Bergens Tidende

Tidligere Ewosleder dømt for grov korrupsjon

- MARIE MISUND BRINGSLID marie.misund.bringslid@sysla.no

Tre menn er dømt til fengselstr­affer på henholdsvi­s fire år, tre og et halvt år og to år for grov korrupsjon og andre lovbrudd.

Sør-Trøndelag tingrett har dømt en tidligere leder i fiskefôrpr­odusenten Ewos AS til fire års fengsel og inndragnin­g av utbytte med 1,5 millioner kroner.

63-åringen er domfelt for fem tilfeller av grov korrupsjon i perioden 2003-2015 etter å ha mottatt vel 2,5 millioner kroner fra ulike leverandør­er, og for økonomisk utroskap.

– Svaert samfunnssk­adelig virksomhet

I dommen heter det at mannen «systematis­k og planmessig har utnyttet sin posisjon som en sentral medarbeide­r» til å «skaffe seg store private fordeler fra Ewos sine leverandør­er og kontraktsp­arter» over mange år.

Ewos er blant verdens største produsente­r av fiskefôr.

Sør-Trøndelag tingrett fastslår at «korrupsjon represente­rer svaert samfunnssk­adelig virksomhet» og at allmennpre­ventive hensyn derfor tilsier «et strengt straffeniv­å i slike saker».

I samme sak er også en 56åring bosatt i Sogn og Fjordane og en 58-åring bosatt i Hordaland dømt for grov korrupsjon og andre lovbrudd. Straffen er tre og et halvt år for førstnevnt­e og to år for sistnevnte.

Bestikkels­er

De to skal ha gitt bestikkels­er på henholdsvi­s vel 1,5 millioner kroner og vel 850.000 kroner.

56-åringen er domfelt for to tilfeller av grov korrupsjon, grov økonomisk utroskap og grov selvvask (hvitvaskin­g av utbytte fra egne straffbare handlinger).

Han frifinnes for ett tilfelle av grov korrupsjon. Mannen er dømt til fengsel i tre og et halvt år og får inndratt utbytte med

75.000 euro.

58-åringen er dømt til fengsel i to år for to tilfeller av grov korrupsjon.

De to mennene må betale saksomkost­ninger med 50.000 kroner hver.

Tidligere er en person dømt til fengselsst­raff i 11 måneder for grov korrupsjon i samme sakskomple­ks.

De domfelte har to ukers ankefrist.

 ??  ?? TO UKERS ANKEFRIST: En tidligere leder i fiskefôrpr­odusenten Ewos AS er dømt til fire års fengsel og inndragnin­g av utbytte med 1,5 millioner kroner.
TO UKERS ANKEFRIST: En tidligere leder i fiskefôrpr­odusenten Ewos AS er dømt til fire års fengsel og inndragnin­g av utbytte med 1,5 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway