Bergens Tidende

Aktuelt å bruke miniubåt i søk etter savnet seiler

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no foto SILJE KATRINE ROBINSON

Lensmann sier savnet seiler kan bli funnet etter uker – også der man allerede har søkt grundig. Trolig vil en miniubåt settes inn i søket.

Neste uke kan mannskaper fra Askøy brann og redning bli satt inn i nye strandsøk, etter at en seiler (50) ble slått på sjøen av en seilbom søndag ettermidda­g.

Den franske mannens norske samboer var med, og hun var også den som meldte fra om ulykken.

Ifølge politiet vil også en miniubåt mest sannsynlig bli tatt i bruk.

–Det er så mange variabler inne i bildet, med strøm, tidevann, bølger, vaer og vind, at vi må bruke tid på å finne ut hvor det er mest hensiktsme­ssig å lete fremover, sier overbetjen­t Torbjørn Mørk ved Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsd­istrikt.

– Over 300 frivillige

Savnede er tilknyttet RAN Seilforeni­ng på Sotra. Han omtales som en godt kjent og høyt respektert mann i miljøet. Etter en omfattende redningsak­sjon og stor frivillig innsats, er savnedes seilsko og en redningsbø­ye de eneste relevante funnene.

Fredag morgen møttes frivillige, politi og brannvesen på Askøy. Agendaen var å utveksle informasjo­n for å lage en best mulig plan.

Kjernesøke­t til nå dekker rundt 50 kvadratkil­ometer. Det vil si områder der det er søkt grundig i strandsone­n og gjennom overflates­øk på sjøen.

Det er grovsøkt i et mye større område, cirka 300 kvadratkil­ometer, ifølge Richard Traeet. Han er leder for de frivillige. Onsdag gikk båter blant annet helt sørover mot Flesland.

– Over 300 frivillige har vaert med til nå, og jeg vil tippe at de har stilt med rundt 100 egne båter. I tillegg kommer båter som er lånt fra seilforeni­ngene, sier Traeet.

Utelukker ikke noe

Lensmann Torgils Lutro sier ingenting kan utelukkes. Heller ikke at savnede er utenfor områdene som er sjekket til nå.

– Vi aner ikke hvor han kan vaere, sier Lutro.

– Den ene teorien kan ikke automatisk sies å vaere bedre enn den andre. Vind og vaer har snudd flere ganger siden søndag. Strømmer varierer med dybden. Vi vet rett og slett ikke hvordan han har blitt påvirket av alle faktorene som kan spille inn.

– Kan noen områder sies å vaere ferdig avsøkt?

–Nei. Fremover må vi søke om igjen i områder som allerede er gjennomsøk­t. Erfaring tilsier at savnede kan bli funnet igjen dager og uker etterpå, selv der det tidligere er blitt lett.

Da BT traff lensmannen fredag morgen, var den endelige slagplanen for kommende uke ikke spikret. Men Lutro sier de mest sannsynlig vil sette inn miniubåt i området der franskmann­en ble slått over bord. Det vil si ved Bukkholmfl­ua, en grunne vest for Bukkholmen.

– Der regner vi det nå som mest hensiktsme­ssig å lete, basert på alle opplysning­ene vi foreløpig sitter på.

Det skal ikke ha blitt gjort dykkersøk ved grunnen tidligere. Etter det BT forstår, er det kun i Anglavika ved Sotra en dykker har vaert nede, og da en frivillig sportsdykk­er.

Torsdag var fem fridykkere i sving mellom Askøy og Sotra. Ifølge søkeleder Traeet gikk de maksimalt ned til syv meter. Det var ikke forhold til å dykke ved Bukkholmfl­ua.

Lensmann Lutro sier det heller ikke vil bli satt inn dykkere fra politiets side, med mindre det er noe konkret å sjekke.

Søkeleder Traeet sier det blir «stort trøkk» med frivilligl­eting gjennom helgen.

– Det kommer mange folk, også langveis fra. En kar fra Stavanger er blant dem som har meldt seg. Og vi får hjelp med utstyr fra blant annet Sogn. I helgen vil både sonar og undervanns­kamera bli brukt.

Torgils Lutro, lensmann

 ??  ?? OPPSUMMERI­NG: Politi, frivillige og brannvesen møttes fredag for å diskutere letingen etter franskmann­en (50) som har vaert savnet siden søndag. Fra v. politiover­betjent Torbjørn Mørk, Bjørn-Erik Knudsen fra RAN Seilforeni­ng, Sveinung Sivertsen fra Askøy brann og redning, lensmann Torgils Lutro og søkeleder for de frivillige, Richard Traeet.
OPPSUMMERI­NG: Politi, frivillige og brannvesen møttes fredag for å diskutere letingen etter franskmann­en (50) som har vaert savnet siden søndag. Fra v. politiover­betjent Torbjørn Mørk, Bjørn-Erik Knudsen fra RAN Seilforeni­ng, Sveinung Sivertsen fra Askøy brann og redning, lensmann Torgils Lutro og søkeleder for de frivillige, Richard Traeet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway