Greengrass har lagd en sterk og viktig film, og sier han tenkte at norsk og internasjo­nal presse kom til å bedømme den helt forskjelli­g.

– Og det skjedde jo også, sier Lippestad til NTB.

For mens de første norske anmeldelse­ne har karakteris­ert filmen som «ufullstend­ig», «altfor tynn for norske seere» og «for omtrentlig for våre ekstraordi­naere behov», har utenlandsk­e anmeldere vaert langt mer positive.

Reiser verdispørs­mål

– For oss her i Norge, som kjenner den tragiske hendelsen så godt, og har følt den på kroppen, kan vi nok spørre hva denne filmen tilfører oss som nasjon. Men folk utenfra ser at dette er en samfunnsak­tuell film som reiser noen veldig viktige verdispørs­mål. Da blir det ikke så viktig om alle de grusomme detaljene stemmer, sier Geir Lippestad.

– Troverdig Breivik

Lippestad er selv portretter­t av skuespille­r Jon Øigarden, og sier det var en «rar» opplevelse å se seg selv gjenskapt på film.

Han mener Anders Danielsen Lie fremstår troverdig som Anders Behring Breivik.

– Dette er jo en filmatiser­ing og ikke en dokumentar, men når det gjelder tankegodse­t, motivene og råskapen, så kommer han veldig tett på, mener Lippestad.

NTB

 ??  ?? VIKTIG: 22. juli-filmen er sterk, men viktig, mener Geir Lippestad.
VIKTIG: 22. juli-filmen er sterk, men viktig, mener Geir Lippestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway