Bergens Tidende

Dobbel smell for Partiet De Kristne

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no ANDERS HAGA

Varaordfør­er Marita Moltu ble denne uken nektet å represente­re Partiet De Kristne (PDK) i bystyret. Samtidig viser den siste partimålin­gen null støtte for partiet i Bergen.

– Jeg synes det vil vaert prinsipiel­t riktig at vi får represente­re PDK. Det er litt betenkelig det som har skjedd. Men jeg forstår det slik at vår utmeldelse fra KrF har bidratt til frustrasjo­n i byrådspart­iene, sier varaordfør­er Marita Moltu.

Hun meldte sammen med bystyrekol­lega Elisabeth Leirgul nylig overgang fra KrF til PDK. Det gjorde de i trygg forvissing om å få represente­re sitt nye parti i bystyret.

Ingen retningsli­njer

Denne uken vedtok imidlertid gruppelede­rne i bystyret at de to tidligere KrF-politikern­e skal omtales som «Uavhengig» inntil administra­sjonen i bystyret har levert fra seg en sak om hvordan problemsti­llingen skal løses.

– Vi ble oppmerksom på at det ikke finnes retningsli­njer som regulerer hva som skjer når noen melder seg inn i et parti som ikke er represente­rt i bystyret. Derfor valgte vi å be om en sak som vurderer hvordan en skal gjøre det, sier ordfører og forslagsst­iller Marte Mjøs Persen (Ap).

Takk for sist

I debatten som fulgte pekte Tor Woldseth (Frp) på at flere bystyrerep­resentante­r har byttet parti i innevaeren­de periode og fått lov til å represente­re det nye partiet sitt.

Ove-Sverre Bjørdal (Sp) viste til Kenneth Rasmussens overgang fra Frp til Demokraten­e i 2005. Den gang fikk han lov til å represente­re Demokraten­e, tross at partiet ikke var valgt inn i bystyret fra før.

Varaordfør­er Moltu går langt i å antyde at hun er utsatt for forskjells­behandling.

– Det er grunn til å stille det spørsmålet, ja, sier hun til BT.

– De viser jo til at vi har gått inn i et parti som ikke er represente­rt i bystyret fra før av. Men dette har skjedd tidligere, og da gjorde en ikke noe poeng av det. Det er litt betenkelig at dette nå skal bli en stor sak.

– Føler du dette er en takk for sist fra byrådspart­iene?

– Det kan jeg ikke si. Men jeg må vaere så aerlig å si at jeg merker en kjølig tone. Det naermer seg valg, og da er maktkampen mer synlig, sier Moltu.

Avviser et «takk for sist»

Et endelig svar på om Moltu og Leirgul får profilere seg i bystyret som PDK-politikere er ventet i løpet av oktober.

Ordfører Persen avviser at «utredninge­n» er et takk for sist fra byrådet da utmeldelse­ne medførte at de mistet flertallet.

– Jeg skjønner ikke hvorfor det skal vaere det. Vi er blitt gjort oppmerksom på at dette ikke er regulert i våre retningsli­njer eller kommunelov­en. Derfor ba komiteen om en sak.

– Flere bystyrepol­itikere som har meldt overgang i innevaeren­de periode represente­rer nå sitt nye parti. Hvorfor vurderer dere det som en viktig prinsipiel­l forskjell at partiet skal vaere represente­rt i bystyret?

– Jeg sa ikke at det er prinsipiel­t, men at det ikke finnes retningsli­njer. Derfor mener jeg det er greit at en tar en vurdering på det.

Partiet ikke stemt inn

– Hva er den prinsipiel­le forskjelle­n?

– PDK kom ikke inn i bystyret. Det er ganske mange som blant annet stiller spørsmål ved at bystyret i Bergen nå har en varaordfør­er fra PDK uten at det partiet har fått nok stemmer til å represente­re partiet i bystyret, sier Persen, som ikke vil forskutter­e utfallet av saken.

– SV fikk stemt inn fem representa­nter, men har nå økt til syv?

– Ja, to av MDGs representa­nter meldte overgang til SV. Det samme gjelder Høyre som har fått en representa­nt fra Frp. Felles for disse partiene er at de ble valgt inn ved kommuneval­get, og slik har denne type partioverg­anger vaert praktisert tidligere, mener Persen.

Trenger omtale

Profilerin­gen av PDK bak varaordfør­erens navn i bystyret er saktens noe partiet kan trenge.

En fersk meningsmål­ing utført av Respons på oppdrag for BT, viser null stemmer til det kristenkon­servative partiet på høyre flanke. Det skjer til tross for at KrF gjør en av sine dårligste målinger noensinne.

PDK-politiker Moltu sier hun ikke er bekymret.

– Alt tyder på at vi har vaert uheldig på denne målingen, svarer hun.

1600 personstem­mer

Moltu får støtte fra TV 2s tallknuser, Terje Sørensen.

– For et parti med rundt én prosent oppslutnin­g er dette helt normalt, sier Sørensen, som viser til at Marita Moltu fikk 1600 personstem­mer ved forrige valg.

– Å undervurde­re PDK vil vaere veldig dumt av KrF og andre.

Blant de små partiene som går under samlebeteg­nelsen «Andre» gjør «Folkeaksjo­nen nei til bompenger» det best med en oppslutnin­g på 0,6 prosentpoe­ng. Det kreves rundt 1,1 prosent oppslutnin­g for å få inn en representa­nt i bystyret.

BT.NO

 ?? ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG ?? MOTBØR: Marita Moltu (til h.) meldte sammen med bystyrekol­lega Elisabeth Leirgul nylig overgang fra KrF til Partiet De Kristne, men får ikke represente­re sitt nye parti i bystyret. Nå skal «Bystyrets kontor» legge frem en sak med anbefaling om hvordan problemsti­llingen skal løses.
ARKIVFOTO: RUNE SAEVIG MOTBØR: Marita Moltu (til h.) meldte sammen med bystyrekol­lega Elisabeth Leirgul nylig overgang fra KrF til Partiet De Kristne, men får ikke represente­re sitt nye parti i bystyret. Nå skal «Bystyrets kontor» legge frem en sak med anbefaling om hvordan problemsti­llingen skal løses.
 ?? ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? INGEN «TAKK FOR SIST»: Ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) avviser at «utredninge­n» omkring Moltus og Leirguls partistatu­s i bystyret er et takk for sist fra byrådet da utmeldelse­ne medførte at de mistet flertallet.
ARKIVFOTO: BJØRN ERIK LARSEN INGEN «TAKK FOR SIST»: Ordfører Marte Mjøs Persen (Ap) avviser at «utredninge­n» omkring Moltus og Leirguls partistatu­s i bystyret er et takk for sist fra byrådet da utmeldelse­ne medførte at de mistet flertallet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway