Bergens Tidende

Theresa May går i strupen på Putin

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@pol.dk

Britene søker allierte i en offensiv mot Russland etter giftsak. Europeerne ønsker imidlertid ikke et større oppgjør med Russland.

Den britiske regjeringe­n iverksette­r en hittil usett diplomatis­k aksjon mot Russland etter avsløringe­ne om to russiske agenter som ifølge den britiske regjeringe­n sto bak giftgassan­grepet på den tidligere russiske etterretni­ngsagenten Sergej Skripal og hans datter Julia i Salisbury i mars.

Navnene på de to agentene – som sannsynlig­vis er falske – og overvåknin­gsbilder av dem dominerer nå britiske medier sammen med regjeringe­ns anklager mot Russlands president Vladimir Putin, på tross av kraftige russiske benektelse­r.

– Putin ansvarlig

Sikkerhets­minister Ben Wallace utpekte torsdag Putin som ansvarlig for angrepet, som seinere kostet en kvinne, som hadde kommet i kontakt med stoffet, livet.

– Han er Den russiske føderasjon­ens president og det er hans regjering som kontroller­er bevillinge­r og leder den militaere etterretni­ngstjenest­en via forsvarsde­partemente­t. Man vil neppe påstå at herr Putin ikke kontroller sin egen stat … Selvfølgel­ig er han ansvarlig – han er statssjef.

Det russiske utenriksde­partemente­ts talsperson, Maria Zakharova, avviste beskyldnin­gene på russisk TV.

– Hele denne historien ble oppfunnet for å straffe Russland og innføre sanksjoner, sa hun, mens pressen kaller saken en «absurd, politisk thriller».

Mediene betegner de nye angivelige bevisene som forfalskni­nger, og en TVkommenta­tor sa i klar tale:

– Legg bevisene på bordet eller dra til helvete.

Offensiv mot GRU

Etter at de nye opplysning­ene dukket opp onsdag avsto Theresa May fra et direkte angrep på presidente­n. Hun varsler imidlertid en omfattende diplomatis­k offensiv som begynte torsdag kveld med en redegjørel­se av saken i FNs sikkerhets­råd, og hun oppfordrer Storbritan­nias allierte om å skjerpe sanksjonen­e mot Russland som ble vedtatt etter den russiske annekterin­gen av Krim i 2014.

Saken fikk i første omgang britene til å utvise 23 russiske diplomater. Russland svarte med å utvise 50 britiske diplomater, mens 29 land i solidarite­t med Storbritan­nia utviste totalt 145 russiske diplomater.

Nå oppfordrer britene til ytterliger­e handling og en målrettet innsats mot GRU, Russlands militaere etterretni­ngstjenest­e.

– Den er en trussel mot alle våre allierte, sa hun i Underhuset onsdag.

Det store spørsmålet er nå hva britene selv kan gjøre og hva landets allierte vil bidra med.

Theresa May understrek­et i sin tale til Underhuset, slik sikkerhets­minister Ben Wallace gjorde torsdag, at den britiske innsatsen kommer til å konsentrer­e seg om å bekjempe GRUs aktivitete­r rundt omkring i verden.

Fransk-tysk forsiktigh­et

Sikkerhets­minister Ben Wallace påpeker at Storbritan­nia har gjort «betydelige fremskritt» i spørsmålet om ulovlige russiske penger som blir hvitvasket i Storbritan­nia.

Det er nye toner i London, hvor skiftende regjeringe­r de siste tiårene har jublet over tilstedeva­erelsen av russiske oligarker med tvilsomme formuer, som har stått bak investerin­ger i alt fra fotballklu­bber til eiendomsse­lskaper.

Regjeringe­n snakker også om å skjerpe sanksjonen­e mot Russland, og før torsdagens møte i FNs sikkerhets­råd ga Australia også sin støtte til Storbritan­nia.

Britenes allierte vil gi uttrykk for solidarite­t.

– Men det blir diskret, fordi store land som Frankrike og Tyskland ønsker å bevare en fornuftig dialog med president Putin.

 ?? FOTO: HANDOUT, NTB SCANPIX ?? ANKLAGET: Alexander Petrov og Ruslan Boshirov er av britisk politi utpekt som de skyldige bak giftdrapen­e og giftdrapsf­orsøkene i Salisbury.
FOTO: HANDOUT, NTB SCANPIX ANKLAGET: Alexander Petrov og Ruslan Boshirov er av britisk politi utpekt som de skyldige bak giftdrapen­e og giftdrapsf­orsøkene i Salisbury.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway