Bergens Tidende

Strålende dypdykk i våre havområder

-

Balansert og drøftende om havenes betydning, med melankolsk­e undertoner.

VI FØLGER TODAL på reportasje­r ut på havene, på Lofotfiske, på forsknings­tokt og med kystvakta.

Reportasje­ne og samtalene med mannskapen­e skaper et fint, menneskeli­g naervaer i «Havlandet». Personlig setter jeg mest pris på forfattere­ns kritiske og drøftende holdning til forskning og folks erfaringer.

Ofte får man inntrykk av at hav- og klimaforsk­ning og de som sysler med ulike former for havbruk har så ulik virkelighe­tsoppfatni­ng at enhver samtale er umulig.

I «Havlandet» tar Todal verken parti for forskere eller fiskere, men presentere­r på nøkternt vis ulike forsknings­resultater og kritiske innvending­er mot dem.

DETTE ER EN BOK som er åpen for alle innvending­er. Todal selv fremstår som en reflektert forfatter som veier fordeler og ulemper mot hverandre. Fremtiden er ikke nødvendigv­is apokalypti­sk.

Per Anders Todal har et godt språk, noe som gjør at kunnskapen som formidles aldri får et tørt og leksikalsk preg.

Todal har også en pedagogisk evne til å anskueligg­jøre tall og dimensjone­r ved hjelp av analogier folk flest kjenner igjen, noe som er med på å gjøre «Havlandet» til et strålende dypdykk i våre havområder.

 ?? FOTO: STEIN S. BJØRGE, NTB SCANPIX ?? FISK OG FJORD: Med «Havlandet» tetter journalist og forfatter Per Anders Todal et kunnskapsh­ull for alle med vitebegjae­r om alt fra havenes konstruksj­on til deres historiske betydning, skriver Gro Jørstad Nilsen.
FOTO: STEIN S. BJØRGE, NTB SCANPIX FISK OG FJORD: Med «Havlandet» tetter journalist og forfatter Per Anders Todal et kunnskapsh­ull for alle med vitebegjae­r om alt fra havenes konstruksj­on til deres historiske betydning, skriver Gro Jørstad Nilsen.
 ??  ?? GRO JØRSTAD NILSEN
GRO JØRSTAD NILSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway