Bergens Tidende

Svenske tilstander

-

Hva vil det si å vaere svensk i dag? «Amatørene» formulerer det enkle og samtidig vanskelige spørsmålet på originalt og underholde­nde vis.

– venninnene Aida (Zahraa Aldoujaili) og Dana (Yara Alidadotte­r) – går løs på oppgaven med mobilkamer­a og litt mer vidløftige planer enn medelevene.

DE TO tenåringsj­entenes energi preger mye av filmens tempo og tone. Samtidig, gjennom sylkvasse, av og til rørende observasjo­ner og scener dykker Pichler og hennes medforfatt­er Jonas Hassen Khemiri ned i det mikrokosmo­ses Lafors er, og viser det i alt sitt mangfold og med de motsetning­ene og fellesskap­ene som finnes.

I dette formes også et varmt portrett av filmens egentlige hovedperso­n, kommuneans­atte Musse, en mann av tamilsk herkomst og samtidig den mest gjennomsni­ttlige medelsvens­son som tenkes kan. Men, skal det vise seg – ikke svensk «nok» likevel.

SOM I «SPISE SOVE DØ» bruker Pichler amatørskue­spillere i de fleste roller. Musse spilles av Fredrik Dahl, i virkelighe­ten kommuneans­att i småbyen Svenljunga, der filmen er spilt inn. Han ble “oppdaget” da han guidet filmteamet mens de gjorde research.

Moren, Rukmalene Dahl, spiller Musses mor, en kvinne som på et stadium av fremskrede­n Alzheimers har sluttet å snakke svensk, til pleiernes fortvilels­e og med eksistensi­elle implikasjo­ner for sønnen.

DET ER OVERHODET ikke noe amatørmess­ig over de ufaglaerte skuespille­rnes rolletolkn­inger.

Men sammen med den utstrakt bruken av mobilkamer­a, får «Amatører» et dokumentar­isk preg som også åpner for poesi og overraskel­ser. Og humor, ikke minst. Om det finnes en svensk vaeremåte, tas den på kornet her, saerlig i Susanne Hedmans fremstilli­ng av laererinne­n Kerstin.

Likevel greier filmen i all sin svenskhet å formulere noe universelt og dypt menneskeli­g om identitet og tilhørighe­t i foranderli­ghetens tid.

 ??  ?? BRITT SØRENSEN
BRITT SØRENSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway