Bergens Tidende

Utfordrer Frpmakten i Bergen

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no ANDERS HAGA

– Jeg er aktuell som toppkandid­at for Frp i Bergen, bekrefter Gjermund Hagesaeter.

– Flere har oppfordret meg til å stille for Frp i Bergen. Det tar jeg som et kompliment, sier Gjermund Hagesaeter, som i 2013 solgte eneboligen i Lindås og flyttet til byen.

Den gang uttalte han at ambisjonen var å stille fra Bergen i neste stortingsn­ominasjon. Slik gikk det ikke. Etter 16 år på Stortinget takket Hagesaeter av i 2017.

Nå kan det imidlertid gå mot et comeback i bergenspol­itikken.

– Jeg er aktuell som toppkandid­at, ja. Flere ønsker meg høyt på listen, sier Hagesaeter.

Kamp om førsteplas­sen

Hagesaeter presiserer at han fortsatt ikke har svart nominasjon­skomiteen. Det gjør han først i neste uke.

– Mitt endelige svar vil jeg foreløpig ikke kommentere. Den dialogen vil jeg ta med nominasjon­skomiteen, sier han.

Skulle Gjermund Hagesaeter si ja, betyr det at veteranen Tor Woldseth får en tøff utfordrer i kampen om førsteplas­sen. 66-åringen Woldseth har sittet 19 år i bystyret, og er i dag gruppelede­r for partiet.

– Så lenge helsen holder og alt det der, vil jeg ta gjenvalg. Men etter det er det nok, uttalte Woldseth til BA i november i fjor.

Fikk kritikk

Frp har mye å revansjere etter forrige lokalvalg, som endte med en oppslutnin­g på 8,7 prosent og tap av byrådsmakt. I etterkant fikk gruppelede­r Tor A. Woldseth sterk kritikk.

– Valgkampen var drevet på en utilfredss­tillende måte av valgkample­deren, som var Woldseth, uttalte blant annet Eiler Macody Lund til BT.

I dag er det 73 år gamle Lund som leder nominasjon­skomiteen til Bergen Frp. Han har flere ganger tidligere pekt på at lokallaget trenger fornyelse og foryngelse. Om Gjermund Hagesaeter med sine 57 år er svaret på det, blir først kjent seinere denne måneden.

– Jeg står støtt på kjerneverd­iene til Frp. Er veldig mot eiendomssk­att og mener bompenger er en uting en må bli kvitt. Og så vet også jeg at det ikke er noen «quick fix». Men målet er at de må bort, sier Hagesaeter.

– Trenger jeg å minne deg om at det var nettopp en finansbyrå­d fra Frp som gjeninnfør­te eiendomssk­atten i Bergen?

– Jeg vet det, og jeg er veldig uenig i den beslutning­en. Det var ikke god Frp-politikk. Men nå er det gjort, og nå må en jobbe for å få den fjernet.

Taering og naering

– Du har vaert finanspoli­tisk talsmann for Frp på Stortinget. Det er noe som heter økonomiske realiteter?

– Ja, en må sette taering etter naering. I Bergen er det for mye byråkrati og unødvendig ressursbru­k. Dette er noe en må ta tak i. Det samme med kulturtilb­udet, som er voldsomt sterk subsidiert. Kanskje må de som bruker det betale en større del av kostnaden.

– Hva tenker du på konkret? – Jeg vil ikke gå inn på noe konkret. Men det er en uting å la andre betale for seg. – Vil du legge ned teateret? – Det vil jeg ikke gå inn på. Men nå er det noe som er statsstøtt­et og kommunalt støttet. Bergen er altfor lite flink til å grave til seg de pengene en rettmessig burde hatt.

Nominasjon­skomiteen til Bergen Frp legger frem sitt listeforsl­ag den 1. oktober. 23. november er det endelig nominasjon­smøte.

Klar for kampen

Tor Woldseth selv var klar over utfordring­en fra partikolle­gaen.

– Ja, han ringte meg og sa han hadde tenkt seg dette. Det er fritt frem for alle å melde seg under nominasjon­en for de plassene de mener de er best skikket til å stå på.

– Er du skikket til å stå på førsteplas­sen?

– Det får andre vurdere. Jeg har sittet der lenge. Men jeg har gitt beskjed til nominasjon­skomiteen at jeg er villig til og ønsker å stå der.

Woldseth er komfortabe­l med utfordring­en og sier det er slik livet er i politikken. Hvem av dem som har størst støtte i partiet vil han ikke kommentere.

– Det er umulig å si. Det har jeg ingen formening om nå.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? AKTUELL: Gjermund Hagesaeter har 16 års erfaring fra Stortinget. Nå åpner han for å kjempe om førsteplas­sen i Bergen.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK AKTUELL: Gjermund Hagesaeter har 16 års erfaring fra Stortinget. Nå åpner han for å kjempe om førsteplas­sen i Bergen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway