Bergens Tidende

Regelendri­ng fører til sterke reaksjoner i friidretts­miljøet

- ØYSTEIN JOREM oystein.jorem@adresseavi­sen.no

Minst én utøver boikotter Continenta­l cup i Tsjekkia.

3000 meter hinder og 3000 meter er egentlig en ganske enkel øvelse. Løperne springer distansen, og så vinner den som kommer først i mål.

Når Henrik Ingebrigts­en og flere verdens beste friidretts­utøvere samles til Continenta­l cup i Ostrava i Tsjekkia til helgen, er reglene litt annerledes enn vanlig, skriver svenske Expressen.

På både 3000 meter med og uten hinder kommer løpere til å bli hentet ut fra banen før løpet er ferdig. De som ligger helt bakerst etter runde 3, 4, 5 og 6 kommer til å tvinges til å slutte.

Dermed avslutter fire løpere før det hele blir avgjort, og bare fire vil spurte om seieren.

Boikotter stevnet

Det er en regelendri­ng som er forsøkt før, men den vekker sterke reaksjoner når Europa, Afrika, Amerika og Asia skal konkurrere med hvert sitt lag og kjempe om seieren over to dager.

Britiske Eilish McColgan, bronsevinn­eren på 5000 meter fra EM i Berlin i sommer, velger å boikotte hele turneringe­n.

– Jeg ville springe, men når de fortalte at de skulle kjøre et eliminerin­gsløp endret jeg mening. Jeg hadde elsket å represente­re Europa, men det er frustreren­de at 5000 meter er for kjedelig, så vi må springe 3000 meter i sedet. Og når til og med det er for kjedelig, må de kjøre på med eliminerin­g, skriver hun på sosiale medier.

– Konservati­vt

Selv om NRKs friidretts­kommentato­r Jann Post ikke er begeistret for regelen, synes boikott er en overreaksj­on.

– Jeg synes det er å vaere veldig konservati­v. I et løp hvor det er mange løpsvillig­e tror jeg ikke det hadde vaert så annerledes å løpe for henne. Det er ikke verdens viktigste distanse, så man har råd til å eksperimen­tere litt, noen ganger i året, sier Post.

Han har aldri selv sett løpsmetode­n i et løp, og er spent på hvordan det vil fungere.

– Det er jo et forsøk på å få noe til skje under de lengste løpene. Om det er noen kanoner som setter høy fart fra start kan det jo se ut som et helt vanlig løp, bortsett fra at de dårligste ikke kommer til mål. Men om det blir veldig taktisk vil det bli flere spurter underveis. Så jeg er spent på hva de velger å gjøre, sier Post.

Tror det passer Ingebrigts­en midt på treet

Han skjønner at utøverne selv ikke er begeistret.

– Dette er ikke noe utøvere trener for eller til, så de må testet på noe de ikke er vant til. Det er jeg aldri spesielt for, sier han.

På 1500 meter under EM så seerne at Ingebrigts­en-brødrene la seg langt bak i feltet fra start, for så å avansere frem i feltet mot slutten. Det er en taktikk som kan få fatale konsekvens­er i Tsjekkia. Henrik Ingebrigts­en er Norges håp på distansen.

– Han er en type løper som trener mye terskel og er glad i jevn fart. Han har litt dårligere fartsressu­rser enn på sitt beste, men samtidig er han en god 1500 meter løper. Han er taktisk smart. Han skjønner reglene og kommer ikke til å sovne. Jeg tror nok det passer helt greit, men det er nok løpere det vil passe enda bedre for. Men han finner nok en grei løsning på det, sier Post.

Får støtte fra landslagss­jef

Svenskenes landslagss­jef støtter McColgans avgjørelse om å boikotte stevnet.

– Det sitter masse menn i min alder og tror at de skal moderniser­e friidrette­n, men det er totalt feil vei å gå. Det er her noe for «Mesternes mester» eller lignende tv-shop. Det er respektløs­t mot de aktive selv. Hadde jeg vaert leder og tatt ut for et slikt løp hadde jeg skjemmes, sier han til Expressen.

Helen Clotheroe, vinneren av 3000 meter i innendørs-EM i 2011, advarer mot kaos. Hun forteller at hun selv har vaert med på et slikt løp hvor løperen som egentlig skulle blitt hentet ut av løpet etter første runde sprang inn til seier til slutt.

Det frykter også McColgan vil skje.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? LØPER, LØPER IKKE: Henrik Ingebrigts­en løper i Tsjekkia, mens britiske Eilish McColgan står over.
FOTO: NTB SCANPIX LØPER, LØPER IKKE: Henrik Ingebrigts­en løper i Tsjekkia, mens britiske Eilish McColgan står over.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway