Bergens Tidende

For tre år siden veide Janne (30) 110 kilo. Nå vil hun hjelpe dem med psykiske plager å finne glede i trening.

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no foto RUNE SAEVIG

«Engel» av Rammstein spyr ut av høyttalern­e i spinningss­alen. Listen for de neste 90 minuttene er satt.

– Velkommen til rockespinn­ing! Jeg heter Janne, og dersom det blir for mye skravling får dere si fra!

Janne Moen (30) skrur musikken ytterlig opp. Den neste timen skal det svettes, noe kundene på timenes hennes er smertelig klar over.

Det er vanskelig å se for seg at for bare tre år siden veide spinningsi­nstruktøre­n 110 kilo.

Prøvde alle dietter

Da Moen ikke lenger klarte å gå den 200 meter lange bakken opp til Studentsen­teret uten pause, skjønte hun at noe måtte skje.

–Jeg veide over 100 kilo og hadde prøvd alt av dietter. Flere ganger hadde jeg rast ned i vekt, kun for å legge på meg igjen.

Hun forsto at dersom hun skulle lykkes, kunne hun ikke endre alt over natten. Tålmodighe­t og moderasjon, litt etter litt, ble nøkkelen.

Startet med kosthold

Sjokolade ble byttet til blåbaer og brød med knekkebrød. Små livsstilse­ndringer som ikke ble for overvelden­de, men helt nødvendig.

– Det var ingen dritstreng diett. Jeg spiste meg alltid mett, men hadde alltid sunn snacks lett tilgjengel­ig for å unngå sprekk. Lørdager tok jeg meg fri, og kunne spise akkurat det jeg hadde lyst på, forteller hun.

Livredd for treningsse­nter

Etter tre måneder hadde hun gått ned 15 kilo. Den nye vekten gjorde det lettere å bevege seg, og en klokke med aktivitets­måler ga ekstra motivasjon.

–Med skrittmåle­ren på klokken kunne jeg tallfeste målene mine! Hadde jeg gått 15.000 steg, ville jeg opp til 20.000. Slik utfordret jeg meg selv til å vaere mer i bevegelse, sier hun.

Å ta steget inn på treningsse­nteret var langt verre.

– Jeg var livredd for gruppetime­r. Jeg veide 90 kilo og orket ikke tanken på at folk skulle stirre på meg fordi jeg var tykk og i dårlig form. Etter en gruppetime med Tabata hadde jeg mest lyst å grine, og satt igjen med absolutt null mestringsf­ølelse.

Spinning ble løsningen. Bakerst i salen, i det dempede lyset og med den høye musikken var det ingen som kunne se at hun jukset litt med giret når hun ble sliten.

Fange i egen kropp

Hun begynte med en spinning- time i uken. Etter syv-åtte ganger ble det merkbart lettere, hun sov bedre og hadde mer energi til skolearbei­det.

– I starten var det på ingen måte gøy. Men etter å ha vaert fange i egen kropp i en årrekke, nektet jeg å la meg styre av skammen.

Antall treninger økte i takt med mestringsf­ølelsen. Nye mål ble satt, psykologis­tudenten ville bli instruktør. Høsten 2017 ble målet realisert.

– Med tanke på hvor jeg var for tre år siden, er det rart å tenke på at jeg i dag lever og puster for spinning, sier Moen og ler.

Råd for å endre livsstil

Moen har selv fem råd til hvordan man kan endrer livsstil.

Legg om kostholdet gangen.

Unn deg en juksedag i uken med god samvittigh­et. Du har vaert flink 6/7 dager!

Klokke med aktivitets­måler. Å tallfeste målene dine er motiverend­e.

Utfordre deg selv til gruppetime­r. Spinning er en god start – ingen kan se om du blir sliten før de andre.

Ikke la form, vekt eller egen psyke begrense deg. Laer deg å gi litt mer faen.

I høst startet psykologis­tudenten opp «Trening tross alt», et prosjekt med fokus på studenters psykiske helse og trening.

– Jeg vet av erfaring at det er lett å la seg begrense. Mange sliter med å komme i gang med aktivitet fordi de sliter med sosial angst, lav selvtillit, redsel for å mislykkes, vekt eller form, sier Moen.

Trosset frykten

Å gi mer faen

litt

Makspuls og panikkangs­t

iIdeen om prosjektet kom da en kunde tok kontakt etter en spinningst­ime i februar. 26 år gamle Helene Roll hadde trent i en lengre periode, men slet med følelsene hun fikk idet kroppen naermet seg makspuls.

Uten å helt vite hvorfor, ble hun redd for at kroppen ikke skulle tåle påkjenning­en.

– Symptomene – hjertebank og svimmelhet – var veldig lik panikkangs­t. Jeg var liksom redd for at pulsen ikke ville gå ned igjen. Det begrenset meg i å pushe meg, forteller hun. De to møttes igjen. Etter å ha pratet om hvilke fysiske reaksjoner kroppen skal igjennom under hard trening, satte Roll seg på sykkelen med Moen som motivator.

– Jeg trengte hjelp til å presse meg dit jeg ikke turte. Janne viste meg at jeg tålte langt mer enn jeg trodde og ikke behøvde å vaere redd! Etter treningen utfordret hun meg til å vaere med på 90-minutters spinningti­me. Da jeg hadde gjennomfør­t var jeg sykt lettet og stolt.

Et halvt år seinere, og etter flere treninger, assosierer ikke Roll lenger makspuls med angstanfal­l.

–Jeg tror mange kan hjelpes til å finne glede i trening. Det finnes mange der ut, som av ulike årsaker, lar seg begrense i treningssa­mmenheng. Moen peker på at det i dag ikke er noe naturlig bindeledd mellom psykologer og personlige trenerne (PT).

– Mens en psykolog driver med terapeutis­k behandling, er en PT opptatt av fysiske prestasjon­er. «Trenings tross alt» skal hjelpe studenter over den vanskelige dørstokkmi­len, gi mestringsf­ølelse og treningsgl­ede, sier Moen, og understrek­er at det ikke er behandling.

– Det handler om å laere bort og gi litt mer faen.

Janne Moen

 ??  ?? ERFARINGSK­ONSULENT: For tre år siden tok Janne Moen (til h.) tak i livet sitt. Etter to år nådde hun målet om å bli spinningsi­nstruktør, og i høst starter hun opp prosjektet «Trening tross alt» med fokus på studenters psykiske helse og trening. Her med klient Helene Roll (26).
ERFARINGSK­ONSULENT: For tre år siden tok Janne Moen (til h.) tak i livet sitt. Etter to år nådde hun målet om å bli spinningsi­nstruktør, og i høst starter hun opp prosjektet «Trening tross alt» med fokus på studenters psykiske helse og trening. Her med klient Helene Roll (26).
 ??  ?? «ALL YOU GOT»: Sitatet «All it takes is all you got» henger på veggen på treningsse­ntret og motiverte Moen hver eneste uke.
«ALL YOU GOT»: Sitatet «All it takes is all you got» henger på veggen på treningsse­ntret og motiverte Moen hver eneste uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway