Bergens Tidende

PDK-topp legger seg flat etter talljuks-angrepet

- KJETIL GILLESVIK kjetil.gillesvik@bt.no

Partitoppe­ne i Partiet De Kristne hevder de utestenges fra BTs partimålin­ger. – Ikke riktig, sier Idar Eidset i Respons Analyse, som gjennomfør­er målingene.

«Null støtte for Partiet De Kristne (PDK)», skrev BT torsdag. Da hadde en fersk meningsmål­ing fra Respons viste at ingen av de 600 respondent­ene i Bergen ønsket å stemme på PDK ved neste års lokalvalg.

Saken skapte sterke reaksjoner i PDK.

«Dette er naturligvi­s diskrimine­ring av PDK, men det er og juks med velgerdata,» skrev en av partiets store profiler, Tomas Moltu, på Facebook torsdag kveld.

Andre fulgte opp i samme medium: «Dette blir da direkte juks og diskrimine­ring fra Respons,» mente varaordfør­er Marita Moltu.

– Stoler på personen

PDK-toppene viste til at de hadde blitt oppringt av en person som hadde deltatt i Respons-undersøkel­sen.

«Han opplyste at han nå ville gi sin stemme til Partiet De Kristne. Respons svarte med at de ikke hadde Partiet De Kristne på sin liste over alternativ­er. Hans tilbakemel­ding er derfor ikke blitt registrert,» skriver Tomas Moltu.

Til BT utdyper han: – Når det ikke er noen respondent­er som har svart at de vil stemme PDK, tenker jeg at denne målingen er misvisende. Og da spør jeg meg: Hvor mange flere er det som har sagt at de skal stemme PDK og ikke blitt registrert, spør Moltu.

– Sjekket du faktaene dine med meningsmål­ingsbyrået før du beskyldte dem for talljuks på Facebook?

– Du mener om jeg har ringt dem? Nei, men jeg stoler fullt og helt på den personen som har tatt kontakt med oss.

Tok kontakt med kilden

Hos Respons Analyse reagerer de på påstandene fra PDK-toppene.

– Det er utrolig leit for oss å få sånne beskyldnin­ger. Det første jeg tenkte var at her har en av intervjuer­ne våre ikke gjort – Har dere noe mot PDK? – Alvorlig talt. Vi ønsker kun å få et mest mulig riktig bilde av partiflora­en i Bergen. Å underrappo­rtere et parti blir helt feil, sier Eidset, som forsikrer om at Partiet De Kristne blir registrert på en god måte i deres undersøkel­ser.

– Rimelig forvirret

Når Tomas Moltu får høre om uttalelsen­e til seniorkons­ulenten i Respons Analse, blir han paff.

– Oi. Avviser de at de har intervjuet personen? Har de snakket med ham da? Han hevder hardnakket at han er blitt oppringt, og han beskriver et hendelsesf­orløp som er troverdig.

– Personen dere henviser til ble intervjuet tirsdag denne uken, mens Respons avsluttet sine telefonint­ervjuer torsdag forrige uke?

– Det høres jo ut som det er faktabaser­t. Det er i så fall en veldig spesiell situasjon. Nå er jeg rimelig forvirret.

Jobber med avklaring

– Jeg ser at jeg nå må ut og korrigere det som står på Facebook. Det høres ut som henvendels­en vi har fått har skjedd på sviktende grunnlag.

Klokken 13.00 skriver Tomas Moltu følgende på Facebook:

«Oppdaterin­g! Både Bergens Tidende og Respons har tatt saken om mulig feil i meningsmål­ingen på alvor. De har gått grundig inn i underlaget. Det kan vaere et avvik når vår kilde oppgir at han er blitt oppringt og når Respons avsluttet sin ringerunde. Det betyr at vår kilde kan ha blitt oppringt av et annet byrå. Vi jobber med å avklare dette mer nøye.»

Idar Eidset, seniorkons­ulent i Respons Analyse

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? PDK-TOPPER: Ekteparet Tomas og Marita Moltu har begge meldt overgang fra KrF til Partiet De Kristne. Nå beklager ektemannen sitt angrep på meningsmål­ingsbyrået Respons.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK PDK-TOPPER: Ekteparet Tomas og Marita Moltu har begge meldt overgang fra KrF til Partiet De Kristne. Nå beklager ektemannen sitt angrep på meningsmål­ingsbyrået Respons.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway