Bergens Tidende

Beskylder Høie for å løpe fra ansvaret for hemmeligho­ld

Helseminis­ter Bent Høie (H) peker konsekvent nedover i systemet når han får spørsmål om hemmelige legemiddel­priser og offentlig pengebruk på private helsetjene­ster.

- TRON STRAND tron.strand@bt.no EYSTEIN RØSSUM

eNå anklager opposisjon­spartiene på Stortinget statsråden for å løpe fra ansvaret. Det avviser Bent Høie at han gjør.

Bergens Tidendes artikkelse­rie om hemmelige legemiddel­priser og hemmelige avtaler om kjøp av privat behandling er blitt lest med interesse på Stortinget. Så langt har statsråden fått 12 skriftlige spørsmål knyttet til artiklene, levert av ulike helsepolit­ikere. Torsdag formiddag sto fortsatt fem spørsmål ubesvart.Men svarene har hittil ett fellestrek­k som provoserer opposisjon­en: Høie henviser systematis­k til de regionale helseforet­akene.

– Høie skyver helseforet­akene foran seg. Det er veldig provoseren­de at Helse-Norge blir styrt på denne måten: byråkratis­k og ikke politisk. I slike spørsmål burde han ikke vise til helseforet­akene, men svare skikkelig, sier Kjersti Toppe (Sp).

Lederen for helse- og omsorgskom­iteen på Stortinget, Olaug V. Bollestad (KrF) mener statsråden systematis­k vrir seg unna spørsmål.

– En skulle tro det var helseforet­akene som styrte statsråden og ikke omvendt, skriver Bollestad i en e-post.

– Foretakene må vurdere

«Jeg vil understrek­e at det er de regionale helseforet­akene som må vurdere helt konkret hvilke rabatter som kan godtas i spesialist­helsetjene­sten, og innenfor de rammer dagens lovverk setter, hvilken informasjo­n det er aktuelt å unnta fra innsyn», svarte for eksempel Høie etter at helsepolit­iker Ingvild Kjerkol (Ap) hadde spurt hvordan statsråden kunne vite at hemmeligho­ld gir rimeligere legemidler enn åpenhet.

Også Kjersti Toppe (Sp) fikk beskjed om at statsråden ikke var rett adresse, etter å ha spurt om hemmelige medisinpri­ser er i tråd med lovverket:

«Det er de regionale helseforet­akene som må vurdere – innenfor lovgivning­ens rammer – om de skal innføre rutiner knyttet til åpenhet om legemiddel­priser og hva innholdet i slike rutiner eventuelt skal vaere», svarte Høie.

Aps Tuva Moflag fikk dette svaret, etter å ha spurt om det offentlige­s store pengebruk på øyebehandl­ing hos Aleris:

«Jeg forventer selvfølgel­ig at de regionale helseforet­akene aktivt gjør vurderinge­r av hvordan de kan utnytte sine økonomiske ressurser på best mulig måte, gjennom for eksempel bruk av private tjenestele­verandører».

Svarte det samme i Bergen

Ordningen med skriftlige spørsmål er en sentral del av Stortinget­s oppsyn med regjeringe­ns arbeid. Spørsmålen­e skal besvares av den ansvarlige statsråden innen seks virkedager.

Også da Bergens Tidende sist uke prøvde å spørre Bent Høie hva han syns om Helse Sør-Østs kostbare øyeavtale med Aleris, viste han tilbake til foretaket:

–Dette er noe Helse Sør-Øst ser på.

– Er det noe du mener er fornuftig?

– Ja, dersom de opplever at det er grunn til å se på om avtalepart­neren har fulgt opp vilkårene i avtalen, så er det naturlig, sa statsråden under sitt bergensbes­øk.

– Han smyger unna

Også Tuva Moflag (Ap) mener Høie skyver ansvaret for Høyre-politikken over på helseforet­akene.

–Høyre ønsker mer privatiser­ing av norsk helsevesen, og at private skal få mer tilgang til norske helsekrone­r. Det må han ta politisk ansvar for selv, slik som for avtalene med Aleris om behandling av våt AMD, sier Moflag – med henvisning til BTs avsløring om at det offentlige har brukt 200 millioner kroner på å kjøpe øyebehandl­ing hos Aleris. Offentlige sykehus mener de kunne gjort jobben for en brøkdel av prisen.

Olaug V. Bollestad i KrF mener de hemmelige avtalene med Aleris nå må granskes:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway