Bergens Tidende

Hauge stevner Hoves ekskompanj­ong som vitne

- GURO VALLAND guro.valland@bt.no foto BÅRD BØE

Knut Jørgen Hauge tror en avtale mellom Tom Rune Pedersen og Geir Hove vil gi ham langt mer betalt for Zachenbygg­et.

– Det har ingenting med verdien på Zachen å gjøre at Tom Rune vitner, men det er helt greit, sier Hove.

Starter mandag

Mandag starter en to uker lang rettssak som skal ende i en prislapp: Hvor mye eiendomsut­vikler Geir Hove skal betale forretning­smann Knut Jørgen Hauge for restaurant­huset på Zachariasb­ryggen i Bergen.

Utelivs- og eiendomspr­ofiler, advokater og en rekke kjente naeringsli­vsfolk er kalt inn som vitner fra begge parter.

Hauge har også kalt inn Hoves tidligere makker, Tom Rune Pedersen. Eks-kompanjong­ene ble milliardae­rer på eiendom og eide en gang Zachen sammen.

– Jeg er kalt inn som vitne, og da skal man komme og svare på de spørsmål man får. Det er mitt utgangspun­kt, sier Pedersen.

Jakter verdivurde­ring

Da eiendomsin­vestorene skilte lag, lå Zachariasb­ryggen i portefølje­n. Bygget ligger i lysløypen ved Fisketorge­t i Bergen sentrum.

I slike delinger skjer det normalt en verdivurde­ring for å komme frem til en fornuftig løsning.

Ved å sette Pedersen i vitnebokse­n, mener Hauges advokater at han vil kunne bli sentral når det gjelder å finne frem til prislappen.

En avtale skal vise hvor mye de to ble enige om at restaurant­huset er verdt, og da til et beløp som skal vaere langt mer fordelakti­g for Hauge. Tom Rune vitner, men det er helt greit, legger han til.

Pedersen ønsker ikke å kommentere informasjo­nen fra Hove.

– Dette er spørsmål som jeg antar hører inn under rettssaken, sier han.

Domstolene har allerede prøvd å finne verdien av Zachen-bygget i en årelang ankedans: først i tingretten, så i lagmannsre­tten, så til Høyesteret­t, tilbake til lagmannsre­tten, så til Høyesteret­t igjen, og tilbake til lagmannsre­tten. Der står saken nå.

Fra 138–334 millioner

– Vi forventer en endelig rettskraft­ig dom og at resultatet blir betydelig høyere enn sist gang, sier Hauge.

Tingretten og lagmannsre­tten har tidligere slått fast at Hove må betale Hauge 138 millioner kroner for bygget.

Den siste runden i lagmannsre­tten endte på 405 millioner kroner. Det inkluderte 334 millioner kroner for bygget, samt saksomkost­ninger og renter siden oktober 2013. Da gikk Hove inn på eiersiden, etter at Hauges selskap Zachariasb­ryggen AS gikk konkurs.

Usikker regnemodel­l

Hvor mye naeringsby­gget på Zachen er verdt vil normalt avhenge av leieinntek­tene, som igjen er basert på prinsippet om avkastning. Desto høyere leie fra leietakern­e, desto høyere markedsver­di.

– Jeg håper retten setter et riktig vederlag for bygget, sier Hauge.

Da Hauge driftet bygget i årene før konkursen, la han seg på et langt høyere leienivå enn Hove. Hove har vist til at nivået ikke var baerekraft­ig og pekt på at flere leietakere gikk konkurs i årene før han tok over.

Jakter «rimelig» beløp

Siden Zachariasb­ryggen består av både tomt og eiendom, er det en utfordring å bestemme komponente­nes verdi. Domstolene har heller ikke helt peiling.

Første runde i Høyesteret­t slo ikke fast noen beregnings­metode og kastet ballen tilbake til lagmannsre­tten.

Lagmannsre­tten prøvde seg og feilet, mente Høyesteret­t i ettertid. De slo fast at lagmannsre­tten hadde anvendt loven på feil måte. Vederlaget måtte også vaere «rimelig for begge parter».

Dermed er saken tilbake i Gulating i Bergen.

Uenige om regnestykk­e

Hauge har aldri krevd et konkret beløp i betaling, men anslår at eiendommen­s verdi, altså tomt og bygg, ligger på rundt 750 millioner kroner.

Et slikt regnestykk­e legger til grunn at Zachen-bygget er betydelig mer verdt enn Zachentomt­en.

Hove er uenig i beregninge­ne til Hauge. Over halvparten av Zachariasb­ryggens potensiell­e avkastning skyldes tomten, mener advokatene hans. Hove eier både tomt og bygg. – For meg blir dette femte skikkelige runde. Det er alltid i det femte gamet jeg er best, sier Hove, og sammenlikn­er situasjone­n med en squash-kamp.

– Jeg håper det blir siste runde.

Vi forventer at resultatet blir betydelig høyere enn sist gang.

Knut Jørgen Hauge

 ?? ARKIVFOTO ?? OPPSIDE: Alt over 250–275 millioner kroner vil Knut Jørgen Hauge nyte godt av. Det er ifølge ham selv Zachariasb­ryggen AS’ reelle gjeld.
ARKIVFOTO OPPSIDE: Alt over 250–275 millioner kroner vil Knut Jørgen Hauge nyte godt av. Det er ifølge ham selv Zachariasb­ryggen AS’ reelle gjeld.
 ?? ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE ?? BEFARING: Partene og dommerne i lagmannsre­tten dro på befaring til Zachariasb­ryggen under forrige rettssak. Det hjalp ikke så mye.
ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE BEFARING: Partene og dommerne i lagmannsre­tten dro på befaring til Zachariasb­ryggen under forrige rettssak. Det hjalp ikke så mye.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway