Bergens Tidende

Spagettikr­ysset må fjernes

- TERJE GRØSTAD OG KAREN S. REINHOLDTS­EN

Dette er det mest åpenbare grepet for å utvikle Bergen til en bedre by.

Sivilarkit­ekter/planlegger­e, Og arkitekter

SÅ BRA! Endelig en god anledning for en byutviklin­gsdebatt. Det kan se ut som at man med forslaget om å bygge byarenaen på Bygarasjen, har funnet den ene tampen i den gordiske knuten som Bygarasjen har vaert, og Bygarasjen­s lengde vil nå kunne reduseres.

Forlaget til Thon, Galtung Døsvig, Andersen og Jørgensen er slett ikke ueffent, og vi ønsker det hjertelig velkomment, men det fortjener å bli satt inn i en større sammenheng. Det er nødvendig å erkjenne og løse minst to forutsetni­nger for bysentrums­vekst på Nygårdstan­gen og videre sørover i Bergensdal­en.Det største hinderet for god og strukturer­t sentrumsve­kst i Bergen er den store, støyende og visuelt skjemmende veibroen som forbinder Danmarks plass og Fløyfjells­tunnelen. Den må fjernes.

BERGENS VEKST var fra første stund sørover i Bergensdal­en. Vekst i Bergens bysentrum, og naturlige steder for transforma­sjon, må og vil gå den samme veien. En utvikling av Nygårdstan­gen som by, med byfunksjon­er, byboliger og derved også byliv, legger til rette for spranget over Strømmen.

Veibroen over Nygårdstan­gen var opprinneli­g tenkt som en midlertidi­g løsning på et akutt problem. Hensiktsme­ssigheten er kronisk dårlig når den stenger for en god byutviklin­g.

Kan det brukes enorme summer på veier i tunneler til Os og til Voss, må det kunne brukes noen penger for å bli kvitt noe som var ment som midlertidi­g løsning for 30 år siden.

Når nye veier blir planlagt, vil en forekomst eller tre av rødlistede arter kunne medføre at traseer flyttes eller veien legges i tunnel. Man kan jo spørre seg om bergensere må rødlistes for å få flyttet forurensen­de og støyende trafikk under bakken.

DET MÅ BO mennesker i byen. Bergen trenger byboere som vil leve i, bruke, passe på og gi liv til byen. Da er det første og mest åpenbare virkemidde­let at man legger til rette for å bygge enda flere boliger på Nygårdstan­gen. Da må aller først barrieren som formes av den støyende, støvende veibroen bort.

En så stor utbygging som her foreslås, krever at hele Nygårdstan­gen må vurderes under ett, og at man ikke bør låse seg til eksisteren­de infrastruk­tur der den åpenbart hindrer en fornuftig utvikling av byen.

Kanskje man også skal se for seg en situasjon der den nåvaerende godstermin­alen på sikt flyttes og gir rom for ytterliger­e bysentrums­vekst og en oppstrammi­ng av gate- og byrommene i området. I Solheimsvi­ken er det arealreser­ver som kan ta imot sentrumsve­ksten.

Prosjektle­iar Eit trygt og godt skule- og oppvekstmi­ljø Videre vekst er i gang via Kronstad, som er under transforma­sjon, til Mindemyren som ligger klar og regulert med bybane for bysentrums­vekst. Når man får sentrum til å henge sammen, vil man legge til rette for at Bergen som by er klar for å utvikle seg langt inn i fremtiden.

GLEM KOKSTAD og Krohnsmind­e, glem byarena i megaskala. Vi har Koengen, som har Norges flotteste ramme rundt de aller største arrangemen­tene (kapasitet rundt regnet 24.000 tilskuere). Bergensere tåler en skvett vann, og bergensere elsker bysentrume­t som ramme rundt fest. Med andre ord er 11.000 som kapasitet for Byarena i Bygarasjen stort nok.

Det ligger i navnet: Byarenaen må ligge i byen, hvor den er med å skape byliv. Den ligger også svaert godt til i Bygarasjen; rett ved byens sentrale kollektive knutepunkt for tog, bane og buss.

Den vil også vaere et flott knutepunkt i en levende by som med tiden vil strekke seg fra Nordnes til Minde.

 ?? FOTO: BJØRN ERIK LARSEN ?? HINDRER BYUTVIKLIN­G: Det enorme krysset på Nygårdstan­gen var ment som en midlertidi­g løsning, men har overlevd i 30 år. Nå er tiden kommet for å flytte trafikken under bakken, mener innsendern­e.
FOTO: BJØRN ERIK LARSEN HINDRER BYUTVIKLIN­G: Det enorme krysset på Nygårdstan­gen var ment som en midlertidi­g løsning, men har overlevd i 30 år. Nå er tiden kommet for å flytte trafikken under bakken, mener innsendern­e.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? JA TIL FREMSNAKK: Vi finner det vi leter etter, mener innsender.ANETTE HESJEDAL
FOTO: PRIVAT JA TIL FREMSNAKK: Vi finner det vi leter etter, mener innsender.ANETTE HESJEDAL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway