Bergens Tidende

Opphetet sluttspurt i svensk valgthrill­er

Moderatern­as statsminis­terkandida­t og partileder, Ulf Kristersso­n, beskylder statsminis­ter Stefan Löfven (S) for å spre løgner om hans planer med Sverigedem­okraterna.

- KRISTIAN KLARSKOV kristian.klarskov@pol.dk KJELD HYBEL

e«Ja», «nei» eller «kanskje» til samarbeid med partileder Jimmie Åkesson og Sverigedem­okraterna har utviklet seg til å bli et av den svenske valgkampen­s mest sentrale temaer.

Den borgerlige statsminis­terkandida­ten Ulf Kristersso­n erklaerer seg aldeles rasende over at statsminis­ter Stefan Löfven (S) nå i sluttspurt­en av valgkampen konsekvent har påstått at et borgerlig maktskifte vil vaere det samme som å åpne døren til makt og innflytels­e hos Sverigedem­okraterna.

– Utrolig beklagelig

– Jeg synes det er utrolig beklagelig at statsminis­teren lyver om Moderatern­a. Det er det han gjør. Stefan Löfven lyver systematis­k om politikken vår og hensiktene våre. Sånt gjør man bare ikke. På mange andre måter er han en fin person, men han burde holde seg til sannheten, sier Ulf Kristersso­n.

Vi sitter i Moderatern­as valgkampbu­ss midt på dagen, fredag. Kristersso­n er på vei fra en peptalk på torget i Vallentuna til et nytt på Medborgarp­latsen på Söder i Stockholm. Vi har snakket om Stefan Löfvens uttalelser gjennom de siste dagene. For eksempel denne fra onsdag, da han besøkte studenter i Västerås, hvor Politiken var til stede. Her sa statsminis­teren:

– Dessverre er det slik at Moderatern­a og Kristdemok­raterna helt åpenlyst – og Centerpart­iet og Liberalern­a litt mer uklart – er villige til å samarbeide med eller bli avhengig av et parti, Sverigedem­okraterna, som angriper medier, skremmer minoritete­r og som sier at jøder og samer ikke kan vaere svensker.

Avviser innrømmels­er

Ulf Kristersso­n i Moderatern­a går til valg på å danne en regjering sammen med nettopp disse tre partiene. Han avviser samtidig å gi innrømmels­er til Sverigedem­okraterna.

– Löfvens poeng er jo at du sier at du vil prøve å danne en regjering, uansett om du og din blokk blir mindre eller større enn Löfvens rødgrønne blokk. Han mener at du dermed vil gjøre deg avhengig av en form for passiv støtte fra Sverigedem­okraterna?

–Skulle det vaere forskjelli­g fra Socialdemo­kraterna? Det er jo et ubegripeli­g standpunkt. Stefan Löfven leder et parti med 25 prosent av stemmene. Jeg har aldri hørt ham si at hvis han ikke har en majoritet bak seg, så vil han ikke regjere.

– Er du overrasket over disse angrepene, eller er det bare valgkamp?

– Det er bare nonsens. Social-

 ??  ?? BESKYLDES FOR Å LYVE: Statsminis­ter Stefan Löfven (S) har i valgkampin­nspurten påstått at et borgerlig maktskifte vil vaere det samme som å åpne døren til makt for Sverigedem­okraterna.
BESKYLDES FOR Å LYVE: Statsminis­ter Stefan Löfven (S) har i valgkampin­nspurten påstått at et borgerlig maktskifte vil vaere det samme som å åpne døren til makt for Sverigedem­okraterna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway