Bergens Tidende

– Vi får ikke gjort jobben vår

- CHRISTIAN NICOLAISEN christian.nicolaisen@bt.no INGRID FREDRIKSEN

For første gang varsler fagforenin­gen for politiadvo­kater at de vil ut av en 130 år gammel ordning.

Norsk politi har siden 1887, da påtalemynd­igheten ble etablert, praktisert et system der politiutda­nnede og politijuri­ster jobber tett sammen.

Vaert for tidligere

Nå vil fagforenin­gen for politijuri­ster i Vest politidist­rikt ut. De vil ha en tosporet løsning, som i Sverige, der politi og påtalemynd­ighet er atskilt.

– Dagens system fungerer ikke lenger. Vi får ikke gjort jobben vår, sier leder Elisabeth Bru i Politijuri­stene Vest.

Tradisjone­lt har hennes fagforenin­g vaert tilhengere av at etterforsk­ere og jurister skal jobbe sammen.

– Holdes utenfor

I dag er det juristene som leder etterforsk­ningene og som avgjør om en sak skal henlegges eller ikke.

– Vi har alltid ønsket å vaere en del av politiet. Nå er arbeidsvil­kårene våre blitt så vanskelige at vi mener at påtalemynd­igheten er bedre tjent med å stå utenfor, sier Bru.

– Hvorfor det?

– I større grad enn før holdes vi som politijuri­ster utenfor i beslutning­sprosesser der vi åpenbart skal vaere med. Det kan gjelde beslutning­er i konkrete straffesak­er eller diskusjone­r rundt hvilke saker som skal prioritere­s, sier hun.

Bru mener at juristene i økende grad opplever at de ikke har noen reell innflytels­e i etterforsk­ningsarbei­d. Det igjen gjør det vanskelig å skulle svare for eventuelle mangler i en etterforsk­ning, mener hun.

Varsler bekrefter

Sommeren 2016 varslet en erfaren etterforsk­er ved politiets seksjon for organisert kriminalit­et. Han mente at politiet hadde sviktet i kampen mot alvorlig narkotikak­riminalite­t.

I det såkalte Narkotikav­arselet skrev han blant annet om politijuri­ster som blir overkjørt.

«Ved org.krim-seksjonen har det under foregående ledelse etablert seg en praksis der påtalejuri­stene holdes utenfor viktige beslutning­er.»

– Ikke levelig lenger

Ifølge Bru gir varsleren her et riktig bilde av situasjone­n enkelte steder på politihuse­t.

– Vi har eksempler der tjenestepe­rsoner har startet etterforsk­ning i saker eller sakstyper det fra før er avgjort at vi ikke skal inn i. Dette går ut over andre, mer alvorlige og høyere prioritert­e saker.

– En slik praksis, der jurister holdes utenfor viktige beslutning­er, er ikke bare lovstridig og uholdbar. Den bidrar til at vi ikke får gjort jobben vår. Og da har vi et alvorlig problem, sier Bru videre.

– Ikke levelig lenger

Lederen for Politijuri­stene sentralt, Sverre Bromander, sier at medlemmene som ønsker å gå ut av politietat­en, er i ferd med å komme i flertall.

Det har aldri skjedd før.

– Slik vi har det i dag, er det ikke levelig lenger. Vi har en påtalemynd­ighet som ikke får gjort jobben sin. Og hele strafferet­tspleien lider veldig under det. Og ikke minst ofrene for kriminalit­et lider, sier han.

Det er Stortinget som avgjør om tiden er ute for dagens organisasj­onsmodell.

Dagens regjering ble i sin erklaering enige om å sette ned et utvalg som skal se på «fordeler og ulemper med å skille politi og påtalemynd­ighet».

Mener Bergen er versting

Enn så lenge har et slikt utvalg ikke blitt nedsatt.

Riksadvoka­t Tor-Aksel Busch er blant motstander­ne av et skille. Også Politidire­ktoratet er kritiske.

Bromander har følgende å si om samarbeids­nivået mellom jurister og politifolk i deler av bergenspol­itiet:

– Mitt inntrykk er klimaet i Bergen er betrakteli­g dårligere enn i andre steder i landet. Andre steder kjenner de seg ikke igjen i det høye konfliktni­vået.

Han sier det er svaert mange dyktige og meningsste­rke politifolk i Bergen. Og at meningsbry­tning gjør politiet bedre.

Bromander mener likevel at det har fått lov til å danne seg en kultur med steilere fronter enn i andre distrikter, uten at ledelsen har klart å gjøre noe.

– Konflikten baerer preg av en viss narsissism­e hos politiet. Enkelte politifolk mener åpenbart de vet alt best selv uten innblandin­g fra påtalemynd­igheten, sier han.

Enkelte politifolk mener åpenbart de vet alt best selv uten innblandin­g fra påtalemynd­igheten.

Sverre Bromander, leder for Politijuri­stene sentralt

Avviser kritikken

Politiets Fellesforb­und (PF) er etatens største fagforenin­g, og organisere­r blant andre politiutda­nnede tjenestepe­rsoner.

De har i mange år vaert tilhengere av å skille politi og påtale. Nå er de ikke så sikre lenger.

– De tilbakemel­dingene vi får fra lokallagen­e våre viser at samarbeide­t mellom politi og påtale er noe ulikt ute i distrikten­e, sier PF-leder Sigve Bolstad.

PF ønsker at ordningen utredes skikkelig.

– Kanskje er det ikke rett å skille det, men erstatte dette systemet med et helt annet. For å vite hva som blir best må vi vite mer, sier Bolstad.

Han avviser blankt påstanden fra Bromander om at konfliktni­vået kan ha sin forklaring i politifolk som mener de klarer seg uten innblandin­g fra juristene.

– Politifolk i Norge er utrolig dyktige. De vil bare gjøre jobben sin, sier Bolstad om kritikken.

 ?? FOTO: ODD MEHUS ?? VARSLINGSS­AKER: Politiet i Bergen har de siste årene måttet håndtere en rekke omfattende varslingss­aker fra misfornøyd­e ansatte.
FOTO: ODD MEHUS VARSLINGSS­AKER: Politiet i Bergen har de siste årene måttet håndtere en rekke omfattende varslingss­aker fra misfornøyd­e ansatte.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway