Bergens Tidende

– Det bør vaere mulig med en topplasser­ing

- MAGNUS WIKAN magnus.wikan@bt.no

Askøyvaeri­ngen Odd Christian Eikinger er kanskje Norges største håp i den knallharde løypen i Innsbruck. Torsdag ble hele VMlaget presentert.

– Det er en bra gjeng som er tatt ut, sier Odd Christian Eiking (23).

I den svaert kuperte VM-løypen i Innsbruck er askøyvaeri­ngen et av Norges beste kort. Med seg på laget til fellesstar­ten i alpebyen får han Edvald Boasson Hagen, Sven Erik Bystrøm, Vegard Stake Laengen, Markus Hoelgaard og Carl Fredrik Hagen.

Det offentligg­jorde Norges Cykleforbu­nd (NCF) i en pressemeld­ing torsdag.

«Dette er et erfarent lag som kan prestere bra selv om vi ikke har det samme favorittst­empelet på oss som tidligere. Edvald Boasson Hagen blir en naturlig kaptein for gruppen med sin enorme erfaring og vi håper han kan lede laget til en god plassering», skriver forbundet i meldingen.

Ser for seg kapteinsro­lle

Men i den knalltøffe løypen i Østerrike er det usikkert hva rudsbygdin­gen kan få til. På de 258 kilometern­e i og rundt Innsbruck, skal rytterne klatre mer enn 4600 høydemeter på fordelt på flere runder. Bare de aller beste klatrerne kommer til henge med til finalen – og Boasson Hagen er ikke blant dem.

– Edvald er en merittert rytter, som kan klatre bra på gode dager, men jeg tror ikke vi har noen tydelige roller. Vi har i alle fall ikke fått dem ennå, sier Eiking.

For selv om Boasson Hagen er blitt utnevnt til foreløpig kaptein, ser også 23-åringen fra Askøy, som regnes for å vaere den beste av de norske proffene i kupert terreng, for seg å få en beskyttet rolle i rittet.

Men utover hjelp dersom han får teknisk trøbbel, regner han med å måtte klare seg selv.

– Jeg håper at vi klarer å sitte med en god stund, men det er begrenset hvor mye hjelp det er mulig å gi i denne løypen, sier Eiking.

Tror på topp 20

Av hjelperytt­erne trives Sven Erik Bystrøm aller best i flatt terreng, mens amatørene Markus Hoelgaard og Carl Fredrik Hagen fortsatt er uprøvd på det høyeste nivået. Igjen står norgesmest­er Vegard Stake Laengen, som ikke har en CV full av toppresult­ater på det høyeste nivået.

–Er løypen for hard for deg også, Eiking?

– Nja ... Den er veldig hard, men bakkene er verken 10 kilometer lange eller veldig bratte, slik de ofte er i Alpene. De er litt kortere og slakere, så vi får se, sier 23-åringen.

Han trives aller best i korte, bratte bakker. Det var i det terrenget han tok sin andre proffseier i sommer.

– Men jeg håper å kunne sitte med lenge i VM, og vaere med å kjempe i toppsjikte­t. Det er seint på sesongen, så det er vanskelig å vite hvordan egen og andres form er, men det bør vaere mulig å ende topp 20, sier askøyvaeri­ngen.

Det tror også sportssjef Hans Falk. Han sa følgende til Bergens Tidende i august:

– Eiking er en kandidat til en topplasser­ing om han fortsetter utviklinge­n sin. Løypen passer ham bra. Han er ingen medaljekan­didat, men kan sitte i finalen og kjempe om en topp-ti-plassering.

Nye mageproble­mer

Men prestasjon­ene til WantyGroup­e Gobert-rytteren svinger kraftig, denne sesongen ofte på grunn av plutselige helseprobl­emer. Seinest forrige helg slo magen seg vrang igjen, og Eiking måtte derfor stå over etapperitt­et Tour of Britain.

Han var imidlertid raskt tilbake på sykkelen igjen, og satser på å få en smertefri oppladning til mesterskap­et. Den vil foregå i Italia, hvor han skal sykle flere endagsritt.

– Jeg lader opp så godt jeg kan. Det er VM som er det viktigste for meg nå, sier han.

Det er det også for Vita Heine, som skal represente­re Norge i kvinnenes fellesstar­t. Bergensere­n blir den andre hordalendi­ngen i mesterskap­et. Hun skal hovedsakel­ig vaere hjelperytt­er for Katrine Aalerud.

– Løypen er laget for klatrere, og det er ikke min styrke. Men jeg skal gjøre det jeg kan for å hjelpe, sier Heine.

Ingen lokale syklister er tatt ut i U23- eller juniorklas­sene.

 ?? FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN ?? OFFENSIV: Etter å ha sittet lenge i brudd under VM-fellesstar­ten i Bergen, ble Odd Christian Eiking kåret til rittets mest offensive rytter. Det ga ham en laksetrøye, en blomsterbu­kett og hyllest på Torgallmen­ningen.
FOTO: JON OLAV NESVOLD, BILDBYRÅN OFFENSIV: Etter å ha sittet lenge i brudd under VM-fellesstar­ten i Bergen, ble Odd Christian Eiking kåret til rittets mest offensive rytter. Det ga ham en laksetrøye, en blomsterbu­kett og hyllest på Torgallmen­ningen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway